Dünyanın En Hızlı Kuşları

”Dünyanın en hızlı kuşu acaba hangisidir?” diyerek en az bir kez düşünmüşüzdür. Çünkü bu akıl almaz canlılar havada oldukça yüksek hızlara ulaşıp keskin manevralar yapmada bir numaralar. Günümüzde kuşların neden uçmaya kalkıştığına dair pek çok teori mevcuttur. Örneğin kimisi kuşların ilk zamanlarda avlarının peşinde koşup zıplarken yavaş yavaş kanatlandığını savunur. Tabii durup dururken uçmayı kafalarına koyan bu akıl almaz canlıları düşünmeyi bir kenara bırakalım. Biz dünyanın en hızlı uçan dinozoru hangisi şimdi ona bakalım. 🙂

1. Gök Doğan

Saatte 398 km hızla dalış yapabilen gök doğanı dünyanın en hızlı kuşu olmaya adaydır. Bayağı doğan ya da alaca doğan olarak da bilinen bu kuş dünyanın hemen her yerinde habitat alanı mevcuttur. Genelde tek eşli takılırlar ve bir yaşına girene kadar çiftleşme yaşayamazlar.

Alaca doğan dünyanın en hızlı kuşudur.

2. Kaya Kartalı

Dünyanın en hızlı ikinci kuşu kaya kartalıdır. Saatte 240–320 km hıza çıkabilirler. Kuzey yarım kürenin hemen her yerinde bu kuşları görmek mümkündür. Sadece hız değil aynı zamanda dünyanın en büyük kartalları arasında yer alır kendisi. Dünyanın en büyük kartal türlerini görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Dünyanın en hızlı ikinci kuşu kaya kartalıdır.

3. İğne Kuyruklu Êbabil

Dünyanın en hızlı kuşu olamasa bile, dünya üzerinde en çok havada kalan ve dünya üzerinde en az uyuyan canlılardan biridir iğne http://nevsehirgundem.com/ kuyruklu ebabil kuşları. Saatte 169 km hıza rahatlıkla ulaşabilirler. Genelde gökyüzü hayatını seven ve çok nadir karaya inen ebabil kuşlarını görmek oldukça zordur. Eğer olur da bir yerde rast gelirseniz, hafifçe elinize alıp yavaşça havaya fırlatın. O uçup gidecektir.

Dünyanın en hızlı üçüncü kuşu iğne kuyruklu ebabildir.

4. Delice Doğan

Doğangiller familyasının en küçük üyelerinden biridir. Saatte 160 km hıza ulaşabilirler. Genelde Avrasya kıtasında görülen oldukça çevik kuşlardır. Kırlangıç avlamaya bayılırlar. Bundan dolayı en yüksek hızlarda bile inanılmaz manevra kabiliyetleri bulunur.

Delice doğan dünyanın en hızlı 4. kuşudur.

5. Fregat kuşu

Dünyanın beşinci en hızlı kuşu unvanı Fregat deniz kuşuna ait. Bu canlılar pek çok balıkçı kuşun korkulu rüyası olduğu için deniz korsanı olarak da adlandırılır. Saatte 153 km hıza ulaşabilirler.

Fregat kuşu dünyanın en hızlı 5. kuşudur.

Uçamayan Hızlı Kuşlar

Peki uçamayan en hızlı kuş nedir sizce? Kesinlikle deve kuşları. Saatte 70 km hıza çıkabilirler. Karada yaşayan kuşlar arasında onun kadar hızlı olanı yok. Hızlı olmaları nesillerini devam ettirmede en büyük etkendir.

Dünyanın En Hızlı Kuşları

Sıra Kuş Türü En Yüksek Hız
1 Ak Doğan 389 km/sa
2 Kaya Kartalı 240–320 km/sa
3 İğne Kuyruklu Ebabil Kuşu 169 km/sa
4 Delice Doğan 160 km/sa
5 Fregat kuşu 153 km/sa
6 Mahmuzlu Kaz 142 km/sa
7 Tarakdiş 129 km/sa
8 Kaya güvercini 128 km/sa
9 Gri başlı Albatros 127 km/sa
10 Devekuşu 70 km/sa
     

Kaynak:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir