Antropometri Nedir?

Antropometri veya antropometriler, insan vücudu ölçümlerinin incelenmesidir. En basit haliyle, antropometri bilim adamlarının ve antropologların insanlar arasındaki fiziksel farklılıkları anlamalarına yardımcı olmak için kullanılır. Antropometri, geniş bir uygulama yelpazesi için yararlıdır ve insan ölçümü için bir tür temel sağlar.

Antropometrinin Tarihi

Antropometri çalışması, tarih boyunca bilimsel olmayan bazı uygulamalara sahip olmuştur. Örneğin, 1800’lerde araştırmacılar, bir kişinin gerçekte bu uygulamayı destekleyecek çok az bilimsel kanıt varken, bir kişinin suçlu bir hayata yatkın olma olasılığını tahmin etmek için yüz özelliklerini ve kafa boyutunu analiz etmek için antropometri kullandılar.

Antropometrinin başka, daha uğursuz uygulamaları da olmuştur; “arzu edilen” özelliklere sahip insanlarla sınırlandırarak insan üremesini kontrol etmeye çalışan bir uygulama olan öjeni savunucuları tarafından dahil edildi.

Modern çağda antropometri, özellikle genetik araştırma ve işyeri ergonomisi alanlarında daha pratik uygulamalara sahip olmuştur. Antropometri aynı zamanda insan fosillerinin incelenmesine de ışık tutar ve paleontologların evrimsel süreçleri daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.

Antropometride kullanılan tipik vücut ölçüleri arasında boy, ağırlık, vücut kitle indeksi (veya BMI), bel-kalça oranı ve vücut yağ yüzdesi bulunur. Araştırmacılar, insanlar arasındaki bu ölçümlerdeki farklılıkları inceleyerek bir dizi hastalık için risk faktörlerini değerlendirebilirler.

Ergonomik Tasarımda Antropometri

Ergonomi, insanların çalışma ortamlarındaki verimliliğinin incelenmesidir. Bu nedenle ergonomik tasarım, içindeki insanlara konfor sağlarken en verimli çalışma alanını yaratmayı amaçlar.

Ergonomik tasarım amacıyla antropometri, ortalama insan yapısı hakkında bilgi sunar. Bu, örneğin sandalye üreticilerine daha rahat koltuklar tasarlamak için kullanabilecekleri veriler sağlar. Masa üreticileri, işçileri rahatsız pozisyonlarda eğilmeye zorlamayan masalar yapabilir ve klavyeler, karpal tünel sendromu gibi tekrarlayan stres yaralanmaları olasılığını azaltmak için tasarlanabilir.

Ergonomik tasarım, ortalama bir kabinin ötesine geçer; Sokaktaki her araba, antropometrik bir menzile dayalı olarak nüfusun en büyük kümesini barındıracak şekilde yapılmıştır. Ortalama bir kişinin bacaklarının ne kadar uzun olduğu ve çoğu insanın bir aracı sürerken nasıl oturduğuna ilişkin veriler, örneğin çoğu sürücünün telsize ulaşmasına olanak tanıyan bir araba tasarlamak için kullanılabilir.

Antropometri ve İstatistik

Tek bir birey için antropometrik verilere sahip olmak, yalnızca protez uzuv gibi o kişiye özgü bir şey tasarlıyorsanız yararlıdır. Gerçek güç, temelde birçok insanın ölçümü olan bir nüfus için istatistiksel bir veri kümesine sahip olmaktan gelir.

Söz konusu popülasyonun istatistiksel olarak önemli bir kısmından verileriniz varsa, sahip olmadığınız verileri tahmin edebilirsiniz. Dolayısıyla, istatistikler aracılığıyla , nüfus veri kümenizdeki birkaç kişiyi ölçebilir ve geri kalanının nasıl olacağını yüksek bir doğrulukla belirlemek için yeterli bilgiye sahip olabilirsiniz. Bu süreç, anketörlerin olası seçim sonuçlarını belirlemek için kullandıkları yöntemlere benzer.

Nüfus, tüm ırklar ve ülkelerdeki dünyadaki tüm erkekleri temsil eden “erkekler” kadar genel olabilir veya “Kafkasyalı Amerikalı erkekler” gibi daha sıkı bir demografiye göre uyarlanabilir.

Pazarlamacıların müşterilerinin mesajını belirli demografik özelliklere göre uyarlaması gibi, antropometri de daha doğru bir sonuç için belirli bir demografideki bilgileri kullanabilir. Örneğin, bir çocuk doktoru bir çocuğu yıllık kontrol sırasında her ölçtüğünde, çocuğun akranlarına göre nasıl ölçtüğünü belirlemeye çalışır. Bu metodolojiye göre, Çocuk A boy için 80. persentil içindeyse, 100 çocuğu sıraya dizerseniz Çocuk A, 80 çocuktan daha uzun olacaktır.

Doktorlar, bir çocuğun nüfus için belirlenmiş sınırlar içinde büyüyüp büyümediğini anlamak için bu sayıları kullanabilir. Zamanla bir çocuğun gelişimi sürekli olarak ölçeğin en üst veya en alt noktasındaysa, bu mutlaka bir endişe nedeni değildir. Ancak, bir çocuk zaman içinde düzensiz bir büyüme modeli gösteriyorsa ve ölçümleri ölçeğin aşırı ucundaysa, bu bir anormalliğe işaret edebilir.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir