Dünyanın En Acılı Böcek Sokmaları

Doğada bulunan hemen her canlı bir savunma mekanizmasına sahiptir. Birçok böcek için ise iğnesiyle sokmak, ısırmak veya yakıcı madde püskürtmek savunma sistemleri arasında yer alır. Böceklerin bazıları çok agresif tavır sergileyebilirken geri kalan çoğunluğu çok korkak ve utangaçtır. Bu gün bu yazımızda en ağrılı sokmalara neden olan böcekleri sizlere tanıtacağız. Böceklerin ısırık derecelerinin şiddeti Schmidt Ağrı Ölçeği ile belirlendi. Bu derecelendirme bir puanlama üzerinden yapılıyor ve sokma derecesi 2 puanın altında olan böcekler bir bal arısından daha az acı vericidir. 4 puanı alan böcekler ise en sancılı ısırığa sahip olanlardır. Bu böcekler ısırdığı takdirde eğer önlem alınmazsa ölümle sonuçlanabilir. Şimdi en acı verici ısırıktan en az acı verici olan böcek ısırıklarını sıralayalım.

1. Savaşçı Eşek Arısı

Synoeca septentrionalis veya savaşçı eşek arısı dünya üzerinde en karmaşık aile yapısına sahip böceklerin başında gelir. Karmaşık yuvalama yapısına sahip olan savaşçı eşek arıları dünyadaki en acılı sokmalarından birisine sahiptir ve bir kişiyi soktuğunda tıbbi yardım gerektirir.

Synoeca septentrionalis

2. Mermi Karınca

Paraponera clavata veya mermi karınca ismine layık türlerden birisidir. Sanırız onlara uyacak başka bir isim yoktur çünkü Schmidt mermi karıncaları için; “Acı öyle yoğun ki sanki parmağınızı 240 voltluk elektrik prizine sokuyorsunuz,” diyor. Mermi karıncaları Orta ve Güney Amerika’nın yağmur ormanlarında koloniler halinde yaşarlar. Savaşçı eşek arısı gibi mermi karıncaları da Schmidt’in ölçeğinde tam 4 puan aldı. Bir mermi karınca ısırığı sonrası ağrı 24 saat boyunca vücuttan kolaylıkla atılamaz. Üstelik ısırıldıktan sonra vücutta ödem, lenf bezlerinde şişme ve kalp çarpıntısı görülebilir.

Mermi karıncayı bilenler kesinlikle yaklaşmaya cesaret gösteremeyecek olsa da Brezilya’nın ormanlarında yaşayan Mawé kabilesi bu karıncalara kendilerini ısırttırmayı cesaret göstergesi olarak tanımlıyor. Eğer bu kabilede savaşçı olmak istiyorsanız tekrarlanan ritüellerle beraber kendinizi mermi karıncalarına sokturmanız ve günlerce acı çekmeniz gerekmektedir. Böylece sizin ne kadar dayanıklı olduğunuz ölçülmüş olacaktır.

3. Atmaca Yaban Arıları

Atmaca yaban arısı en ölümcül canlıların başında gelir ve tarantula avcısı olarak bilinir. Hemen alt tarafta fotoğrafta gördüğünüz üzere bir tarantulayı öncelikle yakalayıp felç eder. Burada bir detaya dikkat çekmek istiyorum. Öldürmüyor sadece felç ediyor. Çünkü daha sonra avını yumurtalarını bıraktığı yere götürerek yumurtadan çıkacak olan yavruların onunla beslenmesini sağlayacak. Bu süreç içinde tarantulanın çürümemesi ve etini koruması gerekmektedir.

Bu yaban arıları Asya’dan Amerika’ya geniş bir yayılım göstermişlerdir ve tehdit edilmedikçe bir insan için sorun teşkil etmez. Ancak bir insanı soktuğu anda vereceği acı bir mermi karıncaya eşittir fakat soktuktan sonraki insan üzerindeki etkileri mermi karınca kadar uzun süreli değildir. Atmaca yaban arısı 4 acı seviyesine sahiptir.

Atmaca yaban arasının tarantula avı.

4. Hasat Karıncaları

Pogonomyrmex badius yer altına depoladıkları tohumlar ve diğer yiyecekler nedeniyle hasat karıncaları olarak da bilinirler. Hasat karıncalarının sokması oldukça acılı ve ağrılıdır. 24 saatten daha fazla bir süre boyunca soktuğu kişide şişliğe, kızarıklığa hatta ateşe bile sebep olur. Bu tür sokmalar nedeniyle 10 yaşındaki bir çocuk ölmüştür. Schmidt’in ölçeğine göre hasat karıncalarının puanı 3’tür.

Hasat karıncası

5. Kadife Karınca

3 ağrı değerine sahip Dasymutilla klugii veya kadife karınca Mutillidae familyasından bir türdür ve Kuzey Amerika’da bulunur. Zor doğa şartlarında yaşam sürdüren bu türün erkekleri her ne kadar zararsız olsa da dişileri saatlerce ağrıya neden olabilecek bir iğneleri vardır.

Erkek kadife karınca

6. Bal Arısı

Bal arıları dünya üzerinde çok büyük yayılım göstermişlerdir ve kendi aralarında 7-12 arası tür bulunur. Bal arıları hakkında detaylı bilgi almak için şuraya, bal arılarının neden bal ürettiğini öğrenmek isterseniz şuraya tıklayabilirsiniz. Bal arıları ilk evcilleştirilmiş arı türü olduğundan Dünya’nın Antarktika kıtası hariç hemen her kıtasında bulunurlar. Bu yüzden en çok böcek sokması vakasına sahip türlerdir. Bal arısının sokma seviyesi 2’dir.

Bal arıları

Bal arılarının ardından Schmidt derecesinde 1.5 puana sahip Sphecius grandis ve 1 acı puanına sahip ateş karıncaları (Solenopsis invicta) bulunur.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir