Grip Aşısı Hakkında Bilinen Yanlışlar

Grip mevsimi tipik olarak sonbaharın sonlarında başlayıp ilkbahara kadar uzanıyor ve uzmanlar 6 aydan büyük her birey için grip aşısı yaptırmalarını tavsiye ediyor. Dünya üzerinde her yıl bir milyar insan gribe yakalanırken 3-5 milyonu bu dönemi ağır geçirerek hastaneye yatıyor ve 300-500 bin insan grip nedeniyle ölüyor. Gripten kurtulmanın iyi bir çözümü varsa o da grip aşısıdır. Her ne kadar önemli olsa da ülkemizde grip aşısı olanların sayısı oldukça az. İnsanlar ya önemsemiyor ya da aşı hakkında halk tarafından yayılmış olan mitler nedeniyle aşıdan kaçınıyor. Bu yazımızda grip aşısı hakkında bilinen yanlışları tanıtacağız.

Eğer bu yılın aşı içeriğine bakmak ve grip aşısının ne olduğu hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz şuraya tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz.

Dünya Sağlık Örgütü 6 aydan büyük her birey için grip aşısını önermektedir.

1. Grip Aşısı Olmak Sizleri Grip Yapabilir!

Çoğu insan grip aşısı olduğu takdirde grip olacağını veya grip semptomlarını yaşayacağını düşünür. Ancak bu tamamen yanlış bir inanıştır. Grip aşısı sizleri grip veya nezle yapmaz. Grip aşısı sonrası sadece kolda bir ağrı hissedebilir, düşük dereceli ateşiniz olabilir fakat grip olmazsınız. Çünkü öldürülmüş olan virüsler sizlere böyle bir şey yapamaz. Bazı kişiler grip olduğu süre içinde aşı oluyorsa buna aşının neden olduğunu düşünebilirler.

2. Grip Aşısı Hamile Kadınlar ve Bebekler İçin Tehlikelidir.

Grip aşısı uzmanlar tarafından hamileler ve 6 aydan büyük bebekler için önerilmektedir. Bugüne kadar yapılan hiçbir çalışma da aşının hamileler için olumsuz etkileri olduğu gözlenmemiştir. Aynı zamanda grip hamile kadınlarda daha şiddetli semptomlara neden olabilir bu yüzden grip aşısı olmaları gerekmektedir. Ayrıca aşı bebek doğduktan sonra da bebeği korumaya devam edecektir. Ve bu konuda son olarak Dünya Sağlık Örgütü 6 aydan büyük çocukların aşı olmayanlara göre grip nedeniyle daha çok ölüm riski taşıdığını dile getirmektedir.

3. Antibiyotikler Griple Savaşmanızda Yeterlidir

Temelde yanlış olan bir bilgide antibiyotiklerin gribe iyi geldiğidir. Bu miti tek cümle ile yanlış olduğunu anlatabiliriz; Antibiyotikler sadece bakterileri öldürür ancak grip virüs tabanlı bir hastalıktır. Yani bu konuda antibiyotikler doğru bir seçim değildir.

4. Geçen Yıl Aşı Olduysanız Bu Yıl Grip Aşısı Olmanıza Gerek Yoktur

İnsanların her yıl grip aşısı olması için iki gerekli sebep vardır. Bunlardan ilki her yıl grip virüslerinin değişim geçirmesi ve bir önceki yılla aynı olmamasıdır. İkincisi ise gribe veya nezleye neden olan tek bir virüsün bulunmamasıdır. Bu sebeple her yıl farklı aşı geliştirilir. Psikopatoloji Bilimi platformu da bu sebeple her yıl grip aşısıyla ilgili yazısının içeriğini düzenleme ve güncelleme gereği duyar. Örneğin T.C Sağlık Bakanlığı tarafında yayınlanan bildiride bu yıl ki (2019- 2020) aşı içeriğinde şu şuslar yer alacak;

  • Bir A / Brisbane /02/2018 (H1N1) pdm09 benzeri virüs.
  • Bir A / Kansas /14/2017 (H3N2) benzeri virüs.
  • Bir B / Colorado /06/2017 benzeri virüs.
  • Bir B / Pkuhet/3073/2013 benzeri virüs.

5. Grip Çok Ciddi Bir Hastalık Değildir Bu Sebeple Aşı Olmanız Gerekmez

Grip kesinlikle çok ciddi bir hastalıktır ve en başta belirttiğimiz gibi her yıl gribe yakalanan 1 milyar kişiden 3-5 milyonu bu süreci hastanede geçiriyor ve 300-500 bin kişi grip nedeniyle ölüyor. Bu nedenle gripten korunmak için aşı olmanız gerekmektedir.

İlgili Yazılar:

apk indir

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir