İki Kat Büyük Dünya’da Yaşamak

Dünya yarıçapının şuan ki durumundan 2 kat daha büyük olduğunu düşünün. Günler uzuyor, fırtınalar yaşanıyor, bacaklarınız kırılma noktasına geliyor… Evet bizler şuan ki Dünya’nın yüz ölçümüne, atmosferine ve yer çekimine göre evrildik, iki kat büyük Dünya şuan ki halimize ne zararlar verir gelin bakalım.

Yer Çekimi Bacaklarımızı Kırabilir

Dünya’nın yarıçapını ikiye katlamak gezegenin kütlesini sekiz kat arttır. Buna bağlı olarak çoğu ağaç devrilir, ve bir aslan avının kovalarken  çok daha fazla basınç uygulayacağı için bacağını kırabilirdi. Şuan olduğundan 2 kat daha büyük bir dünyada evrilmiş olsaydık, muhtemelen daha geniş ayaklı canlılar olurduk böylece koca ayak efsanesi de gerçekleşmiş olurdu. Bodur ağaçlarımız olacağını da unutmayalım.

Günler Uzardı

Açısal momentum kütle x yarıçapı karesiyle orantılıdır. Açısal momentum korunurken, gezegen şimdi olduğundan 32 kat daha yavaş döner. Bir gün bir ay sürer! Bu durumda gezegenin aydınlık ve karanlık kısımları arasında çok büyük ısı farklılıkları ortaya çıkacak, durmak bilmeyen fırtınalar evlerimizi yeryüzünden silip süpürecektir.

Hava Basıncı

İki kat büyük olan Dünya’nın 2 kat büyük atmosferi olacaktır, buna bağlı olarak hava basıncı artacaktır. Bu durumda vücudumuz  daha az efor sarf edip beynimize ve diğer uzuvlarımıza kanı pompalayacaktır. Kuşlar daha yoğun olan havada daha kolay uçacaktır fakat yer çekiminin güçlü olması nedeniyle sert inişleri engellemek adına su alanlarında yeryüzüne iniş yapacaklardır.

Levha Tektoniği

Mantodaki daha büyük radyoaktif element hacmi daha sıcak magma anlamına gelir. Kabuk daha kalın olmasına rağmen, yüzlerce yeni yanardağ patlar, atmosfere daha fazla CO2 salınımı gerçekleşir ve  bir sera etkisi yaratır. Bu, Dünya’nın şimdiye kadar gördüğü en büyük tükenme olayına yol açar.

 

Kaynak: Science Focus

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir