Otizmin Farkında mıyız?

Erken Çocukluk Otizm” terimini, 1943’te Dr. Leo Kanner 11 çocuk üzerinde yaptığı çalışmalar sonunda literatüre kazandırmıştır. Aynı yıllarda Hans Asperger, bugün Asperger Sendromu olarak bilinen, aynı bozukluğun daha hafif bir biçimini tanımlamıştır.

Peki Nedir Bu “Otizm”?

Otizm nüfusunun yüzde birini etkileyen nörogelişimsel bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında hem genetik hem de çevresel etkenler rol oynar. Kızlara kıyasla erkeklerde görülme sıklığı dört kat fazladır. Yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkar ve yaşam boyu devam eder. Otizmi tanımlayan üç temel nitelik vardır:

  • sosyal karışıklığının eksik oluşu
  • sözel ve sözel olmayan iletişimde bozukluk
  • inatçı ve tekrarlayan davranışlar

Otizmli çocuklar, akranlarından biraz farklıdırlar. Otizmli çocuklar, diğer kişilerin bakış açılarını anlama konusunda ciddi sorunlar yaşar ve bunun sonucu olarak da diğerlerinin ne zaman yalan söylediğini, ne zaman alaycı olduğunu ,ne zaman kendileriyle dalga geçildiğini fark etmekte zorlanırlar. Yüz ifadelerine uygun tepkiler verme konusunda ise aralarında yüzleri tanıma ve hatırlamayı da sayabileceğimiz sorunlar yaşar, bir yandan da duyguların yüz ifadelerine yansıyan işaretlerini algılamakta zorlanırlar. Çoğu kişi karşısındaki kişinin yüzüne bakarken dikkatini gözlere odaklarken otistik kişiler ağza  ya da odadaki diğer herhangi bir yere bakma eğiliminde olur.

Otizme Ne Yol Açar?

Bu sorunun cevabı kesin olarak verilemiyor ama kesin olarak bilinen şey, otizm son derece kuvvetli bir genetik bileşene sahip bir beyin gelişim bozukluğu olduğudur. Her ne kadar genetik kökenli olduğu varsayılsa da çevresel faktörler tarafından etkileniyor olabilme ihtimali göz ardı edilmemelidir. Toplumda yaygın olarak dillendirilen; otizme aşılarda bulunan Timerasol maddesi neden olur, düşüncesi ise yanlış bir düşüncedir. Timerasol, ABD’de uygulanan aşılarda 1991 ve 2001 yılları arasında kullanılan bir maddeydi. Koruyucunun aşılardan çıkarıldığı günden bu yana da otizm rakamlarında herhangi bir düşüş de görülmedi.

Otizm Tedavisi

Erken teşhis ve tedavi otizmli çocukların tam potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı oluyor. Tedavinin birincil hedefi çocuğun yükümlülüklerini yerine getirebilmesini sağlayan becerilerini geliştirmek. Davranışsal eğitim ve yönetim eğitimleri, konuşma terapileri ve fiziksel aktivite terapileri otizmli bireye yardımcı olmaktadır.

KAYNAKÇA

  • Aamodt Sandra ve Wang Sam (2008), Beyninize Hoş Geldiniz (Welcome To Your Brain),( İstanbul;NTV Yayınları)
  • Winston Robert (2003), İnsan Beyni (The Human Mind),(İstanbul; Say Yayınları)

Muhammed Uyansız

Muhammed, Psikopatoloji Bilimi platformunun sürekli içerik üreticisidir. Bir Homo sapiens sapiensten daha fazlasıdır. 11 Ekim 1997 doğumlu olan Muhammed şuan Artuklu üniversitesi hemşirelik son sınıf öğrencisidir. Ve kendini tanımlarken şunu kullanır; "Bildiğim Tek Şey Hiçbir Şey Bilmediğimdir."

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir