Pembe Göz: Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Pembe Göz veya konjunktivit; Göz küresinin beyaz kısımının iltihaplanması sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Enflamasyon, kan damarlarının daha görünür hale gelmesine neden olur ve bu duruma kırmızı yada pembe göz adı verilir. Ülkemizde göz gribi ya da göz nezlesi olarakta bilinir.

Nedenleri

Ulusal Göz Enstitüsü’ne (NEI) göre pembe göz, hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen en yaygın rahatsızlıklardan biridir. Pembe göze neden olabilecek dört ana faktör vardır: alerjik reaksiyon, gözde yabancı madde, viral enfeksiyon veya bakteriyel enfeksiyondur.

Bakteriyel veya viral bir enfeksiyondan kaynaklandığında, pembe göz çok bulaşıcı olabilir. Bir kişi kendi gözüne dokunduğunda ve sonra başka bir kişinin gözüne dokunduğunda ya da kişinin kendi burnunda veya sinüste enfeksiyona dokunarak bu hastalığı başkasına aktarabilir. (Grip Türleri; Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi)

Amerikan Oftalmoloji Akademisi’ne göre viral konjunktivit, pembe gözün en yaygın şeklidir ve Herpes simpleks virüsünden de kaynaklanabilir.

Bakteriyel konjonktivit, gözün bakteriyel bir enfeksiyonundan kaynaklanır. Bu bakteri bazen strep boğaz hastalığına neden olan olayla aynıdır.

Diğer yandan, alerjik ve yabancı madde kaynaklı konjonktivit bulaşıcı değildir. Alerjik konjonktivit, polen, hayvan tüyü, toz akarları veya küf gibi alerjenlerinden kaynaklanır. Diğer taraftan, tahriş edici pembe göz, gözdeki yabancı bir nesneden, kimyasal maddeler, dumanlar, kozmetikler ürünler ile temas ettirmekten veya kontakt lensleri çok uzun süre boyunca veya düzgün bir şekilde temizlenmemesinden kaynaklanabilir.

Belirtileri

Pembe göz hastalığı, bir veya iki gözde görülebilir.

Pembe göz genellikle tespit edilmesi çok kolaydır. Zar iltihaplandığında, gözü korumak için mukus ve gözyaşı üretir.

Texas A&M Sağlık Bilimleri Merkezi Hemşirelik Yüksekokulu’nda yardımcı doçent olarak çalışan Cindy Weston, “Genellikle, kalın kabuklu akıntı şeklinde tek bir gözle başlar – uyanırsınız ve göz tutkal gibi mühürlendiğini hissedersiniz” dedi.

Diğer en belirgin semptom, gözün beyaz kısmının kırmızılaşmış olmasıdır. Pembe göz iltihaplanması sonucu, kan damarlarını daha görünür hale getirir ve kızarıklığa ve şişkinliğe neden olur.

Pembe göz ayrıca, kaşıntılı ve sulu gözlere, göz kapaklarının şişmesi, bulutlu görme, yanma hissi ve ışık hassasiyetine neden olabilir.

Bu semptomlar nedene bağlı olarak değişebilir. Viral konjonktivit genellikle hızlı bir şekilde gelir ve akan burun, öksürük, boğaz ağrısı, ateş, tıkanıklık ve soğuk algınlığı gibi pembe göz belirtileri ile ilişkili olabilir.

Bakteriyel konjonktivit sıklıkla kalın, sarı ve yeşil akıntı belirtileri ile gelir ve soğuk algınlığına benzer davranışlar sergileyebilir. Ulusal Göz Enstitüsü’ne (NEI) göre bazen kulak iltihabınada neden olabilir.

Alerjik konjunktivit genellikle her iki gözü de etkiler. Gözler genellikle sulu, kaşıntılı ve cızırtılı hissedilir. Açık ve kaşıntılı burun, hapşırma ve açık nazal drenaj dahil olmak üzere diğer alerji belirtileri eşlik edebilir.

Tedavisi

Ulusal Göz Enstitüsü’ne (NEI) göre pembe göz genellikle evde tedavi edilebilir. Ancak gözünüzde şiddetli ağrı, aşırı kızarıklık ve düzelmeyen görme problemleri varsa bir doktora görünmelisiniz. Zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz, veya viral bir pembe gözünüz bunlara ek olarak belirtilerin kötüleştiğini ya da zamanla daha da iyileşmediğini düşünüyorsanız, Ulusal Göz Enstitüsü’ne (NEI) göre bir doktora görünmek de önemlidir.

CDC’ye göre, Pembe göz belirtileri olan yenidoğan bebekler için bir sağlık uzmanını hemen görmesi gerekir.

Kontakt lens kontakları pembe göz ile temas ettiğinde, kontakt lensler gözlerini iyice sarar. Ayrıca Bu rahatsızlığa yakalndığınızda hemen lensi atmalısınız.

Pembe göz genellikle gözlerin yırtılması, akması ve paslanması giderilinceye kadar bulaşıcıdır. Bu iki hafta kadar sürebilir.

Önlem Alma

Pembe göz, özellikle çocuklarda oldukça bulaşıcı olabilir, bu nedenle enfeksiyonu önlemek için doğru adımlar atmak önemlidir. Velocity Care Acil Tedavi Merkezinin sahibi ve kurucusu Dr. John Soud, pembe gözün yayılmasını önlemek için bazı ipuçları verdi:

  • İlk önce ellerinizi yıkayın ve kesinlikle gözlerinize yada kenarlarına dokunmayın.
  • Enfeksiyonun her türlü bulaşma riskini azaltmak için kullandığınız kozmetik ürünleri ve gözünüze temas eden her şeyi attığınızdan emin olun.
  • Makyaj ürünlerinizi kimseyle paylaşmayın.
  • Havlularınızı her kullanımdan sonra yıkayın.

Bu makale bilgindirme amacı için doğru kaynaklardan veri alınarak yazılmıştır, herhangi bir tıbbi tedavi önerisi içermez. Kaynakları yazı içinde bulabilir ve daha fazlasını okumak için aşağıdaki kaynakları kullanabilirsiniz.

Ek Kaynaklar

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir