Zebraların çizgileri siyah üstüne beyaz mı yoksa beyaz üstüne siyah mı?

Zebraların çizgileri

Zebraların kendine özgü siyah-beyaz derileri vardır ve çizgiler her bireye özgüdür

Zebraların çizgileri farklı desenlere ve renklere rağmen, tüm zebralar aynı ten rengine sahiptir: siyah, dedi California Üniversitesi, Davis’te davranışsal ve evrimsel bir ekolojist ve koruma biyoloğu olan Tim Caro. Ancak bu, kürklerinin beyaz çizgili siyah mı yoksa tam tersi mi olduğu sorusuna cevap vermez. Bunun için zebranın melanositlerine veya kürkleri için pigment üreten hücrelere bakmamız gerekiyor.

Caro, zebraların siyah deriye sahip olmasına rağmen, kürk rengini farklı gelişimsel süreçlerin belirlediğini, tıpkı açık tenli bir kişinin koyu saça sahip olabileceği gibi, dedi. Aslında, zebraların saçları koyu renkten daha çok açık renklidir – karınları genellikle açık renklidir – bu nedenle zebralar siyah çizgili beyaz gibi görünebilir.

Ama durum böyle değil. İşte nedeni: Journal of Investigative Dermatology’deki 2005 tarihli bir incelemeye göre, her saç parçası – hem açık hem de koyu – melanosit hücreleriyle dolu bir folikülden büyür . Bu hücreler saçın ve cildin rengini belirleyen bir pigment üretir. Bu pigment melanin olarak bilinir; WordsSideKick.com’ın daha önce bildirdiği gibi, çok fazla melanin koyu kahverengi veya siyah gibi daha koyu renklere yol açarken, daha az melanin ela veya sarışın gibi daha açık renklere yol açar . Zebraların siyah kürkü melaninle doludur, ancak beyaz kürkte melanin yoktur, çünkü beyaz saç şeritlerini oluşturan foliküller melanositleri “kapatmışlardır”, yani pigment üretmezler.

Caro, melanositlerden melanin üretimi “beyaz bir saçın gelişimi sırasında engellenir, ancak siyah bir saçın değil” dedi. Başka bir deyişle, Brittanica’ya göre , zebralar için durum, siyah saç üretmek ve onları beyaz çizgili siyah yapmaktır.

Zebraların çizgileri arkasında kesin biyolojik yöntemler bilinir. Afrika çizgili fareleri ( Rhabdomys pumilio ) üzerinde yapılan araştırmalar yapılmıştır. Nature dergisinde 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre araştırmacılar, Alx3’ün melanosit gelişiminden sorumlu ana düzenleyici geni etkili bir şekilde durdurduklarında açık renkli saçlara yol açtığını bulmuşlardır. Bu genin gelişimi zebraların çizgilerinin siyah mı yoksa beyaz mı olduğunu belirlemede etkin olduğu gözlemlenmiştir.

Peki, zebra neden beyaz çizgili siyahtır? Caro ve meslektaşlarının araştırmasına göre, bu benzersiz desen sinekleri ısırmaktan uzak tutabilmektedir. 2020’de Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Afrika at sineklerinin çizgili veya kareli kilim giyen atlara tek renkli kilim giyen atlara göre daha az konduğunu bulmuşlardır. Bu sinekler, zebralar için ölümcül olan hastalıkları taşıyabilmektedir.

Caro, “Gerçekten bir zebra gibi zıt çizgilere sahip çok az memeli vardır” ” Okapinin sağrı üzerinde benzer çizgiler var, ama bunun dışında, başka hiçbir türün gerçekten belirgin siyah ve beyaz çizgileri yok.

Bu ve benzeri farklı yazıları okumak için tıklayın.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir