Muzdan DNA Nasıl Çıkartılır veya Elde Edilir?

Muzdan DNA çıkarmak zor bir görev gibi görünebilir, ancak hiç de zor değildir. İşlem, ezme, filtreleme, çökeltme ve ekstraksiyon dahil birkaç genel adımı içerir.

Neye ihtiyacın var;

  • Muz
  • Tuz
  • Ilık su
  • Sıvı sabun
  • Blender
  • Kürdan
  • Süzgeç
  • Cam kavanoz
  • Sürtme alkol
  • Bıçak

Muzdan DNA Çıkarmak

DNA Çıkarma İşlemi Nasıl Yapılır?

  1. Bıçağınızı kullanarak, daha fazla hücreyi ortaya çıkarmak için muzunuzu küçük parçalara ayırın .
  2. Muz parçalarınızı blendere koyun, bir çay kaşığı tuz ekleyin ve karışımı hafifçe ılık suyla kapatın. Tuz, ezme işlemi sırasında DNA’nın bir arada kalmasına yardımcı olacaktır.
  3. Karıştırıcıda 5 ila 10 saniye karıştırın ve karışımın çok akıcı olmadığından emin olun.
  4. Karışımı süzgeçten cam kavanozun içine dökün. Kavanozun yaklaşık yarısı dolu olmasını istiyorsunuz.
  5. Yaklaşık 2 çay kaşığı sıvı sabun ekleyin ve karışımı yavaşça karıştırın. Karıştırırken baloncuk oluşturmamaya çalışmalısınız. Sabun , DNA’yı serbest bırakmak için hücre zarlarının parçalanmasına yardımcı olur .
  6. Camın üst kısmına yakın duran yan tarafına dikkatlice çok soğuk alkol dökün.
  7. DNA’nın solüsyondan ayrılması için 5 dakika bekleyin.
  8. Yüzeye çıkan DNA’yı çıkarmak için kürdanları kullanın. Uzun ve ip gibi olacak.

İpuçları

  1. Alkolü dökerken iki ayrı katmanın oluştuğundan emin olun (En alttaki muz karışımı ve en üstteki kat alkol).
  2. Tüm DNA ekstre yavaşça kürdan büküm. Sadece üst katmandan DNA’yı çıkardığınızdan emin olun.
  3. Soğan veya tavuk karaciğeri gibi diğer yiyecekleri kullanarak bu deneyi tekrarlamayı deneyin.

Süreç

Muzun ezilmesi, DNA’nın çıkarılacağı daha büyük bir yüzey alanını ortaya çıkarır. Sıvı sabun, DNA’yı serbest bırakmak için hücre zarlarının parçalanmasına yardımcı olmak için eklenir. Filtreleme adımı (karışımın süzgeçten dökülmesi) DNA ve diğer hücresel maddelerin toplanmasına izin verir. Çökeltme adımı (soğuk alkolün camın kenarına dökülmesi) DNA’nın diğer hücresel maddelerden ayrılmasına izin verir. Son olarak, DNA, kürdan ile ekstraksiyon yoluyla çözeltiden çıkarılır.

NA (deoksiribonükleik asit) molekülü, illüstrasyon.  KTSDESIGN / Bilim Fotoğraf Kitaplığı / Getty Images

DNA nedir?: DNA, genetik bilgi içeren biyolojik bir moleküldür. Kromozomlar halinde organize olan bir nükleik asittir . DNA’da bulunan genetik kod, yaşamın yeniden üretimi için gerekli olan proteinlerin ve tüm bileşenlerin üretimi için talimatlar sağlar.

DNA Nerede Bulunur ?: DNA, hücrelerimizin çekirdeğinde bulunabilir. Mitokondri olarak bilinen organeller de kendi DNA’larını üretir.

DNA’yı oluşturan nedir?: DNA, uzun nükleotid ipliklerinden oluşur .

DNA nasıl şekillenir?: DNA genellikle bükülmüş çift ​​sarmal şekle sahip çift sarmallı bir molekül olarak bulunur .

DNA’nın kalıtımdaki rolü nedir?: Genler , mayoz bölünme sürecinde DNA’nın kopyalanması yoluyla miras alınır . Kromozomlarımızın yarısı annemizden, yarısı babamızdan miras alınır.

Protein üretimi DNA rolü ?: ne DNA üretimi için genetik talimatları içerir protein . DNA önce olduğu transkribe DNA kodunun (RNA transkripti) bir RNA versiyonuna. Bu RNA mesajı daha sonra protein üretmek için çevrilir . Proteinler hemen hemen tüm hücre işlevlerinde rol oynar ve canlı hücrelerdeki anahtar moleküllerdir.

DNA ile Daha Fazla Eğlence

Bu model, DNA’nın çift sarmal ve nükleotid baz yapısını gösterir. Çift sarmal, iki sarmal şeker fosfat şeridinden oluşur. Nükleotid bazları (kırmızı, mavi, sarı, yeşil) bu iplikler boyunca dizilmiştir.

Oluşturma DNA modelini DNA yapısı, aynı zamanda, DNA replikasyonu hakkında bilgi edinmek için bir yoldur. Karton ve mücevher gibi gündelik nesnelerden DNA modelleri yapmayı öğrenebilirsiniz. Şeker kullanarak bir DNA modeli yapmayı bile öğrenebilirsiniz .

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir