Halüsinojenin Tarihi

İnsanlar çok uzun zamandır halüsinojen zihin değiştiren maddeleri yutuyorlar. Küçük Antiller’deki adalarda 2.500 yıllık halüsinojen üfleyen kaseler bulundu ve Amerika’dan Afrika’ya kadar olan geleneksel kültürler, ruhsal amaçlar için halüsinojenik maddeler kullanıyor. İşte zihni tetikleyen bazı önemli maddeler.

Zihni Değiştirmek

Halüsinojen

l.s.d.

LSD kurutma kağıtları, halüsinojenik bir ilaç.

LSD yaygın olarak “asit” olarak bilinir, ancak bilimsel adı ağız dolusu liserjik asit dietilamaiddir. İlaç ilk olarak 1938’de ergotamin adı verilen bir kimyasaldan sentezlendi. Ergotamin ise çavdarda yetişen bir tahıl mantarı tarafından üretilir.

LSD başlangıçta Delysid adı altında bir ilaç şirketi tarafından üretildi, ancak 1950’lerde CIA’in zihin kontrolü üzerindeki etkilerini araştırmaya karar verdiğinde kötü bir üne kavuştu. CIA projesi MKULTRA’nın deneklerini kontrol etmenin gerçekten çok zor olduğu ortaya çıktı ve karşı kültür yazarı Ken Kesey gibi birçoğu ilacı eğlence için (ve 1960’ların kendi aydınlanma biçimleri için) almaya başladı .

Ayahuasca

Amazon'daki asma ayahuasca.

(İmaj kredisi: Dr. Morley Read , Shutterstock )

Ayahuasca, Banisteriopsis caapi asma etrafında toplanmış Amazon infüzyonlarının halüsinasyon karışımıdır . Demlemek, uzun süredir Güney Amerika yerli kabileleri tarafından manevi ritüeller ve şifa için kullanılmaktadır ve diğer halüsinojenler gibi, ayahuasca da sıklıkla çok yoğun duygusal deneyimleri tetikler (kusma da yaygındır). 2006’da National Geographic yazarı Kira Salak, dergi için Peru’da ayahuasca ile olan deneyimini anlattı.

“Nasıl bir şey olduğunu asla unutmayacağım. Bunaltıcı sefalet. Hiç bitmeyen ıstırabın kesinliği. Sana yardım edecek kimse yok, kaçmanın yolu yok. Baktığım her yerde: karanlık o kadar yoğun ki, ışık fikri akıl almaz görünüyordu.” Salak yazdı . “Birden bir ateş tünelinden aşağı yuvarlandım, ıstırap içinde beni çağıran, onları kurtarmam için yalvaran figürler ağlıyordu. Diğerleri beni korkutmaya çalıştı. ‘Buradan asla ayrılmayacaksın’ dediler. ‘Asla. Asla’ dediler.”

Yine de Salak, halüsinasyonlarından kurtulduğunda, felç edici depresyonunun hafiflediğini yazdı. Araştırmacıları, anksiyete, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi zihinsel bozukluklar için tedavi olarak halüsinojenlerin kullanımını araştırmaya yönlendiren, bunun gibi anekdotsal deneyimlerdir.

peyote

Halüsinojen madde

Peyote, halüsinojen gücünü meskalinden alan bir kaktüstür. Çoğu halüsinojen gibi, meskalin de beyindeki serotonin reseptörlerine bağlanarak yüksek duyumlar ve sürekli değişen görüntüler üretir.

Meksika’daki yerli gruplar binlerce yıldır törenlerde peyote kullandılar ve diğer meskalin üreten kaktüsler uzun süredir Güney Amerika kabileleri tarafından ritüelleri için kullanılıyor. Peyote, dini pratikteki rolü nedeniyle birçok mahkeme savaşına konu olmuştur; Şu anda Arizona, Colorado, New Mexico, Nevada ve Oregon, Arizona’nın Peyote Yolu Tanrı Kilisesi’ne göre, yalnızca dini törenlerle bağlantılıysa, bir miktar peyote bulundurmaya izin veriyor.

‘Sihirli mantar

Halüsinojen mantar

Halüsinojen mantarlardaki “sihirli” içerik, vücutta psilosine dönüşen bir bileşik olan psilosibindir. Psilosin, beynin her yerindeki serotonin reseptörlerine bağlanır ve halüsinasyonların yanı sıra sinesteziye veya iki duyunun karışımına neden olabilir . Etki altında, örneğin, bir kişi renklerin kokusunu alabildiğini hissedebilir.

İnsanların fikrinizi değiştirebilecek her şeyi yeme geleneğine uygun olarak, insanlar binlerce yıldır psilosibin içeren mantarları tüketiyor. Sentetik psilosibin şu anda anksiyete, depresyon ve bağımlılık için potansiyel bir tedavi olarak araştırılmaktadır.

PCP

PCP, zihin değiştiren bir ilaç.

Sokak adı “melek tozu” ile en iyi bilinen PCP, fensiklidin anlamına gelir. İlaç, beyindeki nörotransmitter glutamat için reseptörleri bloke eder. Şizofreni benzeri semptomları ve kötü yan etkileri ile diğer halüsinojenlerden daha tehlikelidir.

Bu yan etkiler, PCP’nin tıbbi kullanımının olmamasının nedenidir. İlaç 1950’lerde bir anestetik olarak test edildi ve veterinerlik ameliyatları sırasında kısaca hayvanları nakavt etmek için kullanıldı. Ancak 1960’larda PCP sokaklara döküldü ve kullanıcıya verdiği coşku ve yenilmezlik duygularıyla ünlü bir eğlence ilacı olarak kullanılıyordu . Ne yazık ki, tüm bu coşkunun bir yan etkisi, bazen pencereden atlamaya çalışan veya başka bir şekilde kendi kendine zarar veren kullanıcılar da dahil olmak üzere gerçekten yıkıcı davranışlardır. Yeterince yüksek dozların konvülsiyonlara neden olabileceğinden bahsetmiyorum bile.

ibogain

Uyuşturucu kullanım öğeleri

Afrika iboga bitkisinden türetilen ibogain, uzun bir kabile kullanımı geçmişine sahip başka bir halüsinojendir. Daha yakın zamanlarda, uyuşturucu, ABD’de olduğu gibi ibogain tedavisinin yasaklanmadığı Meksika ve Avrupa’da olmasına rağmen, bağımlılığın tedavisinde umut vaat etti.

Bununla birlikte, ibogaini terapi olarak kullanmak zor. İlaç kalp ritmi sorunlarına neden olabilir ve kusma yaygın bir yan etkidir. Massachusetts merkezli Multidisipliner Psikedelik Araştırma Derneği (MAPS), tahminen 300 ibogain kullanıcısından 1’inin uyuşturucu yüzünden öldüğünü bildiriyor. Grup, Yeni Zelanda ve Meksika’daki ilaç tedavisi programlarında ibogainin hastalar üzerindeki uzun vadeli etkilerini inceliyor.

Salvia divinorum

Halüsinojenik bitki Salvia divinorum

Salvia divinorum, aynı zamanda kahin veya falcının adaçayı olarak da bilinir, Meksika’nın Oaxaca kentindeki bulut ormanında yetişir. Yerli Mazatec halkı uzun zamandır yapraklardan yapılan çayı manevi törenlerde kullanmıştır, ancak bitki çiğnendiğinde yada çayı içildiğinde halüsinojen etkileri görülür.

Ulusal Uyuşturucu Suistimali Enstitüsü’ne göre Salvia şu anda kontrollü bir madde değil, ancak yasa dışı hale getirilip esrarla aynı uyuşturucu sınıfına yerleştirildiği düşünülüyor.

ecstasy

Ecstasy veya MDMA.

Ecstasy, “E” veya “X”, MDMA veya (uzun bir tane için hazır olun) 3,4-metilendioksimetamfetamin için sokak adlarıdır. İlaç beyindeki serotonine etki ederek öfori, enerji ve algı bozukluklarına neden olur. Ayrıca vücut ısısını yükselterek sıcak çarpması riskini artırabilir. Ulusal Uyuşturucu Suistimali Enstitüsü’ne göre, hayvan çalışmaları MDMA’nın beyinde uzun vadeli ve potansiyel olarak tehlikeli değişikliklere neden olduğunu gösteriyor.

MDMA ilk olarak 1912’de kanamayı durduracak maddeler arayan bir kimyager tarafından sentezlendi. Sonraki yarım on yıl için kimse bileşiğe fazla önem vermedi, ancak 1970’lerde MDMA sokaklara çıktı. Övgülerde ve gece kulüplerinde ve psychedelic müziklerini sevenler arasında popülerdi. Bugün, ecstasy hala yaygın bir sokak ilacıdır, ancak araştırmacılar MDMA’nın travma sonrası stres bozukluğunu ve kansere bağlı kaygıyı tedavi etmek için kullanılıp kullanılamayacağını araştırıyorlar.

Daha fazla yazı için tıklayın.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir