Örümcekler ve Akrepler Böcek Midir?

Örümcekler ve akrepler böcek değildir. Örümceğimsiğiller olarak bilinen Araknitler şubesine aittirler. Ancak örümcekler ve akrepler, böcekler gibi eklembacaklılar sınıfında yer aldığı için böcek oldukları düşünülür veya karıştırılır. Ancak böcek değildir, eklembacaklılar 4 gruba ayrılır bunlar: Kabuklular, çok ayaklılar, böcekler ve araknitler. Örümcek ve akrepler araknitler kısmında yer alır. Böceklerin vücudu genel olarak üç bölüme ayrılır ve ince bir iskeletle örtülüdür. Birbirine bağlı üç çift bacağı bulunur. Ek olarak böcekler hayvan krallığında çok çeşitliliğe sahip olan grubudur. Bilim insanları yaklaşık 6 ve 10 milyon arasında böcek türü olduğunu düşünür. Kısaca böcekler tüm hayvanların %90’ını oluşturur.

İlgili Yazı: Sizi hiç örümcek soktu mu? Beni soktu. Hem de bir karadul.

Örümcekleri Kısaca Tanıyalım

Örümcekler, karın ve sefalotoraks olmak üzere iki vücut parçası olan araknitlerdir. Karın kısmı ağ üretmeye yararken ön kısmında ağzı, dişleri, gözleri ve midesi bulunur.

Örümcekler, karın ve sefalotoraks olmak üzere iki vücut parçası olan araknitlerdir. Pek çoğu sekiz gözlüdür ancak bazıları daha az göze sahiptir. Örümceğin gözleri, midesi, ağzı ve dişleri sefalotorask bölgesinde bulunur. Yani fotoğrafta da göreceğiniz üzere ön kısmında.. Karın kısmı ise gövdesinin arka kısmıdır ağ yapmaya yarayan kısmıdır. Böcekler çok kıllı hayvanlardır ve bu kıllar sayesinde hemen her titreşimi hissedebilirler. Toplamda 30.000’den fazla tespit edilmiş örümcek türü bulunur ve bunlardan bazıları zehirlidir.

Akrepleri Kısaca Tanıyalım

Örümcekler gibi akrepler de iki ana gövde yapısına sahip eklembacaklılardır. Şimdiye kadar 17.000 akrep türü tespit edilmiştir ve bunların hemen hepsi zehirlidir. Ancak sadece 25 tür bir insanı öldürebilecek kadar güçlü zehir üretebilmektedir. Yani her gördüğünüz akrepten sizleri soktuğu an felç edecek gibi kaçmanıza, ürkmenize gerek bulunmuyor. Onlar zaten çok ürkek canlılardır. Akrepler güçlü canlılardır bilim insanları onların son 300 milyon yıldır hiç değişmediğine inanıyor. Öyle ki bir akrebi suyun altına batıracak olsanız 48 saat nefes almadan bekleyebilir. Çünkü böceklerin ihtiyacı olduğu oksijenin 10’da 1’i onlar için yeterlidir. Ayrıca akrepler hiç yemek yemeden bir yıl boyunca yaşayabilir. Metabolizma hareketleri çok düşüktür.

Örümcekler ve Akrepler; Zehirleri İşimize Yarıyor

Her ne kadar 17.000 akrep türünden 25’i insanları öldürebilecek güçte zehir üretiyor olsa da, örümceklerden bir insanı öldürebilecek kadar güçlü zehir üretebilen bir tür yoktur. Öyle ki köpek, kedi gibi sürekli bahçelerde gezen bu hayvanlara bile bir şey yapamazlar. Ancak bazı örümcek türleri, örneğin karadul gibi, bir insanı ısırdığında önlem almak veya bir sağlık kuruluşuna gitmek iyi bir seçenektir. Tüm bunların dışında bilim insanları örümcek ve akrep zehirlerinden kanser gibi hastalıklara çözümler üretiyor. Özellikle yapılan deneylerde örümcek ve akrep zehirlerinin 38 farklı tipte kanser hücresini inhibe ettiği görülürken, sağlıklı hücrelere herhangi bir zarar vermediği gözlemlenmiştir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir