Zeigarnik Etkisi Nedir?

Başka şeylere odaklanmaya çalışırken kendinizi okul veya iş için kısmen bitmiş bir proje hakkında düşünürken buldunuz mu? Ya da belki de en sevdiğiniz dizi veya filmde bundan sonra ne olacağını merak ettiniz. Eğer yaşadıysanız, bitmemiş görevleri bitmiş görevlerden daha iyi hatırlama eğilimini yani Zeigarnik etkisini deneyimlediniz.

Temel Çıkarımlar: Zeigarnik Etkisi

  • Zeigarnik etkisi, insanların tamamlanmamış görevleri tamamlanmış görevlerden daha iyi hatırlama eğiliminde olduklarını belirtir.
  • Etki ilk olarak, bir kafedeki garsonların henüz teslim etmedikleri siparişleri dağıttıklarından daha iyi hatırlayabildiklerini fark eden Rus psikolog Bluma Zeigarnik tarafından gözlemlendi.
  • Pek çok araştırma Zeigarnik etkisini destekler, ancak görev kesintisinin zamanlaması, kişinin bir göreve katılma motivasyonu ve bir görevin ne kadar zor olduğuna inandığı gibi şeyler tarafından da zayıflatılabilir.
  • Zeigarnik etkisinin bilinmesi, ertelemenin üstesinden gelmeye, çalışma alışkanlıklarını iyileştirmeye ve zihinsel sağlığı geliştirmeye yardımcı olabilir.

 

Zeigarnik Etkisinin Kökeni

Rus psikolog Bluma Zeigarnik , 1920’lerde yoğun bir Viyana lokantasında bir gün otururken garsonların yemeklerini henüz almamış ve ödememiş olan masaların siparişlerinin ayrıntılarını başarıyla hatırlayabildiklerini fark etti. Ancak yemek teslim edilir edilmez ve çek kapanır kapanmaz garsonların siparişlerle ilgili hatıraları kaybolmuş gibiydi.

Zeigarnik, bu fenomeni incelemek için bir dizi deney yaptı . Katılımcılardan kil figür yapmak, bulmaca çözmek veya matematik problemini tamamlamak gibi 18 ila 22 basit görevi tamamlamalarını istedi. Görevlerin yarısı katılımcılar tamamlayamadan kesildi.  Daha sonra katılımcılardan deneyciye üzerinde çalıştıkları görevleri anlatması istenmiştir. Zeigarnik, katılımcıların önce hangi görevleri hatırlayacağını bilmek istedi. İlk katılımcı grubu, kesintiye uğrayan görevleri tamamladıkları görevlerden % 90 daha iyi hatırladı.

Deneydeki bir varyasyonda Zeigarnik, yetişkinlerin bir kez daha kesintiye uğrayan görevler için % 90 bellek avantajı yaşadıklarını buldu. Dahası, çocuklar tamamlanmamış görevleri, tamamladıkları görevlere göre iki kat daha fazla sıklıkla hatırladılar.

Zeigarnik Etkisi Desteği

Daha fazla araştırma Zeigarnik’in ilk bulgularını destekledi. Örneğin, 1960’larda yapılan bir çalışmada, hafıza araştırmacısı John Baddeley, katılımcılardan belirli bir süre içinde bir dizi anagramı çözmelerini istedi. Daha sonra bitiremedikleri anagramların cevapları verildi. Daha sonra katılımcılar, başarıyla bitirdikleri anagramlara göre tamamlayamadıkları kelimeleri daha iyi hatırlayabildiler.

Benzer şekilde, 1982 çalışmasında Kenneth McGraw ve Jirina Fiala, uzamsal bir muhakeme görevini tamamlayamadan katılımcıların sözünü kesti. Yine de, deney bittikten sonra bile, katılımları için hiçbir teşvik verilmeyen katılımcıların% 86’sı kalmaya ve bitirene kadar görev üzerinde çalışmaya devam etmeye karar verdi.

Ziegarnik Etkisine Karşı Kanıt

Diğer çalışmalar Zeigarnik etkisini tekrarlayamadı ve kanıtlar, etkiyi etkileyen birkaç faktör olduğunu gösteriyor. Bu, Zeigarnik’in orijinal araştırmasının tartışmasında açıkladığı bir konudur . Bir kesintinin zamanlaması, bir görevi başarıyla tamamlama motivasyonu, bir bireyin ne kadar yorgun olduğu ve bir görevin ne kadar zor olduğuna inandıkları gibi şeylerin, tamamlanmamış bir görevi hatırlamasını etkileyeceğini öne sürdü. Örneğin, bir kişi bir görevi tamamlamak için özellikle motive değilse, tamamlasın ya da tamamlamasın, onu hatırlama olasılıkları daha düşük olacaktır.

Günlük Yaşam için Çıkarımlar

Zeigarnik etkisinin bilgisi, günlük yaşamda kullanılabilir.

Ertelemenin Üstesinden Gelmek

Etki, özellikle ertelemenin üstesinden gelmeye yardımcı olmak için çok uygundur . Sıklıkla ezici görünen büyük görevleri erteliyoruz. Ancak Zeigarnik etkisi, ertelemenin üstesinden gelmenin anahtarının yeni başlamak olduğunu gösteriyor. İlk adım, küçük ve görünüşte önemsiz bir şey olabilir. Aslında, oldukça kolay bir şeyse muhtemelen en iyisidir. Anahtar, görevin başlatılmış, ancak tamamlanmamış olmasıdır. Bu, görevin düşüncelerimize girmesine neden olacak psikolojik enerjiyi alacak. Bizi görevi tamamlamaya iten rahatsız edici bir duygudur, bu noktada bırakabiliriz ve artık görevi aklımızın önünde tutamayız.

Çalışma Alışkanlıklarını İyileştirme

Zeigarnik etkisi, bir sınava hazırlanan öğrenciler için de yararlı olabilir . Etki bize çalışma seanslarını bölmenin hatırlamayı gerçekten iyileştirebileceğini söylüyor. Bu nedenle, tek seferde bir sınava çalışmak yerine, öğrencinin başka bir şeye odaklandığı molalar planlanmalıdır. Bu, öğrencinin sınava girdiklerinde daha iyi hatırlamalarına yol açacak şekilde, hatırlanması gereken bilgiler hakkında müdahaleci düşüncelere neden olacaktır.

Ruh Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Zeigarnik etkisi, insanların ruh sağlığı sorunları yaşayabilecek nedenlere de işaret ediyor . Örneğin, bir kişi önemli görevleri eksik bırakırsa, ortaya çıkan müdahaleci düşünceler stres, endişe, uyku güçlüğü ve zihinsel ve duygusal tükenmeye yol açabilir.

Öte yandan, Zeigarnik etkisi, görevleri bitirmek için gereken motivasyonu sağlayarak ruh sağlığını iyileştirebilir. Ve bir görevi tamamlamak, bireye bir başarı hissi verebilir ve özgüven ve özgüven geliştirebilir. Özellikle stresli görevleri tamamlamak, psikolojik sağlığı iyileştirebilecek bir kapanma hissine yol açabilir.

Kaynaklar

Kiraz, Kendra. “Zeigarnik Etkisine ve Hafızaya Genel Bakış.” Verywell Mind , 10 Ağustos 2019. https://www.verywellmind.com/zeigarnik-effect-memory-overview-4175150

Dean, Jeremy. “Zeigarnik Etkisi.” PsyBlog , 8 Şubat 2011. https://www.spring.org.uk/2011/02/the-zeigarnik-effect.php

McGraw, Kenneth O. ve Jirina Fiala. “Zeigarnik Etkisinin Altına Almak: Bir Başka Gizli Ödül Maliyeti.” Journal of Personality, cilt. 50, hayır. 1, 1982, s. 58-66. https://doi.org/10.1111/j.1467-6494.1982.tb00745.x

Zeigarnik, Bluma. “Bitmiş ve Bitmemiş Görevlerde.” Psychologische Forschung , cilt. 9, hayır. 185, 1927, s. 1-85. https://pdfs.semanticscholar.org/edd8/f1d0f79106c80b0b856b46d0d01168c76f50.pdf

“Zeigarnik Etkisi.” GoodTherapy,  1 Şubat 2016.  https://www.goodtherapy.org/blog/psychpedia/zeigarnik-effect

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir