Mavi renk doğada neden bu kadar nadirdir?

Mavi renk doğada neden bu kadar nadirdir? başlığını gördüğünüzde ne alakası var en çok mavi renk var diye düşünebilirsiniz. Yukarıdan mavi gökyüzüne baktığınızda veya mavi bir okyanusun sonsuz gibi görünen genişliğine baktığınızda, mavi rengin doğada yaygın olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak kayalarda, bitkilerde ve çiçeklerde ya da hayvanların kürklerinde, tüylerinde, pullarında ve derilerinde bulunan tüm tonlar arasında mavi şaşırtıcı derecede azdır.

Mavi renk

Zehirli ok kurbağalarında, parlak mavi renkler, yırtıcılara hayvanın zehirli olduğuna dair bir uyarı verir. (İmaj kredisi: Lillian King/Getty Images)

Ama neden mavi renk bu kadar nadir? Cevap, renklerin nasıl üretildiğinin kimyasından ve fiziğinden ve onları nasıl gördüğümüzden kaynaklanıyor.

Gözlerimizin konileri milyonlarca 6 ila 7 ışığa duyarlı hücreler içerdiğinden. Normal renk görüşüne sahip bir kişinin gözünde üç farklı koni türü vardır ve her koni türü, belirli bir ışık dalga boyuna en duyarlıdır: kırmızı, yeşil veya mavi. Milyonlarca koniden gelen bilgiler, gördüklerimizin yansıttığı ve daha sonra farklı renk tonları olarak yorumlanan tüm ışık türlerini ileten elektrik sinyalleri olarak beynimize ulaşır.

Parlak bir safir veya canlı bir ortanca çiçeği gibi renkli bir nesneye baktığımızda, “nesne üzerine düşen beyaz ışığın bir kısmını soğurur;  yansıyan ışığın geri kalanı ise Bir renk olarak gözümüzde görünür” bilim yazarı Kai Kupferschmidt, ” Mavi: Doğanın En Nadir Rengini Arayışında ” (Deney, 2021),  verdiği demeçte.

Kupferschmidt, “Mavi bir çiçek gördüğünüzde – örneğin bir peygamber çiçeği – peygamber çiçeğini mavi olarak görürsünüz çünkü tayfın kırmızı kısmını emer.” Dedi. Ya da başka bir deyişle, Kupferschmidt, bu popüler renk tonunun bilimini ve doğasını araştıran kitabında, bu rengin çiçeğin reddettiği spektrumun bir parçası olduğu için çiçek mavi görünür, diye yazdı.

Görünür spektrumda kırmızı, uzun dalga boylarına sahiptir, yani diğer renklere kıyasla çok düşük enerjilidir. Kupferschmidt, bir çiçeğin mavi görünmesi için, spektrumun kırmızı kısmını emmek için “çok az miktarda enerji emebilen bir molekül üretebilmesi gerekir” dedi.

Büyük ve karmaşık olan bu tür molekülleri üretmek bitkiler için zordur, bu nedenle mavi çiçekler dünyadaki yaklaşık 300.000 çiçekli bitki türünün %10’undan daha azında üretilir. Royal Melbourne’de doçent ve vizyon bilimcisi Adrian Dyer, mavi çiçeklerin evrimi için olası bir itici güç, mavinin arılar gibi tozlayıcılar tarafından oldukça görünür olması ve mavi çiçekler üretmenin tozlayıcılar için rekabetin yüksek olduğu ekosistemlerdeki bitkilere fayda sağlayabilmesidir. Avustralya’nın Melbourne kentindeki Teknoloji Enstitüsü, 2016 yılında Avustralya Yayın Şirketi’ne söyledi .

Minerallere gelince, kristal yapıları , spektrumun hangi kısımlarının emildiğini ve hangilerinin yansıtıldığını belirlemek için iyonlarla (yüklü atomlar veya moleküller) etkileşime girer. Öncelikle Afganistan’da çıkarılan ve nadir bulunan mavi pigment ultramarini üreten lapis lazuli minerali, tek bir elektronu serbest bırakabilen veya bağlayabilen trisülfid iyonları – bir kristal kafes içinde birbirine bağlı üç kükürt atomu içerir .

Kupferschmidt, “Maviyi yapan bu enerji farkıdır” dedi.

Azurit, koyu mavi rengiyle bilinen bir bakır karbonat hidroksit mineralidir.

Mavi hayvanların renkleri kimyasal pigmentlerden gelmez. Bunun yerine, mavi bir görünüm yaratmak için fiziğe güvenirler. Morpho cinsindeki mavi kanatlı kelebekler, kanat ölçeklerinde ışık katmanlarını manipüle eden karmaşık, katmanlı nano yapılara sahiptir, böylece bazı renkler birbirini iptal eder ve yalnızca mavi yansıtılır; benzer bir etki, mavi alakargaların tüylerinde ( Cyanocitta cristata ), mavi tangs pullarında ( Paracanthurus hepatus ) ve zehirli mavi halkalı ahtapotların parıldayan halkalarında ( Hapalochlaena maculosa ) bulunan yapılarda meydana gelir.

Memelilerdeki mavi tonlar, kuşlar, balıklar, sürüngenler ve böceklerden bile daha nadirdir. Bazı balinalar ve yunuslar mavimsi bir cilde sahiptir; altın kalkık burunlu maymunlar ( Rhinopithecus roxellana ) gibi primatlar mavi tenli yüzlere sahiptir; ve mandreller ( Mandrillus sphinx ) mavi yüzlere ve mavi arka uçlara sahiptir. Ama kürk – En karasal memeliler tarafından paylaşılan bir özelliktir.  Araştırmacılar son zamanlarda bulundu Ornitorenkler mavi ve yeşilin canlı tonları UV ışınlara maruz kaldıklarında görüldüğü rapor etmişlerdir.

                                              Son derece zehirli mavi halkalı ahtapot.

“Fakat bunu mavi yapmak için çok çalışmak gerekiyor ve bu yüzden diğer soru şu hale geliyor: Maviyi yapmak için evrimsel nedenler nelerdir? Teşvik nedir?” Kupferschmidt. “Bu hayvan dünyalarına daldığınızda büyüleyici olan şey her zaman, bu mesajın alıcısının kim olduğu ve maviyi görebilirler mi?”

Örneğin, insanların gözlerimizde ışığa duyarlı üç reseptör tipi bulunurken, kuşların UV ışığını algılamak için dördüncü bir reseptör tipi vardır. Kupferschmidt, insan gözüne mavi görünen tüylerin “aslında mavi ışıktan bile daha fazla UV ışığı yansıttığını” açıkladı. Bu nedenle, mavi memeli ( Cyanistes caeruleus ) dediğimiz kuşlar, “muhtemelen kendilerine ‘UV memeleri’ derlerdi, çünkü çoğunlukla öyle görürlerdi” dedi.

Kupferschmidt’e göre, mavinin doğadaki kıtlığı nedeniyle, mavi kelimesi dünyadaki dillere görece geç geldi ve siyah, beyaz, kırmızı ve sarı kelimelerinden sonra ortaya çıktı.

“Bunun için bir teori, bir şeyi boyayabildiğiniz zaman bir rengi gerçekten adlandırmanız gerektiğidir. Bir kez rengi nesnesinden ayırabildiğiniz zaman, rengin adına gerçekten ihtiyacınız olmaz” diye açıkladı. “Bir şeyleri maviye boyamak veya mavi bir pigment bulmak çoğu kültürde gerçekten geç oldu ve bunu dilbilimde görebilirsiniz.”

   Spix’in Amerika papağanı ( Cyanopsitta spixii ) gibi kuşların parlak mavi tüyleri, rengini pigmentlerden değil, tüylerdeki ışığı dağıtan yapılardan alır.(İmaj kredisi: Wera Rodsawang/Getty Images)

Araştırmacılar,  mavi boyanın en erken kullanımının Peru’da yaklaşık 6.000 yıl öncesine kadar gittiğini ve eski Mısırlıların silika, kalsiyum oksit ve bakır oksidi birleştirerek heykelleri süslemek için irtyu olarak bilinen uzun ömürlü bir mavi pigment oluşturduğunu bildirmiştir. Bitki Biliminde Sınırlar; Lapis lazuli’den canlı mavi bir pigment zemini olan ultramarin, ortaçağ Avrupa’sında altın kadar değerliydi ve öncelikle ışıklı el yazmalarını göstermek için kulannılmaktaydı.

Mavinin nadir olması, insanların onu binlerce yıldır yüksek statülü bir renk olarak gördüğü anlamına gelmektedir. Frontiers in Plant Science araştırmasına göre mavi, uzun zamandır Hindu tanrısı Krishna ve Hristiyan Meryem Ana ile ilişkilendirilmiştir ve doğada maviden ünlü bir şekilde ilham alan sanatçılar arasında Michelangelo, Gauguin, Picasso ve Van Gogh yer almaktadır.

Bilim adamları, “Doğal pigmentlerde bulunan mavinin görece kıtlığı, büyük olasılıkla hayranlığımızı körükledi” diye yazmışlardır.

Mavi, düzinelerce İngilizce deyimde görünen ifadelerimizi de renklendirir: Mavi yakalı bir işte çalışabilir, mavi bir çizgiye yemin edebilir, mavi bir korkaklığa kapılabilir veya yüzünüz mavi olana kadar konuşabilirsiniz, bunlardan sadece birkaçı. Ve mavi bazen şu deyime bağlı olarak çelişkili anlamlara gelebilir: “‘Mavi gökyüzü ileride’ parlak bir gelecek anlamına gelir, ancak ‘mavi hissetmek’ üzgün olmaktır,” dedi Kupferschmidt.

Mavinin doğadaki kıtlığı, renk ve mavi görünen şeyler hakkındaki algımızı şekillendirmeye yardımcı olmuş olabilir. Kupferschmidt, “Mavi ile, hala boyayabileceğiniz bütün bir tuval gibi” dedi. “Belki doğada nadir olduğu için ve belki de gökyüzü ve deniz gibi gerçekten dokunamadığımız şeylerle ilişkilendirdiğimiz için, farklı çağrışımlara çok açık bir şey.”

Benzer daha fazla içerik için tıklayın.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir