Yaklaşık 5000 Yıl Önce İnsanlar Bu İnek Üzerinde Beyin Cerrahisi Yaptı

Bulunan İnek Kafatasının İç ve Dış Perspektiften Görünümü.

En az 5000  yıldır belki dahada fazla bir süredir insanlar birbirlerinin kafataslarına delikler açıyordu. Yaklaşık 5000 yıl önce Fransa’da insanlar, bir insana değil bir ineğin kafatasına cerrahi işlemde bulunmuşlar. Sorulacak sorular çok açık değil! Hasta bir hayvanı kurtarmak için bir girişim mi, yoksa cerrahın insan hastalarına geçmeden önce evcil hayvanlara olan becerilerini geliştirmesi için bir fırsat mıydı. Bu sorular ve diğerleri, bugün Bilimsel Raporlarda yayınlanan yeni bir çalışmada ele alınmaktadır.

İlk olarak 1999 yılında toprağa çekilen kafatası, Nantes’in yaklaşık 80 mil güney doğusundaki Champ-Durand adlı Neolitik bir bölgede bulundu. İlk başta arkeologlar, delinmiş kafatasının az bir kısmını gördüklerinde, muhtemelen başka bir boynuzlu yaratıkla dövüşün ürünü olduğunu ilan ettiler. Fakat bu reanaliz, Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden paleontologlar Alain Froment ve Fernando Ramirez Rozzi tarafından incelenmesi ile daha heyecan verici bir sonuca varıyor: Kafatası, bir hayvan üzerinde gerçekleştirilen bir cerrahi prosedürün bilinen en eski örneği olabilir.

Araştırmacılar temiz kenarlı ve keskin deliği oluşturan kişinin cerrahi hassasiyetle yaptığını raporlarda bildirdi. Ancak raporda iyileşmeye dair bir kanat bulunmuyor, olasılıklar ise şu şekilde; Hayvan cerrahi müdahaleden sağ çıkmadı, yada bir süre sonra öldürüldü.

Hangi seçeneğin daha muhtemel olduğunu söylemek zor. İnanılmaz bir şekilde, insanlar antibiyotik ya da anestezi öncesi bir zamanda bile trepan konusunda oldukça iyi görünüyorlar , kısmen de olsa iyileşme belirtileri gösteren antik kafatasları. İnek, bu becerileri geliştirmenin bir zayiatı olabilir ya da onları diğer bir türe uygulamak için başarısız bir girişim olabilir, bu durumda modern veterinerlik bilimine çok erken öncülük edilebilir.

Kaynak:

https://www.nature.com/articles/s41598-018-23914-1

You may also like...