“Hayali Dünyalar” dizisi, ister gezegenle ister insanlıkla ilgili olsun, yaşamın önemli bir yönü değişirse dünyanın nasıl olabileceğini tahmin ediyor.
Küçük yeşil adamlardan Hera Syndulla’ya, “Yıldız Savaşları İsyancıları”ndan Gamora’ya ve “Galaksinin Koruyucuları”na kadar, bilimkurguda yeşil cilt yaygındır. Peki ya yeşil ten sadece kurgusal uzaylılar için değilse? Örneğin, insanların derisi yeşil olsaydı, bize bitkilerin güneş ışığından yararlanarak yaşamını sürdürdüğü fotosentez yapma yeteneği verilseydi?
Bilimin diğer hayvanlardaki benzer yetenekler hakkında ne söylediğini inceleyelim ve ödüllü bilimkurgu yazarı John Scalzi’ye, insanların varsayımsal olarak fotosentetik deriden nasıl fayda sağlayabileceğini düşündüğünü soralım.
Bitki benzeri hayvanlar
Her hayvan hayatta kalmak için yiyecek tüketir. Buna karşılık, bitkiler kendi enerjilerini yaratmak için fotosenteze güvenirler. Bununla birlikte, bazı hayvanlar bir dizi yetenek için güneş ışığını kullanır.
Örneğin, bir dizi hayvan güneş enerjisiyle çalışan moleküllerden yararlanır. Bezelye yaprak bitki ışığı yardımıyla, adenozin trifosfat oluşturmak pigmentler üreten ATP, hücrelerle güçler reaksiyonlar bu bileşik. Ek olarak, Doğu eşek arısının ( Vespa orientalis ) dış iskeletindeki sarı pigment şeridi ışığı elektriğe dönüştürür ve bu böceklerin gün ortasında neden daha aktif hale geldiklerini açıklamaya yardımcı olabilir .
Diğer hayvanlar, şeker ve diğer hayati bileşikleri üretmek için güneş ışığını, suyu ve karbondioksiti kullanarak gerçek fotosentezden yararlanır. Bitkiler ve algler, fotosentez yapmak için kloroplastlara, hücrelerinin içindeki yapılara güvenirler, ancak Elysia deniz salyangozları , otladıkları alglerden kloroplastları çalarak aylarca sadece fotosentez ile yaşamalarına yardımcı olabilirler.
Diğer birçok hayvan, bunun yerine ortaklıklar kurarak fotosentezden yararlanır. Örneğin, mercanların çoğu zooxanthellae olarak bilinen fotosentetik simbiyotik mikroplarla ortak olurken, benekli semenderlerin yumurtaları alglerden değerli oksijen alır.
Mühendislik fotosentezi?
Diğer hayvanlar fotosentezden faydalanabiliyorsa, insanlar da yapabilir mi? Fotosentez insanlarda işe yarasa bile, ondan ne kadar avantaj elde edebileceğimiz belirsizliğini koruyor.
Bitkiler, mümkün olduğunca fazla ışık toplamak için geniş, düz yapraklar yetiştirdikleri için fotosentez yaparak yaşayabilirler. Ayrıca hayvanlardan çok daha az aktif oldukları için daha az enerjiye ihtiyaç duyarlar.
İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nden bir bitki ekoloğu olan Lindsay Turnbull’a göre, tipik bir yetişkin kadının derisi bir yaprak gibi fotosentetik olsaydı, sahip olduğu yüzey alanı, hayatta kalmak için günlük enerji ihtiyacının yalnızca %1’ini karşılardı. Turnbull, fotosentez yapan bir kadının enerji taleplerini karşılaması için çok daha fazla cilde ihtiyacı olacağını tahmin ediyor.
Ayrıca fotosentez için karbondioksit gerekir. Bitkiler, hücrelerine gaz sağlamak için kullandıkları stoma adı verilen gözeneklere sahiptir. Fotosentetik insanlar kloroplast’lar sahip olduğunu varsayarsak, bunlar içeri gözenekli cilt gerekebilir.
Güneş enerjisiyle çalışan insanlar
Yine de, insanların fotosentetik cildi varsa, faydalı olabilir. John Scalzi’nin Hugo Ödülü’ne aday gösterilen “İhtiyar Adamın Savaşı” adlı romanında askerler, yalnızca sibernetik beyin implantları ve gelişmiş güç, hız, duyular, dayanıklılık ve el becerisine sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda yeşil, fotosentetik cilde sahip genetik olarak tasarlanmış bedenlerle donatılır.
“Yaşlı Adamın Savaşı”nın askerleri, hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları tüm enerjiyi fotosentetik derilerinden alamasalar da, romanda, “vücudunuza ekstra bir enerji kaynağı sağlayabileceği ve vücudunuzun kullanımını optimize edebileceği” söylenir. Hem oksijen hem de karbondioksit sonuç olarak kendinizi daha taze, daha uzun süre hissedeceksiniz ve görevlerinizi daha iyi yerine getirebileceksiniz.”
“Düşünüyordum da, eğer insan vücudunu, tabiri caizse, onu dışarı atmak için doğrama dükkanına götürürseniz, ona ne yapardınız?” dedi Scalzi. Fotosentetik cilt “aktif bir modifikasyonun aksine, tamamlayıcı bir pasif modifikasyon olacaktır, sadece orada oturabilir ve enerjiyi korumak açısından fayda elde edebilirsiniz. Bazı şeyler kapsamında %3 ila %5 arasında bir avantaj olabilir, ancak bu daha önce sahip olmadığınız bir marj ve bunu bedavaya alıyorsunuz.”
Fotosentez nasıl hissettirebilir? Scalzi, WordsSideKick.com’a “Her zaman kafeinli olmak gibi hissedeceğinden şüpheleniyorum” dedi. “Uyanırdın ve tıpkı ‘Kahveme ihtiyacım var’ dediğin gibi, biraz ışık almak isterdin.”
İnsanların başarılı bir şekilde fotosentetik olabileceğini varsayarsak, “birisi zamanda geriye gitti ve Cro-Magnons’a bir CRISPR makinesine erişim izni verdiyse” bu, tarihin akışını nasıl değiştirebilir ? dedi Scalzi.
Scalzi, sağlayacağı marjinal faydalar göz önüne alındığında, insanlar fotosentez yapabilseydi insan toplumunun kökten değişeceğini düşünmediğini söyledi. Yine de, vücudun enerjiye en bağımlı kısmı insan beynidir . Scalzi, “Bu nedenle, fotosentezin verebileceği herhangi bir fazla enerjinin beyin tarafından alınacağından şüpheleniyorum, çünkü bu aç, aç, aç bir organdır, “Bu, potansiyel olarak toplumların belirli ilerleme işaretlerini biraz yakalayabileceği anlamına gelebilir” dedi. Daha hızlı, belki de MS 1800 yerine 10.000 BCE’de Sanayi Devrimi’ne ulaşırdık.”
Fotosentetik insanların güneşli iklimlere taşınmayı tercih edip etmeyeceği merak edilebilir. Scalzi, bu tür insanlar bir çöl bölgesine taşınırlarsa fotosentezden marjinal bir destek alabilecek olsalar da, muhtemelen su eksikliği gibi başa çıkmaları gereken başka kaynak sorunları olacaklarını söyledi. “Her zaman takaslar olacak” dedi
Ve fotosentetik insanlar, tüm bu ışınları emmek için çok az giysiyi mi yoksa hiç giymemeyi mi tercih ederler? Bazı fotosentetik toplumlarda giyim, elitlerin bir sembolü haline gelebilir – bu, fotosenteze ihtiyaç duymamak için yiyeceklerden yeterli enerji aldıklarının bir işareti olabilir. Scalzi, “Onların ‘Ben zenginim, bu yüzden örtbas edebilirim’ dediğini hayal edebilirsiniz” dedi.
Peki, Scalzi kendisi için fotosentetik cilt ister miydi? “İstediğim vücut modifikasyonlarının büyük listesinde, bu bir nevi alt ortada” dedi. “Zararı olmaz, ancak faydasını o kadar önemli görmüyorum ki, bundan faydalanmak için bakma şeklimi tamamen değiştireceğim.
kaynak: Charles S. Choi
benzer daha fazla yazı için tıklayın.