Salmonella Nedir?

Salmonella, bağırsakta enfeksiyona neden olan çubuk şeklinde bir bakteridir. Ve genellikle salmonelloz adı verilen gıda kaynaklı bir hastalığa neden olan bakteri grubudur. Bu hastalığın insana bulaşmasına pek çok şey sebep olabilir. Bunların başında hayvan dışkısı bulaşmış ve iyi yıkanmayan meyvelerin yenilmesi, pastörize edilmemiş sütlerin içilmesi gibi sebepler sıralanabilir. Ayrıca hayvansal veya başka yolla suya bulaşmış bakteri de temas halinde insan vücuduna giriş sağlayabilir.

Salmonella bağırsakta enfeksiyona neden olan çubuk şeklinde bir bakteridir.

İnsanların ve hayvanların midelerinde genellikle bazı salmonella bakterileri bulur. Ancak mide asidinin etkisiyle bunlar bağırsağa geçmeden yok edilir. CDC’ye göre; her yıl 1.2 milyon kişiye salmonella bakterisi bulaşıyor, enfeksiyon nedeniyle 23.000 kişi hastanede ölüyor. ABD tarım bakanlığına göre 2.300’den fazla samonella bakteri türü vardır. Bunlardan en yaygın olanları; Salmonella Enteritidis ve Salmonella Typhimurium bakterileridir. Ve enfeksiyona en çok sebebiyet veren türlerdir.

Nasıl Bulaşır?

Az pişmiş et, yanlış şekilde bakılmış kümes hayvanları, çiğ yumurta, sebzeler hatta kuru gıdalardan bile insana bulaşabilirler. Örneğin kavun gibi sebzelerin dış kabuğunu yıkamak oldukça zordur, buradan elinize bulaşan bakteriler kavunun içine de bulaşarak vücudunuza girebilir. Bu konuda yine hijyenli olmak gerekmektedir.

Bebek bezini değiştirdiğiniz zaman ya da eliniz pis bir yerle temas ettiğinde sabunla iyi bir şekilde yıkamakta yetmeyebilir. Salmonella bakterileri 37 santigrat dereceye kadar direnç gösterebilir. Bu sebepten ötürü ellerinizi oldukça sıcak suda yıkamanız da fayda vardır. Ayrıca mide asitliğini azaltan ilaçlar ve kullandığınız antibiyotikler, salmonella bakterisi ile savaşan bağışıklık sisteminizi etkisiz hale getirebilir. Bu ilaçların alımında dikkat edilmeli ve doktor kontrolü ile yapılmalıdır.

Belirtileri Nelerdir?

Salmonella bakterileri insan vücudunda enfeksiyona neden olmaya başladığı zaman 8 ila 72 saat içinde ilk belirtilerini göstermeye başlar. Bu belirtiler; ishal, bulantı, kusma, ateş, titreme ve dışkıda görülen kan ile kendini belli eder. Sağlıklı insanların çoğu herhangi bir tıbbi tedavi görmeden bu bakteriyi vücutlarından atabilirler.

Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Salmonelloz hastalığının teşhisi alınan dışkı örneği ile yapılır. Gerekli doktor kontrollerinden sonra hasta kişinin, tüm giysileri, iç çamaşırları, kullandığı havlular ve nevresim takımı olmak üzere her şey yüksek sıcaklıkta yıkanmalıdır. Ayrıca hastanın dokunabileceği her yer iyi bir şekilde dezenfekte edilmelidir.

Bu gibi bir hastalıkta antibiyotik alımından önce doktorunuza danışmakta çok önemli fayda vardır, çünkü antibiyotiklerin bu hastalığı desteklediğine dair kanıtlarda mevcuttur.

Salmonello bakterileri kan dolaşımına bulaştığı an kemik iliğine kadar vücutta yayılım gösterebilir. Bu durumda eklem ağrısı, göz tahrişi ve ağrılı idrar çıkarma görülebilir.

Nasıl Önlenir?

Salmonella bakterilerinin bize ulaşmasını önlemek için bazı yöntemleri var;

  • Çiğ veya az pişmiş tavuk, yumurta ve et yemekten kaçının .
  • Pastörize edilmemiş süt, süt ürünlerini tüketmekten kaçının.
  • Yiyecekleri buzdolabında veya mikrodalgada çözün.
  • Etleri ve yumurtaları yüksek bir sıcaklıkta pişirin ve  termometre ile kontrol edin.
  • Sebze ve meyveleri kullanmadan önce ellerinizi yıkayın ardından meyve sebzeleri yıkayın.
  • Yiyeceğinizi hazırlayacağınız zemin üzerinde her zaman iyi bir temizlik yapın.
  • Pişirilmiş ve pişirilecek olan her yiyeceği ayrı kaplarda muhafaza edin.

Temizlikte kullandığınız temizlik ürünlerinin de bu hastalığın size bulaşmasını önlemede bir etken olacağını unutmayın. Ve kirlenmiş bulaşıklarınızı sıcak su ve deterjanlı sünger ile yıkayın ya da bunun yerine bir bulaşık makinesiyle yıkayın.

Kaynak:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir