Marsta Bitki Yetiştirmek

Muhtemelen insanlar 15 yıl içinde Mars yüzeyine iniş yapacaktır ve kalıcı bir koloni çalışması başlatıldığında ise oradaki insanların neyle beslenecek olmaları akıllara kocaman bir soru işareti bırakıyor. Evet Dünya ve Mars arası gıda nakliyatı elbette olacaktır fakat uzun bir süreçte bu durum pek karlı sayılmaz ve insanların orada kendilerini güvende hissetmeleri için sürdürülebilirliği olan bir tarım alanı oluşturulması gerekiyor. Ha evet, Mars gezegeninde su bulunduğunu son yapılan keşifler doğrultusunda biliyoruz ama orada bitki yetiştirmemiz için sudan daha fazlasına ihtiyacımız var.

Daha önce yapılan bir çalışmada marsta besin olarak mikropların kullanılması önerilmiştir ya da bunun yerine kullanımı hidroponik seralara benzer olan kontrollü ve çevresel sistemlerin kullanılması tavsiye edilmiştir. Bu tür çalışmalar Uluslararası Uzay İstasyonunda devam ediyor. Belki de mars gibi ortamda bitki yetiştirme etkeninin ilk adımı olan yer çekimi sorununu çözmüş olurlar. (Mars Basit Yapılı Canlılar İçin Yaşamı Destekleyebilir)

Sentetik biyoloji hızlı büyüyen bir alandır. Canlı organizmalara yeni ve gelişmiş fonksiyonlar kazandırmak için mühendislik, DNA bilimi ve bilgisayar bilimini bir araya getirir.

Sadece DNA’yı okumakla kalmaz, aynı zamanda biyolojik sistemleri tasarlayabilir, test edebilir ve hatta tüm organizmaları kontrol edebiliriz. Mayalar, genomunun şu anda uluslararası bir konsey tarafından yeniden tasarlandığı endüstriyel bir çalışma mikrobu örneğidir. Bu çalışmanın linkini kaynak kısmına bırakıyorum yakında bu konu hakkında yazı hazırlayacağım.

Teknoloji şuana kadar, hassas genetik mühendisliği ve otomasyonunun, biyo-proforma olarak bilinen otomatik robotik tesislerle birleştirilebileceği kadar ilerlemiştir. Bu organizmalarda aradığımız niteliklerle bulmak için milyonlarca DNA tasarımını paralel olarak test edebiliriz.

Mars Dünya Benzeri Fakat Dünya Değil

Mars’ı komşu gezegenler ile kıyaslarsak bariz dünyaya en benzer gezegen olur. Fakat düşünüldüğü kadar benzer değil.

Mars’taki yer çekimi Dünya’nın üçte biri kadardır. Mars, Dünya üzerindeki güneş ışığının yaklaşık yarısını alır, buna rağmen daha yüksek seviyelerde zararlı ultraviyole (UV) ve kozmik ışınlara maruz kalır. Mars’ın yüzey sıcaklığı -60 ℃ civarındadır ve esas olarak karbondioksitten oluşan ince bir atmosfere sahiptir.

Nemli ve bitki büyümesini destekleyen besin ve mikroorganizmalarla zengin olan Dünya’nın topraklarından farklı olarak Mars, regolit ile kaplıdır. Bu, insanlar için toksik olan perklorat kimyasalları içeren tehlikeli bir maddedir. Kısaca Mars toprağı bir zehirden oluşuyor. Ayrıca Mars’taki su çoğunlukla buz şeklinde bulunur.

Bu durumları göz önünde bulunduracak olursak eğer, Mars’ta yaşamak için insanlar için gerekli olan sıvıyı, enerjiyi ve önemli olan diğer kaynakların sentetik olarak üretilmesi, optimal büyüme koşulları yaratılarak verimli çiftliklere ulaşılması gerektiği anlamına gelir.

Dünya İçin Faydaları

Büyüyen küresel nüfus, gıda talebini artırıyor. Bu talebi karşılamak için tarımsal üretkenliği artırmalıyız, ancak bunu çevremizi olumsuz etkilemeden yapmak zorundayız.

Bu hedeflere ulaşmanın en iyi yolu, halihazırda yaygın olarak kullanılan ekinleri geliştirmek olacaktır. Önerilen Mars  tesislerinin kurulması, gıda güvenliği ve çevrenin korunması ile ilgili olarak bitki araştırmalarının yapılması büyük fayda sağlayacaktır.

Sonuç olarak, Marsta mahsul yetiştirme çabalarının ana yararlanıcısı Dünya olacaktır.

Kaynaklar

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir