Coronavirus, hücrelerin DNA’sını çıkarabilir

Coronavirus kalp kası liflerini küçük parçalara ayırabilir, hücrelerin DNA’sını çıkarabilir. Ürkütücü bulgular laboratuvar kaplarındaki kalp hücrelerinde görüldü.

Bilim adamları yeni koronavirüsü bir laboratuvar kabında kalp hücreleriyle karıştırdıklarında, virüsün kalp kası liflerini küçük parçalara ayırdığı ortaya çıktı. Solda, kasılmalarını sağlayan uzun liflere sahip sağlıklı kalp kası hücrelerinin bir görüntüsü. Sağda, uzun liflerin küçük parçalara ayrılmış gibi göründüğü SARS-CoV-2 ile enfekte olmuş kalp kası hücrelerinin bir görüntüsü. (İmaj kredisi: Gladstone Enstitüleri)

Yeni bir çalışma, yeni bir çalışmanın ortaya koyduğuna göre, yeni koronavirüs kalp kası liflerini küçük, tam boyutlu parçalara ayırıyor gibi görünüyor – en azından bir laboratuvar kabındaki kalp hücrelerini enfekte ettiğinde. Kalp hücrelerine kalıcı olarak zarar verebilecek bu kas liflerinin kesilmesi, bir laboratuvar kabında yeterince korkutucu; ancak araştırmacılar , COVID-19 hastalarının kalplerinde de benzer bir sürecin olabileceğine dair kanıtlar buldular. Bununla birlikte, 25 Ağustos’ta bioRXiv ön baskı veritabanında yayınlanan yeni bulgu, henüz hakemli bir dergide yayınlanmadı veya insanlarda olduğu kanıtlanmadı.

Bulgu, araştırmacıların daha önce gördüğü hiçbir şeye benzemiyor – kalp hücrelerini bu şekilde etkileyen başka bir hastalık bilinmiyor. San Francisco’daki kar amacı gütmeyen bir araştırma kuruluşu olan Gladstone Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı olan ortak yazar Todd McDevitt, “Gördüklerimiz tamamen anormaldi” dedi

Yeni bulgu, COVID-19’un kalbe nasıl zarar verdiğini açıklayabilir. Önceki çalışmalar, nispeten hafif vakalarda bile kalp kası iltihabı dahil olmak üzere COVID-19 hastalarında kalp anormallikleri belirtileri bulmuştu .

Yeni çalışma için araştırmacılar, kardiyomiyositler, kardiyak fibroblastlar ve endotel hücreleri olarak bilinen üç tip kalp hücresi oluşturmak için özel kök hücreler kullandılar. Laboratuvar kaplarında bu hücreler daha sonra COVID-19’a neden olan virüs olan SARS-CoV-2’ye maruz bırakıldı. Üç hücre tipinden SARS-CoV-2, yalnızca kardiyomiyositlerde veya kalp kası hücrelerinde bulaşabilir ve kendi kopyalarını oluşturabilir.

Kardiyomiyositler, kalp atışı üreten kas kasılmaları için kritik olan sarkomer adı verilen birimlerden oluşan kas liflerini içerir . Bu sarkomerler genellikle uzun filamentler oluşturmak için aynı yönde sıralanır. Ancak laboratuvar çanağı çalışmaları tuhaf bir şey ortaya çıkardı – sarkomer filamentleri küçük parçalara ayrıldı. 

Gladstone Enstitüleri’nde kıdemli bir araştırmacı olan ortak yazar Dr. Bruce Conklin, yaptığı açıklamada, “Laboratuvar kaplarında keşfettiğimiz sarkomer bozulmaları, kalp kası hücrelerinin düzgün bir şekilde atmasını imkansız hale getirecektir” dedi. 

Ancak laboratuvar yemeklerindeki bulgular her zaman gerçek hayata yansımaz. Böylece araştırmacılar, üç COVID-19 hastasından alınan kalp dokusunun otopsi örneklerini analiz ettiler. Sarcomere filamentlerinin düzensiz olduğunu ve yeniden düzenlendiğini gördüler – laboratuvar çanağı deneylerinde görülene benzer, ancak tam olarak aynı olmayan bir model.

Kalp hücrelerinde görülen sarkomer değişikliklerinin kalıcı olup olmadığını görmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Yazarlar, bilim adamlarının sarkomerleri görebilmek için özel bir işlem yapmaları gerektiğini, ki bu genellikle yapılmadığını belirterek, otopsilerde bu bulgunun neden şimdiye kadar gözden kaçmış olabileceğini açıklıyor.

McDevitt, “Umarım çalışmamız, doktorları hastalarının örneklerini bu özellikleri aramaya başlamak için incelemeye motive eder.” Dedi.

Araştırmacılar ayrıca hem laboratuvar çanak deneylerinde hem de COVID-19 hastalarından alınan kalp dokusunda başka bir garip bulgu daha gözlemlediler. Bazı kalp hücreleri için hücre çekirdeğinin içindeki DNA’nın eksik göründüğünü gördüler . Yazarlar, bunun bu hücreleri esasen “beyin ölümü” ve normal işlevleri yerine getiremez hale getireceğini söyledi.

Bilim adamları, SARS-CoV-2’nin kalp hücrelerine nasıl zarar verdiğini anladıktan sonra, bu etkileri hafifletmek için ilaçları tarayabilirler. Örneğin, virüs sarkomerleri parçalamak için bir enzim kullanıyorsa, bu enzimi bloke eden bir ilaç bulmak mümkün olabilir. (Ancak, yazarlar, virüsün sarkomerleri doğrudan kesip kesmediğinin veya virüsün hücreleri başka bir mekanizma yoluyla lifleri kesmesi için tetikleyip tetiklemediğinin hala belirsiz olduğunu belirtiyorlar.) 

McDevitt, “Modellerimizde gördüğümüz hasardan kalbi koruyan koruyucu bir tedavi belirlemek önemli olacaktır.” Dedi. “Virüsün hücrelere bulaşmasını engelleyemeseniz bile, hastalık varken bu olumsuz sonuçların oluşmasını önlemek için bir hastaya ilaç verebilirsiniz.”

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir