Yüz Maskesi Takmak Corona Virüse Karşı Korur mu?

Hayır, normal tıbbi maskeler virüsten korunmanıza yardımcı olmaz.

 Tıbbi maske takmak yeni korona virüse karşı korur mu? Bu köpeklerine yüz maskesi takan evcil hayvan sahipleri de dâhil birçok insanın sorduğu bir sorudur.

Normal tıbbi maske bile olsa cevap hayır. Tennesee’deki Vanderbilt Üniversitesi bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. William Schaffner anlattı.

N95 maskesi olarak bilinen daha özel bir maske, SARS-CoV-2 olarak da adlandırılan yeni koronavirüse karşı koruma sağlayabilir. Bu maske diğer tıbbi maskelere göre daha kalındır ancak ne Schaffner ne de Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri (CDC) en azından bu noktada halka açık kullanımı tavsiye etmektedir.

Çünkü bu maskelerin uzun süreli kullanımı oldukça zordur.

Schaffner ”Uzmanlar bu maskelerin burun, yanaklar ve çene etrafına nasıl uygun şekilde takılabileceği konusunda her yıl yeniden eğitim almaktadır. Böylece kullanıcıların maskelerin kenarlarından nefes almaması sağlanır.”  ”Bunu yaptığınız zaman, çok kalın bir malzeme kullanıldığı için nefes alıp verme işi oldukça zorlaşıyor. Nefes alıp verme çalışması yapmanız gerekiyor. Bu biraz klostrofobik olabilir. Aynı zamanda maskenin içi sıcak ve nemlidir.” Diyor.

Yüz maskesi takmak sizi Corona virüse karşı korumaz.

”İhtiyacım olduğu zaman onları yarım saatliğine takabileceğimi biliyorum.” Diye ekliyor. ”Ama İzolasyon odasından çıkmak zorunda olduğumda bu maskeyi de çıkarıyorum. Geri dönmeden önce birkaç derin nefes alıyorum.” Diyor.

İnternet üzerinden bir N95 maskesi edinmek mümkün olsa da Schaffner buna karşı olduğunu dile getiriyor. ”Eğer çok fazla insan maskeleri gereksiz bir şekilde stoklarsa, kısa bir zaman içerisinde sağlık çalışanlarının ve bu maskeye ihtiyacı olan insanların sağlıklarını riske atar.

Tıbbi Maskeler

Schaffner’e göre daha ince olan tıbbi maskeler cerrahlar için tasarlanmıştır. Çünkü bu ürünler doktorun ağzından ve burnundan patojenlerin cerrahi alana girmesini önlemek için kullanılır.

Japonya ve Çin gibi bazı Asya ülkelerinde insanların cerrahi maskeleri patojenlerden ve kirlilikten korunma amacıyla kullanması yaygındır. Schaffner’a göre bu maskeler virüs bağlamında çok da yardımcı olmuyor. ”Maskeler viral parçacıkları uzak tutmak için tasarlanmadı ve N95 maskesi gibi agız ve yanak kısmına tam yerleşmiyor.”

Bazıları yararlı olabilir mi? Sorusuna ise ”Evet ama çok fazla bir etkisi olmayacaktır” diye yanıt veriyor.

Schaffner ”Bazı maske takan insanların grip ya da nezle olduğunu ve diğer insanları hasta etmemek için kullandıklarını dile getiriyor. Ama eğer hastaysanız, halka açık alanlardan uzak durmanızın en iyisi olduğunu ve evde kalma vakti olduğunu söylüyor.

Bununla birlikte Hastalıkları Önleme ve  Kontrol Merkezi’ne göre, COVID-19 hastaları çevrelerindeki insanlara bulaştırma riskini azaltmak için maske takmalıdır. Sağlık çalışanları ve COVID-19 hastaları ile ilgilenenler (evde ya da sağlık merkezlerinde) maske kullanmalıdır.

Maske kullanan insanlar her kullanımdan sonra kullandıkları maskeleri imha etmelidir.’ Diye ekliyor CDC.

Diğer yandan korona virüsten kaçınmanın ilk ve en önemli yolu salgının olduğu yerlere seyahatleri ertelemektir. Ellerinizi su ve sabunla iyi bir şekilde yıkayabilirsiniz, yıkanmamış ellerle gözlere, ağıza ve buruna temastan kaçınmalısınız, hasta insanlarla yakın temastan uzak durmalı ve sık dokunulan yüzeyleri ve nesneleri dezenfekte  etmelisiniz.

Köpeklerinize maske takmanız onları Corona virüse karşı korumaz.

Köpeklerine yüz maskesi takan evcil hayvan sahiplerine gelince, 5 Mart 2020 tarihli Güney Çin Sabag Postasına göre Hong Kong’da Pomeranya cinsi bir köpeğe yapılan COVID-19 testi hafif pozitif çıktı. Köpek şuan karantinada, hastalığın belirtilerini ise göstermiyor. Ancak köpeğe hastalık için nasıl bir test uygulandığı bilinmemektedir. Dahası hayvanların virüsü insanlara iletebileceği görünmüyor. Uzmanlar evcil hayvan sahiplerinin panik yapmamasını söyledi.

Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezleri hayvanlara yüz maskesi takmak yerine COVID-19 hastalarının diğer insanlarla birlikte hayvanlardan da kaçınmalarını tavsiye ediyor.

Çeviri Kaynağı: https://www.livescience.com/face-mask-new-coronavirus.html

İlgili Yazı:

Tuğba Çelebi

Tuğba, Psikopatoloji Bilimi Platformunun daimi yazarı ve çevirmenidir. Kendisi 23 yaşında ve Erciyes Üniversitesinde Çin Dili ve Edebiyatı lisans programında öğrenim görmektedir. Kendisine yönelik sorularınız ve eleştirileriniz varsa buraya yorum yapabilir veya kullanıcı adı @clbitugbaa olan Instagram hesabına yazabilirsiniz.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir