C Vitamini COVID-19’a Karşı Koruma Sağlayabilir mi?

Öncelikle şunu bilmeniz gerekir ki, C vitamini dahil hiçbir takviye Corona virüsün size bulaşmasını önleyemez ve sizi tedavi edemez. Bu makale C vitamininin ne olduğunu, bağışıklık sisteminizi nasıl etkilediğini ve takviye olarak vücuda almanın faydalı olup olmadığını sizlere aktarmak için yazılmıştır. Sizleri COVID-19’dan koruyacak en önemli savunma aracı sosyal mesafeye uymaktır. Bu süreçte toplu halde bulunmamanız, bulunuyorsanız bile insanlarla aranıza en az 1.5 metre mesafe koymanız gerekmektedir. Ayrıca ellerinizi yüzünüze sürmemeniz ve sık sık 20 saniye boyunca sabun ve su ile ovalayarak ellerinizi yıkamanız gerekmektedir.

Fazladan alınan C vitamini takviyesi Corona virüsü önleyemez.

C Vitamini Nedir?

C vitamini, vücudunuzda çeşitli rolleri olan temel bir besindir. Güçlü bir antioksidandır, vücudunuzdaki serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız bileşikleri nötralize eder ve bu bileşiklerin neden olduğu hücresel hasarı önlemeye veya tersine çevirmeye yardımcı olur. İnsan vücudunun C vitaminine ihtiyaç duyduğu günlük değer 95 mg’dır. Çocuk emziren kadınlar için 125 mg, sigara içen bireyler için ihtiyaç olan günlük C vitamini miktarı 130 mg’dır.

Çeşitli meyve ve sebzeleri yediğiniz sürece günlük C vitamini ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Örneğin tek bir portakal günlük C vitamini ihtiyacınızın %77’sini karşılamanıza yardımcı olurken, pişmiş brokoli günlük C vitamini ihtiyacınızın %112’sini karşılamaktadır.

Bağışıklık Sistemine Etkileri

C vitaminin bağışıklık sistemine önemli katkıları bulunur. Bunlardan birkaçı:

  • C vitamini kolajen üretimini artırarak cildinizi sağlıklı tutar. Cildinizden zararlı maddelerin vücudunuza girmesini önleyerek bariyer görevi görür. Ayrıca cildinizdeki yaraların iyileşmesine katkıda bulunur.
  • C vitamini vücudunuzda bulunan ve bağışıklık sisteminin önemli elemanları olan fagositlerin aktivitesini artırır. Fagositler vücut içerisinde bulunan patojenlerin sindirilerek yok edilmesini sağlayan hücrelerdir.
  • Ayrıca C vitaminleri lenfositlerin gelişimi ve yayılımında katkılar sağlar. Lenfositler vücudunuzdaki zararlı bakteri ve virüslerle savaşan hücrelerdir.
  • Soğuk algınlığı gibi hastalıklarda önemli yeri bulunur. C vitaminleri soğuk algınlığı geçirmenizi önlemese de bu süreci daha az şiddetli geçirmenize yardımcı olur.

Bunlarla birlikte yüksek doz C vitamininin domuz gribi ve diğer virüslerin neden olduğu solunum yolu hastalıklarında akciğer iltihabını azaltabildiğine dair araştırmalar vardır. Ancak bu aktardığımız araştırmalar yanlış anlaşılmamalıdır. Öncelikle yüksek doz C vitaminleri hastalara oral yolla değil damar yoluyla verildi ve C vitamininin, COVID-19 üzerinde bu şekilde bir etkisi olduğu bilinmemektedir. Ayrıca gıda yardımıyla da C vitamini alımını artırmamalısınız. Örneğin günde fazladan 3-4 portakal yemeyiniz. Sizleri daha da hasta edebilir. Bkz: Portakal: Sağlığa Faydaları ve Zararları

Corona Virüs: Fazladan C Vitamini Takviyesi Gerekli midir?

Çin’de yüksek doz C vitamini takviyesi yapılarak COVID-19 hastalarının akciğer fonksiyonları iyileştirilmeye çalışılmıştır ancak bu çalışmalardan belirli bir sonuç çıkmamıştır. Diğer solunum yolu hastalıklarında görülen C vitamini iyileştirmesinin, Corona virüs üzerinde hiçbir etkisi bulunamamıştır. Yukarıda dediğimiz gibi fazladan C vitamini içeren ürünler yememekle birlikte, takviye ilaç olarak da C vitamini almamalısınız.

C vitamini su da çözünüm sağlayan bir vitamindir. Bu sebeple vücutta depo edilmeyerek fazlalık olan vücuttan atılır. Bu yüzden çok daha fazla alınan C vitamini vücudunuza daha fazla katkı sağlayacak diye bir şey yoktur. Aksine sindirim ve boşaltım sorunları yaşamanıza hatta ishale yakalanmanıza neden olur.

İlgili Yazılar:

Kaynak ve İleri Okuma:

Muhammed Uyansız

Muhammed, Psikopatoloji Bilimi platformunun sürekli içerik üreticisidir. Bir Homo sapiens sapiensten daha fazlasıdır. 11 Ekim 1997 doğumlu olan Muhammed şuan Artuklu üniversitesi hemşirelik son sınıf öğrencisidir. Ve kendini tanımlarken şunu kullanır; "Bildiğim Tek Şey Hiçbir Şey Bilmediğimdir."

You may also like...

1 Response

  1. Fatma dedi ki:

    emeginize saglik

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir