Arzunun Botaniği – Kitap Yorumu

Yazı Özeti: 2011 yılında Michael Pollan’ın kaleme aldığı Arzunun Botaniği eseri  Sevim Okyay’ın çevirisi ile Türk Kütüphanelerine kazandırılmış harika bir eserdir.

Belki de bitkileri biz yetiştirmiyoruzdur, bitkiler bütün dünyaya yayılmak için bizi kullanıyordur. Evrim yönünden güçlü kalabilmek, nesillerini devam ettirmek için başvurdukları birçok yöntem vardır tüm canlılarda var. Genel kanı, bitkilerin bize sadece oksijen üretip ekolojik dengeyi sağlamak üzerinedir. Fakat durum bir tek bununla kalmıyor. Sadece özel botanik merakı olanlar için değil, tarım bitkilerinin toplum üzerinde nasıl etkili olduğunu, evrimsel süreçleri ve ürettikleri sekondermetabolitlerinin ne kadar etkili olduklarını görebiliyoruz.

Arzunun Botaniği

2011 yılında Michael Pollan’ın kaleme aldığı Arzunun Botaniği eseri  Sevim Okyay’ın çevirisi ile yayınlanan kitaptan bahsetmek istiyorum. Michael Pollan, Dünya’da toplumsal, evrimsel olarak, en çok tartışmalı, ilaç sektöründe insanlığa yardımcı olan dört sansasyonel bitkileri ele alıp bize geniş çaplı bir şekilde aktarmış. Sansasyonel bitkilerimiz kitaptaki sırasıyla elma, lale, kenevir(marihuana), patates şeklindedir.

Bir böcek uğruna ABD’ye göç eden insanlar, bir siyah lale için harcanan tonlarca paralar, günümüzde birçok ülkede yasak olan ancak ilaç sektöründe ameliyatları kolaylaştıran, kediler de benzer etkiyi yaratan kedi nanesi (nepeta cinsi) bitkisinin bahçede yetiştirilebilirken marihuanayı bahçede yetiştirememiz, GDO kelimesinin, dünyada ki açlığın tamamen zıttı olan obezitenin en büyük sebebi fastfood zincirlerinin en sevdiği bitki, geleceğin tarımı, bitkilerin içeriklerinin gibi ilgi çekici konuları ele alan, ufkunuzu iki katına çıkaracak olan bir kitaptır kendisi.

Ebubekir Daşdemir

Ebubekir Psikopatoloji Bilimi platformunun teknoloji ve mekatronik alanından sorumlu yazarıdır. 1993, İstanbul'da Dünya'ya gelen Ebubekir, küçüklüğünden bu yana elektrik ve elektronik dahil pek çok alanda ilgilenmiş, bilim kitapları ve dergileri sürekli takip edip kendini geliştirmiştir. Bu sevgisini eğitim hayatına yansıtarak Bozok Üniversitesi elektrik elektronik mühendisliğine başlayıp ardından buradan mezun olmuştur. Şimdi tüm bilgisi ve tecrübesiyle Psikopatoloji Bilimi'nde yazmaya devam etmektedir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir