Alkol; Tarihi ve Zaman Çizelgesi

Alkol ve insanların tarihi en az 30.000 veya muhtemelen 100.000 yıldır sürmektedir. Şekerlerin doğal fermantasyonu ile üretilen yanıcı bir sıvı olan alkol, günümüzde dünyada nikotin, kafein ve arpa kabuğunun önünde en yaygın kullanılan psikoaktif maddedir. Tarih öncesi toplumlar tarafından yedi kıtanın altısında (Antarktika değil), tahıllarda ve meyvelerde bulunan çeşitli doğal şekerlere dayanan çeşitli formlarda yapılmış ve tüketilmiştir .

Alkol Zaman Çizelgesi: Tüketim

İnsanların alkol tükettiği ilk tarihsel söylemler sadece birer varsayımdır.. Alkolün oluşturulması doğal bir süreçtir ve bilim adamları primatların, böceklerin ve kuşların (kazara) fermente edilmiş meyveler ve meyvelerde yer aldıklarını belirtmişlerdir. Eski atalarımızın da fermente sıvıları içtiğine dair doğrudan bir kanıt olmasa da, bu, dikkate almamız gereken bir olasılıktır.

Alkol çok eski zamanlara dayanmaktadır.

100.000 yıl önce (teorik olarak):

Bir noktada, Paleolitik insanlar veya onların ataları, bir kabın dibinde uzun bir süre meyve bırakmanın doğal olarak alkolle aşılanmış meyve sularına yol açtığını fark etti.

MÖ 30.000:

Bazı bilim adamları, Üst Paleolitik mağara sanatının soyut kısımlarını, doğal güçler ve doğaüstü varlıklarla bağlantı kurmaya çalışan şamanların, dini uzmanların çalışmaları olarak yorumluyor. Şamanlar, ilahilerle veya oruç tutularak veya alkol gibi psikotropik ilaçlarla desteklenerek yaratılabilen değiştirilmiş bilinç durumları (ASC) altında çalışırlar. ‘ En eski mağara resimlerinden bazıları şamanların faaliyetlerine işaret ediyor; bazı bilim adamları ASC’ye alkol kullanarak ulaştıklarını öne sürdüler.

M.Ö: 25.000:

Laussel Venüs , bir Fransız Üst Paleolitik mağarasında bulunan bir bereket veya bizon boynuz çekirdek gibi nasıl oluşacağı bir kadın tutma oyma temsilidir. Bazı bilim adamları bunu bir içme boynuzu olarak yorumladılar.

M.Ö 13.000: Kasıtlı olarak fermente içecekler yapmak için, işlem sırasında saklanabilecekleri bir konteynere ihtiyaç duyulur ve ilk çömlek en az 15.000 yıl önce Çin’de icat edildi .

10.000: Üzüm çekirdeği, Yunanistan’daki Franchthi Mağarası’nda olası şarap tüketimini kanıtlıyor.

MÖ 9 bin: En erken evcilleştirilen meyve incir ağacıdır .

MÖ 8 bin: Fermente alkol üretimi için kullanılan pirinç ve arpanın evcilleştirilmesi yaklaşık 10.000 yıl önce gerçekleşti.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir