Ademden Önce – Kitap İnceleme

Çok eskilere gitmek ister misiniz? Yaklaşık 2-3 milyon yıl kadar önceye? O günün coğrafyasında yaşamak, kuş seslerini duymak, ırmağın hırçınlığını hissetmek, daha doğrusu kendi gerçek geçmişinizi yaşamadan okuyarak yaşamak? İşte Jack London, Ademden Önce adlı kitabında tamda bunu yapıyor. Sizi harika bir serüvenin ortasına çekiyor.

Yazar çocukluk dönemlerinde gördüğü rüyaları anlatıyor. Bunu yaparken bir bilim kurgu romanı tarzında, hem tebessüm ettiriyor, hem hissettiriyor, hemde öğretiyor. Üslubu, anlatım tarzı ve bilimselliğin zirvede olduğu harika bir masalı yaşatıyor sizlere. Bundan ziyade bilimi ve bununla beraber evrim kuramını sevenlerin yüksek dozda okurken keyif alacağı bir eser. Kitaptan şöyle küçük bir alıntıyı sizlerle paylaşarak devam etmek istiyorum. Yazarımız derinlere dalıp gittiği bir rüyasında babasıyla karşılaşıyor.

”Uzaktan bizimkilere benzeyen bağırtılar geliyordu. Daha kalın, kükremeyi andıran bir bas sesiydi bu; uluyan babamdı ve babamın yaklaştığını gördüm. Daha doğrusu o zamanın havasına uygun gelecek şekilde topladığım kanıtlar o gelenin babam olduğuna inandırdı beni.

Öyle pek sevimli, pek alımlı bir baba değildi benimkisi. Yarı insan, yarı maymundu sanki, ama ne insan ne de maymundu. Onu nasıl tanımlayacağımı bilemiyorum. Günümüzde ne yeryüzünde ne yer altında ona benzer bir yaratık var. Kendi zamanına göre iri yarı bir adam sayılırsa da kilosu altmışı geçmiyordu. Yüzü geniş ve düzdü, göz kapakları gözlerini hemen hemen tamamen kapatıyordu. Gözleri ise çok küçük, çok derine yerleşmiş ve birbirine çok yakındılar. Burnu hiç yok gibi bir şeydi; geniş ve yumuktu, sanki kemiksizdi. Burun delikleri, yüzünün ortasında duran iki delik gibiydiler, aşağı doğru değil de dışarı doğru açılıyorlardı. Alnı, gözlerinden itibaren geriye doğru eğikti; saçlar da gene gözlerin üstünden çıkmaya başlamış ve bütün kafayı kaplamıştı. Kafası akıl almayacak kadar ufaktı ve gene akıl almayacak kadar da kısa ve kalın bir boyun üzerine oturmuştu.”

Ademden Önce / Jack London
Jack London – Ademden Önce

Neden ”Ademden Önce”?

Ademden önce kitabı aşırı samimi ve heyecanı yüksek tutan bir kitap. Ve ismi de içeriği ile çok iyi bir şekilde uyuşmuş. Kitabın ismi neden ”Ademden Önce” diyerek bir süre düşünmüştüm. Kitabı okuduktan sonra daha iyi anladım. Belki de yazarımız modern insandan önceki süreci anlattığı için bu ismi kitaba vermişti.

Kitapta dikkat çeken bir diğer

You may also like...

1 Response

  1. serhan dedi ki:

    Kitapta dikkat çeken bir diğer… eee?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir