Sihirli mantarlar depresyonu tedavi mi ediyor?

Sihirli mantarlar üzerinde yapılan bir çalışma da, bir depresyon tedavisi olarak psilosibinin şimdiye kadarki en büyük klinik denemesi yapılmış ve etkinliği gözlemlenmiştir.

Denemenin organizatörleri 9 Kasım Salı günü yaptığı açıklamada , “sihirli mantarlarda” bulunan halüsinojen olan psilosibin’in, türünün bugüne kadarki en büyük klinik denemesinde tedavisi zor depresyonu olan kişilerde semptomların hafifletilmesine yardımcı olduğunu duyurdu .

Bu yılın başlarında, küçük bir çalışma, psilosibin’in orta ila şiddetli depresyonu hafifletmede yaygın antidepresan essitalopram (Lexapro) kadar işe yarayabileceğini öne sürdü ve daha önce WordsSideKick.com’ın bildirdiğine re , geçmişteki diğer araştırmalar ilacın vaadini ima etti . Ancak ilaç şirketi Compass Pathways tarafından yürütülen bu yeni deneme, bugüne kadarki en büyük altın standart psilosibin denemesidir, bu nedenle sonuçları önceki araştırmalardan daha fazla ağırlık taşıyabilir, STAT . 

Bununla birlikte, denemenin sonuçları henüz hakemli bir incelemeden geçmedi veya bir dergide yayınlanmadı, bu nedenle verilerin daha fazla gözden geçirilmesi garanti ediliyor.

Deneme, Kuzey Amerika ve Avrupa’daki 10 ülkeden 233 katılımcıyı içeriyordu. Compass Pathways’den yapılan açıklamaya göre, katılımcılar “psikolojik destekle birlikte” farklı dozlarda psilosibin alan üç gruba ayrıldı . Katılımcıların tümü, denemenin başlamasından önce antidepresan almayı bırakmıştı

Yetmiş dokuz hasta bir defaya mahsus 25 miligram dozda ilaç aldı, 75 hasta 10 miligram doz aldı ve 79 hasta 1 miligram doz aldı. En düşük doz etkili bir şekilde plasebo işlevi gördü, yani STAT’e göre daha yüksek dozlu tedaviler için bir karşılaştırma noktası görevi gördü. Deneme çift kördü, yani ne denemeyi düzenleyenler ne de katılımcılar her hastaya hangi tedavi dozunun verildiğini bilmiyordu.

Deneyi düzenleyenler, katılımcıların semptomlarını tedaviden önce ve sonra üç hafta sonra değerlendirmek için ortak bir klinik depresyon ölçüsü olan Montgomery-Asberg Depresyon Derecelendirme Ölçeği’ni (MADRS) kullandılar. Araştırmacılar, üçüncü haftaya gelindiğinde, 25 miligram doz grubundaki kişilerin puanlarının, düşük doz grubundaki kişilerin puanlarından ortalama olarak 6,6 puan daha düştüğünü buldu. Ancak 10 miligram grubundaki derecelendirmeler, düşük doz grubundakilerden önemli ölçüde farklı değildi.

Genel olarak, 25 miligram doz grubundaki hastaların %29.1’i, plasebo grubunun sadece %7.6’sı ile karşılaştırıldığında, üçüncü haftada remisyona girmiştir. Ve tedaviden üç ay sonra, 25 miligramlık grubun %24,1’i hala “sürekli yanıt” gösterdi, yani MADRS puanları en az yarı yarıya düştü ve zamanla o kadar düşük kaldı. Karşılaştırıldığında, şirket açıklamasına göre, plasebo grubunun %10,1’i sürekli bir yanıt verdi.

Deneme sırasında, 12 katılımcı intihar davranışı, kasıtlı kendine zarar verme veya intihar düşüncesi gibi “ciddi bir olumsuz olay” yaşadı. Bu katılımcıların beşi 25 miligram, altısı 10 miligram ve biri de 1 miligram grubundaydı. Compass Pathways’in başkanı Guy Goodwin, bu tür semptomların genellikle tedaviye dirençli depresyonu olan kişilerde görüldüğünü ve bazı intihar davranışı olaylarının tedaviye “esas olarak yanıt vermeyen” hastalarda meydana geldiğini söyledi. STAT’a göre sağlık görevlisi.

STAT’ın bildirdiğine göre, ciddi advers olaylar yaşayan kişilerin sayısı az olduğu için, bu advers olayların insidansında üç grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Ancak Compass Pathways, psilosibin dozu ile intihar düşüncesi olasılığı arasında olası bir bağlantı olup olmadığını görmek için verileri daha ayrıntılı olarak değerlendirmeyi planlıyor.

Stanford Üniversitesi’nde psychedelics üzerinde çalışan, ancak çalışmanın bir parçası olmayan bir sinirbilimci olan Boris Heifets, STAT’a verdiği demeçte, genel olarak, denemenin sonuçları “süper umut verici”, ancak “detaylı verilerin birçoğunu hala kaçırıyoruz” dedi.

Güçlü sonuçlar göz önüne alındığında, Compass Pathways, muhtemelen 25 miligramlık dozu kullanarak psilosibin ile ilgili geç aşamalı bir klinik deneyle ilerlemeyi planlıyor, ancak bu ayrıntının hala düzenleyiciler, şirketin kurucu ortağı ve başkanı Lars Christian Wilde ile tartışılması gerekiyor. Pusula Yolları, STAT’a söyledi. Son deneme, uygun dozu bulmayı amaçlayan Faz 2B denemesiydi; Bir sonraki deneme olan Faz 3, seçilen dozu daha büyük bir grupta test edecektir.

Farklı yazı ve içerikleri için tıklayın.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir