Kara Mamba Yılanı

Kara mamba, Dünya’nın en zehirli ve en hızlı yılanıdır. Ayrıca Afrika’nın en uzun birinci, Dünya’nında en uzun ikinci zehirli yılanı olarak bilinir. Mambalar Afrikalılar için büyük bir korku kaynağıdır. Burada ”mambalar” ifadesine dikkat çekmek isterim, çünkü kara mamba kadar zehirli olmasa bile bir insanı rahatlıkla öldürebilecek güçte zehir üreten diğer mamba türleri de bulunur (Örnek: Yeşil mamba). Kara mambalar Elapidae ailesine aittir ve şimdi ki konumuz kara mambalar olduğundan dolayı bu türün üzerine daha çok duracağız.

Genel Özellikleri

Kara mambalar isimleri gibi siyah renkte olan yılanlar değillerdir. Daha çok grimsi renklerde solgun bir karın yapıları bulunur. Bu yılanlara ağızlarının içi siyah renkte olduğu için kara mamba denilmektedir. Ortalama 2 ve 4.5 metre boy aralığında bulunurlar ve bu vahşi devler doğada 11 yıla kadar yaşayabilmektedirler.

Hangi Coğrafyada Yaşar?

Kara mambalar, Güney ve Doğu Afrika’nın savanlarında, tepelerinde ve açık ormanlıklarında yaşamaktadır.

Davranışları

Kara mambalar genelde gündüz avlanan gece uykuya dalan bir yılan türüdür. Başlarını gururla yukarı kaldırıp tehditkar bir hal almayı severler. Öyle ki gövdeleri üzerinde 1 metre yukarıda başlarını tutabilirler.

Yeşil mamba, kara mambaya göre daha az zehirlidir ancak bu zehir bile sağlıklı bir insanı öldürmek için yeterlidir.

Kara mamba avını ısırdıktan sonra sakince zehrinin onu öldürmesini bekler veya peşinden giderek takip eder. Avı onun zehrini bir kez damarlarına aldıktan sonra çok fazla ilerleyebilecek fırsatı bulamaz. Fare gibi canlılarda felç durumu 1-2 saniye içerisinde gerçekleşir. İnsan gibi büyük memelilerde ise 2 damla zehri rahatlıkla önce felç bırakmaya sonra da ölmesine neden olur.

Şimdiye kadar bu yılanın nasıl avlandığından ve zehrinin gücünden bahsettik peki bu inanılmaz canlının potansiyel bir avcısı yok mu? Bilinen kadarıyla kara mambayı akşam yemeği olarak düşünmek isteyen herhangi bir yabani hayvan bulunmuyor ancak nesillerine en büyük darbeyi insanların neden olduğu habitat kaybı vuruyor.

Nasıl Ürer?

Kara mambalar genelde ilk bahar veya yaz ayında çiftleşme yaşarlar. Erkekler dişilerine olan sevgilerini göstermek ve onları elde etmek için birbirleriyle delicesine savaşırlar. Her çiftleşmeden sonra bir dişi mamba 6 ila 25 arasında yumurta bırakır. Bu yumurtalardan yavrular 3 ay sonra çıkmaya başlar.

Kara mamba yılanı

Kara Mamba Hakkında İlginç ilgiler

  • Bir insanı kara mamba ısırdıktan sonra zehirli ısırıkların ve sokmaların ardından kullanılan antivenin tedavisi uygulanmazsa ölümü %100’dür.
  • Kara mambalar zehirli yılanlar arasında en agresif ve saldırgan olan tür konumundadır. Genelde bir tehdit unsuru üstlerine yaklaştığında tıslamalar eşliğinde defalarca ısırık atması kaçınılmazdır.
  • Kara mamba saldırı anında vücudunun %40’ını havaya kaldırabildiğinden diğer yılanların aksine insana karşı olan saldırıları vücudun üst kısımlarına olur.

Kaynak ve İleri Okuma:

You may also like...

1 Response

  1. ben thompson dedi ki:

    You have posted such a nice post. Please keep posting regularly. This post is very helpful and informative.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir