Köpeklerde Zeka ve Duygusallık
Köpekler bizim dostumuz, dosttan ziyade ev arkadaşımız. Onları sevgiyle besliyoruz, yatağımıza alıyoruz, temizliklerini yapıp küvette yıkıyoruz ve onlarla konuşuyoruz. Bir bebeğin veya çocuğun bakımı için ne gerekliyse onlara veriyoruz. Çoğu köpek sahibi, köpeklerinin dış çevreyi anlayabilecek kapasitede olduğunu dile getirir. Ve bunda çok haklılar. Çünkü günümüz bilim insanları, modern teknoloji sayesinde onları hem fizyolojik hemde davranışsal açıdan inceleyip çok farklı şeyleri öğrenmemize neden olup, onlara olan bakışımızı daha da değiştiriyorlar.
Hayvan Bilimi
Son yıllarda köpeklerin bilişsel zekalarını anlamamızda, modern bilimin bizlere sunduğu MRG makinelerini kullanmak çok işimize yaradı. MRG’nin açılımı Manyetik Rezonans Görüntüleme’dir. Bu sayede bilim insanları köpeklerin beyin bölgelerini ve iç yapılarını açığa çıkartarak resmen fotoğraflamış oldu. Köpekler son derece eğitilebilir olduğu için bu gibi çalışmalara çok uygun adaylardı.
Özellikle köpekler alanında uzman olan Ragen McGowan, bir MRG makinesi türü olan FMRG (Fonksiyonel MRG anlamına gelen) makinelerinden yararlandı. Bu makineler kan akışındaki değişiklikleri tespit edip, beyin aktivitesini ölçmek için kullanıldı.
McGowan köpekler hakkında bu sayede çok şey öğrendi. Örneğin bir 2015 çalışmasında köpeklerin sahiplerini gördüklerinde artan kan akışıyla birlikte heyecana kapıldıklarını fark etti. Daha sonra McGowan, köpeklerin sevilirken vücutlarında neden olduğunu inceledi. İnsanlar için sevginin stresi ve kaygıyı azalttığını biliriz, bu durum köpekler içinde geçerlidir. McGowan, barınaktan aldığı köpekleri yaklaşık 15 dakika boyunca ilgi ve sevgi gösterdiğinde köpeklerin kalp atış hızlarının düştüğünü ve daha az endişeli olduğunu öğrendi.
Köpek bilişiyle ilgili çok daha farklı çalışmalarda mevcuttur. Yapılan başka bir çalışmada bilim insanları köpeklerin duygusal ifadelerimizde ki farkı anlayabildiklerini keşfetti. Örneğin bu çalışmada köpekler mutlu ve mutsuz insan arasındaki farkı anlayabilip, bu duygu durumuna göre tepkiler verdiler.
Çocuklar Kadar Akıllı ve Kıskançlar
Hayvan psikologları bir köpeğin zekasının 2-2.5 yaşındaki bir çocuğun zekasına eşit olduğunu buldu. 2009 yılında yapılan başka bir çalışma ise köpeklerin 250 farklı kelimeye kadar anlayabildiğini ortaya koydu. Daha ilginç olanı köpeklerin beşe kadar sayabileceği ve çok basit düzeyde matematik yapabileceği keşfedildi.
Köpek sahipleri onların zekalarını her zaman dile getirir ve bunlar bilimsel tespitler sayesinde dahada anlam kazanıyor. Daha önce başka bir hayvanı severken köpeğinizin neler hissettiğini ve nasıl tepki verdiğine dikkat ettiniz mi? Belki de tıpkı insanlar gibi köpeğinizin sizi kıskandığını düşündünüz. Haklısınız, bunu destekleyecek bilimsel veriler de mevcut. Yapılan araştırmalar köpeklerin kıskançlık yaşadığını bulmuştur. Üstelik köpeklerin bu kıskançlık durumunda sahiplerinin ilgisini tekrar kazanmak için çaba sarf ettiklerini de ortaya koymuştur.
Köpekler hakkında daha pek çok araştırma vardır. Köpeklerin sahipleriyle empati kurmaya çalıştığı veya sahiplerinin başkaları ile konuşmalarına dikkat kesilip ”kulak misafiri” olduğu da kayıtlara geçmiştir. Köpekler hakkında araştırmalar sürekli devam ediyor ve bilim insanları köpekler hakkında tüm bildiklerinin sadece buz dağının görünen kısmı olduğunu düşünüyor. Yine de köpeklerin neler hissettiğini, neler istediğini veya ne yapmayı amaçladığını en iyi sahipleri bilir. Çoğunuz farkındadır ve onları gözlemlemeye, sevmeye devam edin.