FLYNN Etkisi Nedir?

Muhtemelen birisinin “bugünün çocuklarının” durumuna üzüldüğünü duymuşsunuzdur: bu kişiler şimdiki neslin kendilerinden önce gelenler kadar akıllı olmadığını düşünmektedirler. Ancak zeka üzerine çalışan psikologlar, bu fikre pek bilimsel kanıt olmadığını keşfettiler; bunun yerine, aslında tam tersi doğru olabilir. Flynn etkisini inceleyen araştırmacılar, IQ testlerindeki puanların aslında zamanla iyileştiğini bulmuşlardır. Aşağıda, Flynn etkisinin ne olduğunu, bunun için bazı olası açıklamaları ve bize insan zekası hakkında ne anlattığını inceleyeceğiz.

Flynn etkisi nedir?

Flynn etkisi, 20. yüzyılda dünyanın birçok yerinde ölçülen akışkan ve kristalize zeka testi puanlarındaki kayda değer ve uzun süreli artıştır. Flynn etkisi ilk James Flynn tarafından  1980’ler de açıklanmıştır. Bu etkiyi inceleyen araştırmacılar, bu fenomen için geniş destek buldular. Psikolog Lisa Trahan ve meslektaşları tarafından yayınlanan bir araştırma makalesi, yayınlanan diğer çalışmaların (toplam 14.000’den fazla katılımcıyı içeren) sonuçlarını birleştirdi ve IQ puanlarının 1950’lerden beri gerçekten arttığını buldu. Araştırmacılar bazı istisnaları belgelemiş olsalar da , IQ puanları genellikle zamanla artmıştır. Trahan ve meslektaşları, “Flynn etkisinin varlığı nadiren tartışılır.” demektedir.

Flynn Etkisi Üzerine

Flynn Etkisi Neden Oluyor?

Araştırmacılar, Flynn etkisini açıklamak için birkaç teori öne sürdüler. Bir açıklama sağlık ve beslenmedeki gelişmelerle ilgilidir. Örneğin, geçtiğimiz yüzyılda hamilelikte sigara ve alkol kullanımında azalma, zararlı kurşunlu boya kullanımının kesilmesi, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde gelişmeler ve beslenmede gelişmeler görüldü.

Başka bir deyişle, Flynn etkisi kısmen, yirminci yüzyılda, önceki nesillerdeki insanların tam potansiyellerine ulaşmasını engelleyen halk sağlığı sorunlarının çoğunu ele almaya başlamış olmamızdan kaynaklanıyor olabilir.

Flynn etkisinin bir başka açıklaması, geçtiğimiz yüzyılda Sanayi Devrimi’nin bir sonucu olarak meydana gelen toplumsal değişikliklerle ilgilidir . Bir TED konuşmasında Flynn, bugün dünyanın “yeni zihinsel alışkanlıklar, yeni zihin alışkanlıkları geliştirmemiz gereken bir dünya” olduğunu açıklıyor. Flynn, IQ puanlarının, farklı şeyler arasındaki benzerlikleri bulmamızı isteyen sorularda ve daha soyut problem çözme türlerinde en hızlı şekilde arttığını keşfetti – her ikisi de modern dünyada daha çok yapmamız gereken şeyler.

Modern toplumun neden IQ testlerinde daha yüksek puanlar aldığını açıklamak için birkaç fikir öne sürüldü. Örneğin bugün, çoğumuzun zorlu, entelektüel açıdan titiz işleri var . Okullar da değişti: 1900’lerin başında okulda yapılan bir test daha çok ezberlemeye odaklanmış olabilirken, son zamanlarda yapılan bir testin bir şeyin nedenlerini açıklamaya odaklanma olasılığı daha yüksek olabilir. Ek olarak, bugün daha fazla insan liseyi bitirip üniversiteye devam edecek. Aile boyutları daha küçük olma eğilimindedir ve bunun, çocukların ebeveynleriyle etkileşim halindeyken yeni sözcükler edinmelerine olanak sağlayabileceği öne sürülmüştür. Bugün tükettiğimiz eğlencenin daha karmaşık olduğu bile öne sürüldü. Favori bir kitaptaki veya TV dizisindeki olay örgüsünü anlamaya ve tahmin etmeye çalışmak aslında bizi daha akıllı yapıyor olabilir.

Flynn Etkisini İnceleyerek Ne Öğrenebiliriz?

Flynn etkisi bize insan zihninin düşündüğümüzden çok daha uyumlu ve şekillendirilebilir olduğunu söylüyor. Düşünce şeklimiz doğuştan değil, çevreyle şekillenen bir şeydir . Modern endüstriyel topluma maruz kaldığımızda, dünyayı atalarımızdan farklı şekillerde düşünüyoruz.

The New Yorker’da Flynn etkisini tartışırken, Malcolm Gladwell şöyle yazıyor: “Eğer IQ testlerinin ölçüsü ne olursa olsun, bir nesilde bu kadar çok sıçrayabiliyorsa, o kadar değişmez olamaz ve o kadar da doğuştan gelmez. ” Başka bir deyişle, Flynn etkisi bize, IQ’nun aslında düşündüğümüz gibi olmayabileceğini söyler: doğal, öğrenilmemiş zekanın bir ölçüsü olmak yerine, aldığımız eğitim ve içinde yaşadığımız toplum tarafından şekillendirilebilen bir şeydir.

Referanslar :

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir