Dünyanın En Büyük Kedi Türü Nedir?

İlk olarak ”büyük kedi” terimi Panthera cinslerini yani sırasıyla kaplan, aslan, leopar ve jaguarı türlerini kapsıyordu. Bu tanım oldukça kısıtlı olup günümüzün modern kendilerini tam olarak kapsamamaktadır. Eğer tüm kedileri ele alıp en büyük kedi türünü belirleyecek olursak bunu biraz daha detaya indirmemiz gerekmektedir. Kedileri bu sıralamada büyüklüklerine göre değerlendirirken ağırlıklarına göre sıralayacağımız bilinmelidir. Dünyanın en büyük kedileri sırasıyla şöyledir:

1. Liger

Liger, dünyanın en büyük kedi türüdür.

Liger, dünyadaki en büyük kedidir. Erkek aslanın ve dişi kaplanın çiftleşmesinden meydana gelen melez bir türdür. Aslan ve kaplanlara göre 2 kat daha ağırdır. Yaklaşık 500 kilogram kadar ağırlığı vardır. İsmi İngilizce’de bulunan ”lion” ve ”tiger” sözcüklerinin bir araya gelmesinden oluşur. Bu melez türün nesilleri oldukça tehlike altında. Sadece Amerika’nın Hayvanat bahçelerinde 40 tane bulunuyor. Amerika dünyada en çok liger türüne sahip ülkelerden birisidir. Ardından türün en çok popülasyonunun olduğu ülke Çindir. Çoğu ülke farklı türlerin birbirleriyle insanlar tarafından çiftleştirilmesine çok karşı çıkıyor. Ancak doğada farklı türlerin birbirleri ile çiftleştiği bilinmektedir.

2. Sibirya Kaplanı

Dünyanın en büyük ikinci kedisi Sibirya kaplanıdır.

Sibirya kaplanı dünyanın en büyük ikinci kedi türüdür. Çin’in dağlık alanlarında yaşarlar ve popülasyonları oldukça azdır. Yaşam alanlarının sürekli tahrip edilmesinden dolayı nesli tükenmekte olan türler arasında bulunmaktadır. Çin yasaları sibirya kaplanlarını korumak üzere çok sert yasalar çıkarmasına rağmen kaçak avcılık türün neslini tehlikeye atmaktadır. Bir yetişkin sibirya kaplanının ağırlığı 300 kiloya kadar çıkabilir.

3. Bengal Kaplanı

Bengal kaplanı dünyanın en büyük 3. kedi türüdür.

Bengal kaplanı, büyük kedi ailesinin 3. üyesidir. Yetişkinleri 290 kiloya kadar ulaşabilir. Genel olarak bengal kaplanlarının popülasyonları oldukça azdır. Avlanma menülerinde büyük baş hayvanlar yer alır.

4. Aslan

Aslanlar dünyanın en büyük 4. kedi türüdür.

Afrika’nın en tehlikeli yırtıcıları olan aslanlar dünyanın en büyük 4. kedi türüdür. Belgesel kanallarında en çok aslanları görürüz. Çünkü muhteşem yeleleri her zaman onları izlenir kılıyor. Yetişkin bir erkek aslan 190 kilogramdır. Dişileri ise ortalama 130 kilo ağırlığındadır. Aslanlarında nesilleri oldukça tehlike altındadır. Kaçak olan avcılık ve yaşam alanlarının tahrip edilmesi bir gün bu canlıları dünya tarihinden silip atabilir. Vahşi doğada kaç aslan kaldığını öğrenmek isterseniz şu yazımızı okuyabilirsiniz.

5. Jaguar

Jaguar dünyanın en büyük 5. Kedisidir.

Jaguar dünyanın en büyük 5. kedisidir. Yetişkinlerinin ağırlığı 100 kilograma kadar çıkabilmektedir. Günümüzde jaguar nesli tehlike altındadır. Vahşi doğada ortalama olarak 15.000 jaguar bulunduğu düşünülüyor. Yalnız başına gezen çevik hayvanlardır. Ayrıca Panthera cinsinin 4 büyük kedileri arasında yer alır.

6. Puma

Dünyanın en büyük 6. Kedisi.

Pumalar olağanüstü canlılardır. Güçlü, çevik ve avlarını çok küçük hata payları ile ellerinden kaçırır. Pumaların yetişkin erkekleri 100 kg ağırlığa ulaşabilirler. Bu da onları dünyanın en büyük 6. kedisi yapmaktadır. Hemen hemen jaguarlar ile aynı ağırlıkta olsalar bile genel olarak daha küçüktürler. Pumalar genellikle Kuzey ve Güney Amerika’nın ormanlık alanlarında yaşamlarını sürdürürler. Dağ aslanı olarak da bilinirler. Aslanlar kadar sosyal canlılar olmayan pumalar tek başlarına ava çıkarlar.

Dünyanın En Büyük Kedi Listesi

SıraBüyük Kedi AdıOrtalama Ağırlığı
1Liger500 kg
2Sibirya kaplanı300 kg
3Bengal kaplanı290 kg
4Aslan190 kg
5Jaguar100 kg
6Puma90-100 kg
7Leopar80 kg
8çita72 kg
9Kar Leoparı55 kg
10Avrasya vaşağı50 kg

Kaynak:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir