Amazon Yağmur Ormanlarında Yaşayan Hayvanlar

Amazon yağmur ormanları 2.000’den fazla hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Bunların bazıları ağaçlarda yaşarken bazıları da toprak üstünde ve nehirlerde yaşar.

Brezilya’daki Amazon Yağmur Ormanlarında bir Altın Aslan Tamarin.

Amazon yağmur ormanları Dünya üzerinde bilinen en büyük ormanlardır. Dünyanın akciğerleri olarak bilinen Amazonda; 427 memeli hayvan, 1.300 kuş türü, 378 sürüngen ve 400’den fazla amfibi türe ev sahipliği yapmaktadır. Güney Amerika Kıtasının Yüzde 40’ını kapsayan Amazon Yağmur ormanları; Peru, Ekvator, Kolombiya, Bolivya, Venezuela, Brezilya, Guyana, Surinam ve Fransız Guyanası olmak üzere dokuz ülkeyi içinde barındırıyor. Amazon Yağmur Ormanları binlerce türü içinde barındırdığı gibi birden çok bitki örtüsü ve ekosistemden oluşuyor. Şimdi Amazonun en benzersiz şekilde olan canlı türlerini sıralayalım.

Ayrıca Amazon Yağmur Ormanlarında yaşayan en tehlikeli hayvanlar hakkında bilgi almak için şuraya tıklayabilirsiniz.

Kapibara

Kapibara

Kapibaralar görünüşte gine domuzlarına da benzetilebilirler. Tek farkları daha büyük olmalarıdır. Yetişkin bir kapibara 150 kiloya kadar çıkabilir. İki ayakları üzerinde durduklarında boyları 1.5 metreyi geçebilir. Doğada yarı su kemirgenleri olarak bilinirler.

Dev Karınca Yiyen

Karınca Yiyen

Adından anlaşılacağı üzere karınca ile besleniyorlar, buna ek olarak diğer böcek türleri de her zaman öğünlerini süsleyen canlılardır. küçük karınca yiyenlerin aksine sürekli yerde dolanır, uzun dilleri sayesinde oyuklar açarak karıncaları gün yüzüne çıkartırlar. Karıncaların en büyük düşmanları diyebiliriz.

Yeşil İguana

Yeşil İguana

Yeşil iguanalar dünyada pek çok insanın favori hayvanıdır. Genelde sadece iguana olarak da adlandırılır. Diğer sürüngen kuzenlerinin aksine böcek veya diğer hayvanların etini yemek yerine yeşillikleri, meyveleri ve çiçekleri yemeyi tercih ederler. Büyüklük bakımından oldukça uzun canlılardır.

Harpia Kartalı

Harpia Kartalı

Bu güzel kartallar Amazon Ormanlarında ve ek olarak Orta Amerika’da yaşarlar. Çok yetenekli avcılardır ve tırnakları oldukça büyüktür. Ayrıca Amazon Yağmur Ormanlarının tahrip edilmesinden dolayı nesilleri oldukça tehlikeye girmiştir. Harpia kartalı ve diğer canlı türlerinin ayak yapıları için şu yazımızı okuyabilirsiniz.

Altın Aslan Tamarin

Bu tuhaf canlı ismini görmüş olduğunuz gibi yeleğinin eşsiz renginden ve bir kedi türü olan aslandan alıyor. Saygın ve karizmatik olan siyah yüzünü bir taç gibi altın kürkü çevreliyor. Bu canlıların çok güzel aile yapıları ve sosyal yaşamları bulunur, resimde gördüğünüz gibi çoçukların bakım görevini bir anne gibi, babada üstlenebilir. Genelde 2 ila 8 kişilik gruplardan oluşarak takılır, ormanda varlıklarını belli etmek üzere kokularını her yere bırakırlar.

Anakonda

Anakonda

Dünyanın en ağır, en büyük ve en korkunç yılanları olarak bilinirler ve çok büyük bir üne sahiptirler. Normalde her gün küçük öğünlerle beslenen bu canlılar arada 40 kilo ve üstü olan bir şey yediklerinde 1-2 hafta kadar başka bir şey yemeden durular. Dişileri erkeklerine göre daha büyük olur.

Cam Kurbağası

Cam Kurbağası

Adından da anlaşılacağı gibi, cam kurbağanın derisi çoğunlukla kireç yeşili olmasına rağmen yarı saydamdır. Eğer gerçekten bakarsanız ciğerlerini ve diğer iç organlarını rahatlıkla görebilirsiniz.

İsa Kertenkelesi

İsa Kertenkelesi

Bu canlıya Hz. İsa’dan esinlenerek bu ismi vermişlerdir. Hz. İsa’nın su üzerinde yürümesi gibi bu canlılar suyun üzerinde 5 mil hızla 20 metre kadar mesafeyi kat edebilirler. Bu işlemi yaparken iki ayaklarının üzerinde dik bir şekilde gerçekleştirirler.

KinKaju

Kinkaju

Rakunun bir akrabası olan kinkaju kürklü bir deriye ve dallara tutunmak için tasarlanmış profesyonel bir kuyruğa sahiptir. Daha yaygın olarak bu canlıya ayı maymunu, bal ayısı ve aslan maymunu gibi isimlerde takılır. Çok nadir görülen canlılardır, çünkü geceleri ağaç tepelerinde uyuduklarından gece avlanmayı tercih ederler, karanlıkta ve ağaç tepesinde onları bulmak kolay bir iş değildir. Çiçek nektarlarını içmeyi ve uzunca dilleriyle olgunlaşmış meyveleri yemeyi çok seviyorlar. Ama yinede etobur canlılar olarak bilinirler. Kürklerinde kurt parazitleri taşımalarına rağmen evcil hayvan olarak alıp besleyenlerin sayısı azımsanamayacak kadar çoktur.

Tembel Hayvan

Tembel hayvan

Dünyanın en sıra dışı hayvanlarından birisidir tembel hayvan, ve çok yavaş olduğu için bu ismi almıştır. Bu memeli günde 10 saatten fazla uyku uyur ve gerektiğinden çok daha yavaş hareket eder. Yediği bir yiyeceği sindirmesi bir ay sürebilir. Bunun harici vücut sıcaklıkları 30 santigrat derecedir.

Zehirli Ok Kurbağası

Zehirli Ok Kurbağası

Zehirli ok kurbağaları sanıldığı kadar zehirli değildir. Sadece 3 türü zehirli olarak bilinir, bunlar arasında en zehirlisi altın renkli olanıdır. Yukarı da resimde görmüş olduğunuz gibi bu canlı sayısız parlak tonu üzerinde barındırıyor. Ve onu avlayacak olan avcılara ne kadar çekici görünseler de tehditkar olan renkleri onları tehlikeli gösteriyor.

Amerikan Papağanı

Amerikan Papağanı

Güney Amerika’nın ormanlarına özgü olan bu kuş türü, 10 ve 20’şer gruplar halinde gezen sosyal canlılardır. Yaşam boyu arkadaşlarına sadık kalmalarıyla bilinirler, meyve gibi besinlerin yanı sıra gagaları da fındık ve diğer tohumları kırabilecek kadar güçlüdür.

Jaguar

Jaguar

Ormanın gerçek kralı jaguardır, Amerika’daki en büyük kedidir. Ancak tüm dünyada büyüklük ve güç bakımından üçüncü sırada yer alır. Üzerinde bulunan lekeleri onu diğer tüm kedilerden farklı kılar. Tüm kediler arasında en güçlü ısırma gücüne sahiptir, bir deniz kaplumbağasını kolayca kabuğundan çıkartabilir. Ayrıca bu kediler yalnız yaşamayı sever, avlarını iyi takip eder, saldırıya geçmeden önce hassas ölçeklendirme yaparlar.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir