25. kare etkisinin tehlikesi nedir?

25. kare efekti efsanesi oldukça inatçıdır. Defalarca reddedilmesine rağmen, medyada gerçek bir şey olarak bahsedilmeye devam ediyor. Ayrıca, bazı ülkelerde, televizyon reklamları yayınlanırken bu en kötü şöhretli etkinin kullanılmasını yasaklayan yasalar bulunmaktadır.

İlginç bir şekilde, insanların çoğu bunu hafife alıyor. Oysa 25. kareye karşı  konulan yasa çevre tarafından saçma kabul edilmektedir.

25. kare nedir? Bir videoyu izlerken insan gözünün saniyede 24 kareden fazlasını ayırt edemediğine inanılmaktadır. Aslında bu doğru değildir, çünkü çerçevelerin algılanabilmesi, görüntülerin kenarlarının netliğine ve nesnelerin ekrandaki hareket hızına bağlıdır. Bazen sadece 25 değil, saniyede 26 kare, bazen de sadece 20 kare görebiliyoruz. Verilerin ortalamasının alınması sonucunda “24” sayısı ortaya çıkmıştır.

Ancak, mesele bu değil. Yirmi beşinci karenin “teorisinin” yandaşları, 1/24 saniyeden daha az gösterilen ek karenin zihni atladığını ve doğrudan bilinçaltını etkilediğini savunuyorlar. Yani bu çerçevede yer alan bilgiler kişi tarafından hatırlanır ancak görülmez. Hafızaya kaydedildikten sonra, bir noktada beyin tarafından kullanılabilmektedir.

Birkaç yıl önce, bir basın toplantısında, Televizyon ve Radyo, Mühendislik Bilimi Svetlana Nemtsova Doktoru Enstitüsü müdür yardımcısı “25 kareyi açıkladı ve  şöyle dedi: “Gizli çerçeveler olumsuz insanların bilinçaltını etkiler. Örneğin, Çerçevede; “Komşunu öldür” yazısı var, kişi anlaşılmaz bir saldırganlık hissedebilir ve bu çağrı işe yarayabilir. Bu ve buna benzer şekilde insanı hipnoza benzer bir duruma sokarak bu ve bunun gibi herhangi bir eyleme veya ideolojiye zorlayabilir.”

Ne yazık ki, teknik bilimlerin saygın doktoru, bu en talihsiz çerçevenin neden böyle bir etki yapması gerektiğini açıklayamadı. Bu tesadüf değildir, çünkü prensipte imkansızdır ve herhangi bir sinirbilimci tarafından doğrulanabilir değildir. İnsan dahil tüm canlıların beyni, yalnızca alıcılardan gelen bilgilere erişebilecek şekilde tasarlanmıştır. Alıcılar tarafından yakalanamayan bilgiler prensipte mevcut değildir. Yani kişi yirmi beşinci kareyi göremezse onun bilgisi görsel alıcılar tarafından kabul edilmeyecek ve beyne iletilmeyecektir.

İnsanlar bu çerçeveyi belli belirsiz de olsa görüyorlarsa, o zaman bu farklı bir hikaye. Bu çerçeveden gelen bilgiler beynin ilgili merkezlerine ulaşabilir. Ancak, beynin buna dikkat etmesi olası değildir. Beynin her zaman gelen verileri sıraladığı ve yalnızca en önemli bilgileri seçtiği uzun zamandır bilinmektedir. Bilgi, sinir zincirlerinden diğer merkezlere doğru ilerler, ancak “bilgi gürültüsü” olarak görülen şey hemen silinir çünkü beyin aldığı tüm bilgileri tutamaz.

25. kareye kaydedilen bilgilerin gürültü olarak kabul edildiği açıktır. Nörobilimciler tarafından yapılan son deneylere göre, neredeyse tüm insanlar bu çerçeveyi görüyor, ancak özellikle net değil. Bilim adamları, her bir karenin gözlemcinin gözüyle görülebildiğini, ancak görme ataleti nedeniyle göze çarpmadığını buldular. Bununla birlikte, aynı etki nedeniyle, “ekstra” reklam çerçevesini görmek mümkündür ve çoğu, kısa bir kelimeyi büyük bir yazı tipinde okumayı bile başarır.

Ancak yukarıda da belirtildiği gibi bu bilgi beyin tarafından önemli görülmez. İlginç bir şekilde, çalışmaya katılanlar birkaç dakika içinde okuyabilecekleri kelimeyi unutuyorlar. Bu nedenle bilinçaltına verilen hipnotik komutlardan söz edemeyiz, çünkü böyle bir komut bu çerçevede görünse bile hemen unutulacaktır.

Bu nedenle, adı çıkmış 25. kare bilinçaltımıza hiçbir etkisi yoktur ve asla olmamıştır. Her şey 1957’de işadamı James Waikerie’nin New Jersey’deki tiyatrolarda bir sonraki deneyi yaptığını söylemesiyle başladı. “Piknik” filminin gösterimi sırasında, gizli reklam (“Coca-Cola” ve “Patlamış mısır ye”) gösteren ekstra projektörlü ek bir çerçeve tanıttı. Film 1957 yazı boyunca gösterildi ve işadamına göre, aynı zamanda sinemalarda Coca-Cola satışları yüzde 17 ve patlamış mısır yüzde 50 arttı. Sonuç olarak, Waikerie bu teknolojinin patentini aldı ve filmlerde bilinçaltı reklamlar üreten bir şirket kurdu.

Bu keşif, bilim adamlarının hemen ilgisini çekti ve Waikerie’den deneyin verilerini ve açıklamasını sağlaması istendi, ancak Waikerie bunu yapmayı reddetti. Sonra başka bir gösteri yapması istendi. 1958 yılının Ocak ayında gerçekleşti ve milletvekilleri, devlet kurumlarının üyeleri, araştırmacılar, kameramanlar ve bakım personeli ile gazetecilerin katılımıyla gerçekleşti. Nörobilimciler tarafından tahmin edildiği gibi gösteri, tam bir başarısızlıkla sonuçlandı. Waikerie daha sonra, Kanada Yayın Şirketi’nin tüm TV istasyonlarında bir deney yapmayı kabul etti. Yarım saatlik bir gösteri sırasında “şimdi ara” mesajı 352 kez eklendi. Ancak hem program sırasında hem de sonrasında telefon görüşmelerinde gözle görülür bir artış olmadı. Bunun yerine, CBC, bir kutu bira kapmak için açıklanamayan dürtüleri bildiren binlerce mektup aldı.

Sonunda, Amerikan Psikoloji Derneği personeli, etkinin tartışıldığı bir konferans düzenledi. Konferansta bazı ilginç detaylar ortaya çıktı. Waikerie’nin deneylerini gerçekleştirdiği iddia edilen tiyatronun yönetmeni, tiyatrosunda Coca-Cola ve patlamış mısır satışlarının belirtilen dönemde artmadığını söyledi. RCA’dan (The Radio Corporation of America) uzmanlar projenin teknik kısmını incelediler ve gözle algılanamayacak bir görüntü elde etmenin teknolojik olarak imkansız olduğunu söylediler.

Bütün bunlar ve nörofizyologların verileri, Waikerie’nin deneyinin bir tahrif olduğu sonucuna yol açtı. İşadamı oldukça öngörülebilir bir şekilde tepki verdi ve 1958 yılının Haziran ayında tüm banka hesaplarını kapattıktan ve iz bırakmadan ortadan kayboldu. Müfettişlere göre, hesaplarından 22,5 milyon dolar, patentli teknolojisini kullanmak isteyen firmaların kendisine gönderdiği para çekildi.

1962’de Waikerie yakalandı ve soruşturma sırasında 1957’deki deneyin ve tüm satış istatistiklerinin kasten uydurulduğunu itiraf etti. Böylece, “25. kare hikayesi” bitmiş oldu. Ancak o zaman hiç kimse 25. kare olayının bu kadar uzun ömürlü olacağını varsayamazdı.

Bu azim, insanların her zaman hava satarak para kazanmaya çalışması gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Hala 25 kare etkisi ile alkol ve uyuşturucu bağımlılığından tedavi için umut verici reklamlar var olmasının nedeni budur.

İnsanlar neden bu dolandırıcılara bir zamanlar James Waikerie’ye inandıkları gibi inanıyorlar? Psikolog Anthony Pratkanis, bilime saygı duyulduğunu söyleyerek en inandırıcı cevabı verdi. Sonuç olarak, eğer bir ifade bilim gibi giyinirse, insanlar çok kolay kandırılabilir. 

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir