Gri Papağan Neden Yok Oluyor?

Yasadışı evcil hayvan ticareti, vahşi doğada gri papağan neslinin tükenmesine yol açıyor. 

Afrika gri papağanı

Afrika gri papağanı veya Psittacus erithacus, ekvator Afrika’da bulunan güzel bir kuş türüdür. Ancak bu güzel türün dikkat çeken bir noktası var, nesilleri tükeniyor. Mevcut nüfus tahminleri tüm doğada 13 milyon gösteriliyor fakat bu sizi yanıltmasın, korkunç bir şekilde gri papağan bazı yaşam bölgelerinden kaybolmaya başlıyor. Ve bazı bölgelerde tamamen nesilleri yok edilmiştir. 

2015 yılında yapılan bir çalışmada gri papağanın Gana’dan neredeyse yok olduğu anlaşıldı.. Kamerun, Burundi, Ruanda, Kongo, DRC, Kenya, Togo vb. Gibi diğer ülkelerde de bu papağan türü popülasyonunun çok büyük bir derecede düştüğü tespit edildi. Gri papağan popülasyonu son 50 yıl içinde yüzde 50 ila 79 arası biz azalış göstermiştir.

Gri Papağan

Gri papağanlar, çoğunlukla gri renkte orta boylu bir kuştur. Siyah veya kırmızı kuyruk tüyleri bulunmaktadır. Yetiştiriciler tarafından çoğunlukla kırmızı tüylüler seçilip yetiştirilir. Tür içinde cinsiyet farklılıklarından dolayı görülen önemli bir fiziki fark bulunmaz. Vahşi doğada ortlama 20-23 yıl yaşayan bu kuşlar, esaret altında 40 ila 60 yıl yaşayabilir. 

Gri papağan çoğunlukla meyve ve fıstık tarzı yemişler ile beslenir fakat nadirde olsa solucan ya da böcek tarzı şeyler yedikleri de görülür. Gri papağan kuşları tek eşli bir hayat yaşarlar. Her bir çift bir ağaç edinip oraya yuvalarını yaparlar. Çiftleşme sonrası 3-5 arası yumurta meydana getirirler. Bir ay içinde yumurtadan çıkan gri papağan yavruları 12 hafta kadarda ebeveyn bakımı görürler. 

İnsan Aşkı Gri Papağanı Öldürüyor!

Ne yazık ki insanların gri papağan sevgisi onların sonunu getiriyor. Gri papağanlara Kuzey Amerika, Orta Doğu ve Avrupa’dan çok yüksek talep görüyor. Türkiye’de bile bu kuşlara bol bol rastlayabilirsiniz. Çin genelinde ise bu durum tamamen yeni bir pazar alanına dönüşmüş. Küçük ve büyük tüm işletmeler yurt dışına gri papağan ihracatı yapıyor. 

Afrika gri papağanın nesli tehlikede.

Tahminlere göre yasa dışı yollarda 1982 ve 2001 yılları arasında 1.3 milyon gri papağan yakalanmıştır. Bu yasa dışı yollarla kuş avcılığı yapanlar yakalanmış olsa bile, kafeslerde ele geçirilen kuşların bu arbede içerisinde yüzde 66’sının öldüğü tahmin ediliyor. 

Kara Büyü İçin Av

Yasa dışı evcil hayvan ticareti türlerin nesline büyük bir darbe vururken, gri papağanların yaşam alanlarında bulunan yerel halkta onların canına kıyıyor. Onlar için tuzaklar oluşturup yakaladıktan sonra geleneksel tıpta kullanmaya çalışıyorlar. Sadece bununla kalmayıp, dini ya da kara büyü gibi ritüeller için tüylerini yoluyor, bacaklarını kırıyor ya da duvara çarpıyorlar.

Habitat Kaybı Türleri Yok ediyor

Gri papağan için bir başka ciddi tehdit, habitatlarının tahrip edilmesidir. Yasa dışı ağaç kesimi, madencilik, tarım ve insan yerleşimleri nedeniyle ormanların kaybı, bu papağanların ağaçlarından mahrum kalmasına neden olmuştur. Bu durum evcil hayvanlaştırma yapmaktan çok daha büyük sorunlara neden olacaktır. Habitat kaybı tüm neslin sonunu getirebilir, gri papağanların büyük ağaçlara ihtiyaçları var. 

Gri papağanlar bu durum karşısında doğaya uyum sağlamaya çalışıyorlar, bazı bölgelerde kuşların çalılık alanlara, çiftliklere ve tarlalara yuva yaptıkları gözlemlenmiş. Ancak kolay erişilebilir bir habitat alanı vahşi doğada hem insanlar hemde diğer etkenler yüzünden yakalanmalarını kolaylaştıracaktır.

Kaynak:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir