Antibiyotikler COVİD-19’a Karşı Etkili midir?

COVİD-19’a karşı olan mücadelemiz hız kesmeden devam ediyor. Öyle ki hükümet tarafından 30 büyük şehirde 2 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş bulunmaktadır (10 Nisan 2020). Bu süreçte insanlar Corona virüse karşı bir tedavi yöntemi olup olmadığını merak etmektedir. Sosyal medya hesaplarımıza gelen mesajlar arasında antibiyotiklerin COVİD-19’a karşı etkili olup olmadığı soruları da yöneltilmektedir. Bizde bu konu hakkında kısa bir yazı hazırlamak istedik. Bu sayede bilgi kirliliğinin biraz olsun önüne geçmiş olabiliriz.

Virüs kaynaklı bir hastalığı antibiyotiklerle tedavi edemezsiniz.

Öncelikle antibiyotikler Corona virüs dahil olmak üzere virüs kaynaklı hiçbir hastalığın tedavisinde kullanılamaz ve etkili değildir. Aynı cümleleri grip virüsleri hakkında yer alan yazımızda da dile getirmiştik. Antibiyotikleri virüs kaynaklı hastalıklarda değil bakteriyel enfeksiyonu önlemek için kullanırız. Kısaca evinizde COVİD-19 için antibiyotik kullanmanızın hiçbir faydası olmaz.

Peki COVİD-19 İçin Etkili Bir İlaç Var mı?

Corona virüs için bulunmuş özel bir ilaç yoktur. Ancak bu konuda çalışmalar sürdürülmeye devam ediyor. Virüsün enfekte olduğu insanlar semptomların şiddetine göre ya hastanede tıbbi bakım alıyor ya da kendilerini evde izole ediyorlar. Bu konuda doktorlar gerekli açıklamayı yapacaktır. Eğer Corona virüse yakalandıysanız veya aynı evde yaşadığınız bir insana enfekte olduysa ve evde bakım gerekiyorsa bu konuda neler yapabileceğinizi şu yazımızda anlattık.

Corona Virüs İçin Yardımcı İlaçlar

Yukarıda dediğimiz gibi COVİD-19 tedavisi için bulunmuş bir ilaç yoktur ve doktorlarda herhangi bir antiviral ilaç önermez. Ancak semptomları hafifletmek amacıyla bazı ilaçlar kullanabilir. Bu noktada doktorunuza danışarak ve onayını alarak öksürüğü hafifletmek amacıyla ibuprofen veya farklı ağrı kesici ilaçlar kullanılabilirsiniz.

Bunların harici evde bakımı yapılan hastanın ateşi varsa yine doktora danışılarak ateşi düşürmek amacıyla Aspirin veya Tylenol gibi ateş düşürücüler kullanılabilir. Hastanın bu süreçte bol bol sıvı tükettiğinden veya hasta sizseniz bol sıvı tükettiğinizden emin olun. Yukarıda dediğimiz gibi eğer COVİD-19 hastasıysanız %80 ihtimal tıbbi bakıma ihtiyaç duymayacaksınız. Bu süreçte kendinizi iyi bir şekilde izole etmeniz gerekmektedir. Bunu nasıl başaracağınıza şu yazımızda detaylıca yer verdik.

İlgili Yazılar:

Kaynak ve İleri Okuma:

Muhammed Uyansız

Muhammed, Psikopatoloji Bilimi platformunun sürekli içerik üreticisidir. Bir Homo sapiens sapiensten daha fazlasıdır. 11 Ekim 1997 doğumlu olan Muhammed şuan Artuklu üniversitesi hemşirelik son sınıf öğrencisidir. Ve kendini tanımlarken şunu kullanır; "Bildiğim Tek Şey Hiçbir Şey Bilmediğimdir."

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir