Dünyanın En Büyük Böcek Türleri

Böcekler, eklembacaklılar şubesinde yer alan omurgasızlardır. Dünya üzerindeki canlı çeşitliliğinin %95’i böcekler tarafından oluşturulmaktadır. Öyle ki bilim insanları 8 ve 12 milyon tür böcek olduğunu düşünmektedirler. Bu yapacağımız ”en büyük böcek” sıralamasında uzunluklarını baz alarak sizlere aktaracağız. Dilerseniz başlayalım…

1. Dev Böcekler: Titan Böceği

Titan böceği

Titan böceği Dünya’nın en büyük böcekleri arasında yer almaktadır ve genel olarak uzunlukları 17-21 cm arasında değişiklik göstermektedir. Aklınıza herkül böceklerinin, titan böceklerinden daha büyük olduğu gelebilir ancak herkül böceğinin vücut uzunluğunun yarısı boyunda bir boynuza sahip olduğu için bu sıralamaya sokma gereği görmedik. Ancak yazının sonunda herkül böceğini de kısaca tanıtacağız. Titan böceğinin hayat bulduğu yerler özellikle Amazon Yağmur Ormanlarıdır. Güçlü bir çene yapısına sahiptir. Bazı kaynaklar ısırığı ile kurşun kalemi ortadan ikiye ayırabileceğini iddia etmektedir. Tehdit edildiğinde tıslamaya benzer bir ses çıkarırlar ve yaşadığı bölgenin turizm faaliyetini etkilemektedirler. Bu devasa böcekleri görmeye gelen pek çok turist bulunuyor. Dünya’nın en acılı böcek sokmaları için şuraya tıklayabilirsiniz.

2. Sopa Böceği

Sopa böceği

İsminden de anlaşılacağı gibi böcekler uzun bir çubuk şeklinde ve 50 cm uzunluğa ulaşabilirler. Genelde insanlar için zararsız türlerdir ve otobur beslenme alışkanlıkları bulunur. Bu sebeple çoğu böcek sever bu canlıları evlerinde besleyebilir. Ayrıca çok iyi bir kamuflaj ustasıdır. Gündüzleri kuş ve benzeri hayvanlardan korunmak için bir dalın şeklini kolaylıkla alabilir. Hayvanlarda görülen şaşırtıcı kamuflaj örnekleri için şuraya tıklayabilirsiniz.

3. Atlas Güvesi

Atlas güvesi

Atlas güvesi 26 santimetre uzunluğa sahiptir ve dev böcekler adlı yazımızda yer almaya hak kazanmıştır. Sadece böcekler arasında değil, diğer güve türleri arasında da en büyüğü atlas güvesidir. Genelde yağmur ormanlarında yaşayan atlas güvesi çok büyük olduğu gibi çok kısa ömürlüdür. Beslenmek için gelişmiş bir ağız yapısı bulunmaz. Bu sebeple koza döneminde tırtılın depo ettiklerini kozadan çıktıktan sonra da kullanmaya devam eder. Güveler kelebeklerle karıştırılmamalıdır. Bu yüzden Atlas güvesi bir kelebek değildir. Dünya’nın en büyük kelebeğini tanımak için şurada yer alan yazımızı okuyabilirsiniz.

4. Tarantula Şahin

Atmaca yaban arasının tarantula avı.

Tarantula şahin böceğinden daha önce atmaca yaban arısı olarak ”Dünya’nın En Acılı Böcek Sokmaları” adlı yazımızdan bahsetmiş, tek bir ısırığının verdiği acıyı sizlere aktarmıştık. İsminden de anlaşılacağı üzere tarantula şahin böcekleri, tarantula gibi büyük örümcekleri felç ederek larvalarının önüne yem olarak sunar. Bu acımasız katiller ayrıca 12 cm kanat açıklığına sahiptir ve en büyük böcekler arasında yer alırlar.

5. Dev Böcekler: Goliath

Goliath böceği

Dünya üzerinde evcil hayvan olarak beslenen böceklerin başında gelir. Ortalama 10 cm uzunluğa sahiptir ancak goliath böceğini ünlü yapan büyüklüğü değil ağırlığıdır. Bu böceğin 100 grama ulaşan bir ağırlığı olduğu söylenir. Nijerya, Kenya, Kongo gibi Afrika ülkelerinde rastlanır.

Herkül Böceği

Herkül Böceği

Herkül böceği en sevilen ev hayvanları arasında yer alır. 170 mm olan uzunluğunun fotoğrafta da göreceğiniz üzere yarısı boynuzlarından oluşur. Bir diğer önemli özelliği bu böcekler oldukça güçlüdür. Herkül böceği hakkında daha fazla bilgiyi Bilimma adlı platformun hazırladığı şu yazı üzerinden edinebilirsiniz.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir