En Çok Yerçekimine Sahip Gezegen Hangisidir?
Güneş sistemimizde Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün olmak üzere sekiz gezegen bulunur ve bunlar arasında en yüksek yerçekimine Jüpiter sahiptir. Aslında Güneş sisteminde en çok yerçekimine sahip nesne Güneştir. Ancak bu değerlendirmede sadece gezegenleri kıyasladık.
Bir nesnenin uyguladığı yerçekimi kuvvetini üç şey etkiler bunlar; yoğunluk, kütle ve büyüklüktür. Jüpiter tüm gezegenler arasında yoğunluk bakımından en düşük 3. gezegen olmasına rağmen onun inanılmaz kütlesi ve büyüklüğü en fazla çekim etkisine neden olan gezegen olmasını sağlıyor. Jüpiter’in yoğunluğu 1,33 g/cm³ iken Uranüs’ün 1.27, Satürn’ün yoğunluğu 0.69 santimetreküptür. Kısaca Satürn’ü sığabileceği bir okyanusa bıraksak su üstünde asılı dururdu.
Jüpiter’in inanılmaz büyüklükte kütlesi bulunur, sayıyla ifade edecek olursak 1.8986 x 10^27 kilogramdır. Eğer bu şekilde idrak etmekte zorlanırsanız Jüpiter’in kütlesi, Güneş sisteminde bulunan tüm gezegenlerin kütlesinin 2.5 katıdır.
Diğer yandan Jüpiter’in 139.822 kilometrelik bir çapı bulunur. Yani bu süper gezegen öyle büyüktür ki, Satürn hariç Güneş sisteminde bulunan tüm gezegenleri rahatlıkla içine sığdırabiliriz.
Jüpiter’in Yerçekimi Etkisi
Dünya üzerindeki çekim ivmesi ortalaması 9,8 m/s2 şeklindedir. Bu değer Dünya’nın farklı noktalarına gidildikçe küçük oynamalar tabii ki görülebilir. Yani bu demektir ki birbirinden iki farklı nesneyi, havasız bir ortamda yer yüzüne bırakırsanız ikisi de aynı anda yere düşecektir. Hemen aşağıdaki videoda bunu görebilirsiniz.
Bu bilgiyi bilmek Jüpiter’in yer çekimi ivmesi hakkında daha kolay fikir yürütmemizi sağlar. Jüpiter’in çekim ivmesi 25,8 m/s2 şeklindedir. Ancak Jüpiter hakkında hatırlanması gereken bir diğer unsur, büyük bir gaz devi olmasıdır. Bir yüzeye sahip olmayan Jüpiter gezegeninde, sağ kalmayı başarırsanız muhtemelen çekirdeğine ulaşana kadar herhangi bir katı yüzeyle karşılaşmayacaksınız.
Ayrıca iki kat büyük dünyada yaşamak adlı yazıyı okumak için şuraya, Jüpiter hakkında daha detaylı bilgi almak için şuraya tıklayabilirsiniz.