Dünya da En Çok İnsan Öldüren Hayvanlar

Günümüz insanı, bu günlere gelebilmek için pek çok diğer hayvanla temas halinde oldu. Kimilerini dostumuz yaptık, kimisine düşman gözüyle baktık. Çok eski mağara dönemlerimizde bir kılıç dişli kaplanın akşam menüsü olma tehlikemiz vardı. Ya da kısa yüzlü ayıyla karşılaştığımızda arkamıza bakmadan ağaçlara tırmanmaya çalıştık. Günümüz şartlarında da birçok hayvan hala insanlar için tehdit oluşturuyor. Şimdi dünyada en çok insan öldüren hayvan türlerine gelin bir bakalım.

Kin, nefret ve açgözlülükten dolayı her yıl yüz binlerce insan ölüyor.

Sivrisinekler

Şaşırtıcı bir şekilde insanlar için en tehlike yaratan, ağır cüsseli, keskin dişli bir hayvan değil. Sadece bir böcek olan sivrisinekler. Bu canlılar her yıl 750.000 insanın ölmesine neden oluyor. Çoğumuz onları yaz aylarının baş belaları olarak düşünmekten başka bir şey yapmayız. Ancak gerçek şu ki, en büyük insan katliamını yapan bu canlılar. Pek çok virüsü ve hastalığı başkasından alıp size getirebilir. Eğer yaz aylarında evlerinizde görürseniz öldürmemeyi başarıp dışarı atabilirseniz pek bir sorun teşkil etmez. Sivrisineklerde insanlar gibi doğadan silindiği takdirde diğer canlıları kötü yönde etkilemeyecek türlerdendir. Yinede öldürün demiyoruz, her canlının yaşama hakkı vardır.

İnsan

İşte bu hiç şaşırtıcı değil. Terör olayları, savaşlar, patlamalar ve nice nedenlerden dolayı insan her yıl 450.000 insanın ölmesine neden oluyor. Bu konuda söylenecek pek bir şey yok.

Yılanlar

Belkide Dünya’da en az sevilen hayvanlardan biridir. Yılda yaklaşık 50.000 insan yılanlar tarafından öldürülmektedir. Bu ölümler genellikle bilinçsiz ve sağlık sektörü çok yeterli olmayan bölgelerde gerçekleşiyor. Görevliler tarafından halk iyi bir şekilde bilinçlendirilmelidir. Yoksa yılanlar güzel hayvanlar. Özellikle Türkiye’de olanlar, kolay kolay sağlıklı bir insanı öldürecek güçte zehir üretemezler. Eğer bahçenizde vs. görürseniz o zaten kaçıp gidecektir. Gitmiyorsa bir çubuk yardımıyla gitmesini sağlayın fakat kesinlikle öldürmeyin. Bu güzel canlılar ekolojik denge için çok önemli.

Yılan

Köpekler

En yakın dostlarımız mı? Kesinlikle. Köpekler her yıl 25.000 insanın ölmesine neden oluyor. Tabii ki insanları canlı canlı yemiyor yakın dostlarımız. Bu ölümlerin geneli kuduz ve diğer hastalıkları yaydıklarından dolayı gerçekleşiyor. Onlar hala bizim en iyi arkadaşlarımız, bakımlarını güzel yapıp, aşılarını vurdurmayı ihmal etmeyin.

Çeçe Sineği, Suikastçı Böcek ve Salyangozlar

Köpeklerden sonra en tehlikeli hayvanlar çok küçük canlılardır. Çeçe sinekleri her yıl on bin insanın ölmesine neden oluyor. Genelde Afrika kıtasında yayılım gösterip, bu bölgelerde insanlara musallat oluyorlar. Tipik olarak uyku hastalığı denilen bir hastalığa neden olan bu böcekler, pek çok paraziti ve hastalığı yaydığı için insanların ölmesine neden oluyor.

Suikastçı böcek

Diğer büyük katliamcı Suikastçı Böcek. Öpücük böceği olarak da bilinen bu canlılar her yıl 10 bin insanı öldürüyor. Öpücük böcekleri insanların genelde dudaklarına larvalarını bıraktıkları için bu isim konulmuş. Böceğin larvaları dudağınızda veya vücudunuzun başka bir bölgesinde yavaş yavaş gelişip büyüyor. Bunun harici bu canlılar parazit yayarak organ yetmezliğine ve sonucunda insan ölümüne sebep oluyor. Ancak endişelenmeyin. Şimdilik bu canlılar Amerika kıtası harici başka bir yerde görülmedi.

Başka bir parazit yayıcı olan tatlı su salyangozları her yıl 10 bin insanın ölümünden sorumlu tutuluyor. Eğer çevrenizde bir salyangoz görürseniz elleriniz ile oynamayın. Eğer bir temas kurarsanız güzel bir şekilde ellerinizi yıkayın.

Yuvarlak solucanlar veya Tenyalar

Bu canlılar genelde bağırsaklarda yaşayan parazitlerdir. Her yıl 2.500 insanın ölümüne neden oluyorlar. Genellikle sığır etinden bulaşırlar. Türkiye’de ise en yaygın olan türü Taenia saginata olarak da bilinen, ince bağırsakta yaşayan, yassı solucanlar takımının sestod familyasına ait, omurgasızlar şubesinden bir hayvan cinsidir. 

Bağırsak tenyası

Hayvan Dünyasının Devleri

Listenin en büyük ve soyu tükenmekte olan hayvanları en az insanı öldürüyor. Timsahlar ortalama 1000, su aygırları 500, Fil ya da aslan gibi canlılar her yıl toplamda 100 insanın ölmesinden sorumlu tutuluyor. Ee haklılar da tabi, onlar gel benim habitat alanıma evini kur, tarımı yap gibi şeyler demedi.

Köpek Balıkları

En çok üzüldüğüm hayvanlar arasında yer alıyor köpek balıkları. Yılda öldürdüğü insan sayısı 10’u geçmiyor. Buna rağmen hala köpek balıklarını bizlere kötü gösteren onlarca sinema filmi çekilip, kitaplar yazılıyor. İnsanların yüzgeçleri için her yıl avladığı köpek balığı sayısı ise tam 100 milyondur. Rakamlarla gösterecek olursak: 100.000.000

En Çok İnsan Öldüren Hayvan Sıralaması

SıraHayvanYılda Öldürülen Kişi Sayısı
1Sivrisinek725000
2İnsan475000
3Yılan50,000
4Köpek25,000
5Çeçe sineği10.000
6Suikastçı Böcek10.000
7Tatlı Su Salyangozu10.000
8Kurtçuklar2.500
9Tenya2.000
10Timsah1.000
11su aygırı500
12Fil100
13Aslan100
14Kurt10
15Köpek balığı10

Kaynak:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir