Astronot Olmak İçin Neler Gereklidir?

Milyonlarca insan, astronotların ilk kez 30 Mayıs’ta özel olarak finanse edilen bir uzay aracı, SpaceX’in Falcon 9 roketi ve Ejderha kapsülü ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) başarılı bir şekilde seyahat ederken nefes nefese izledi. Bunun sonucunda astronotlara ve uzay uçuşlarına olan ilgi de bir hayli arttı.

Peki, bir astronot olmak için tam olarak ne gerekiyor?

1960’ların uzay yarışı sırasında NASA, Dünya’nın yörüngesinde ve sonuçta aya inmek için seçkin bir hava kuvvetleri ve test pilotları grubu seçti. Bu öncüler risk almaya ve donanımlarını sınırlarını zorlamaya alışkındı. Daha sonra bir uzay farer (Uzay çifçisi) olması gereken fiziksel ve psikolojik özellikler söz konusu olduğunda “Doğru Şeyler” olarak tanımlandılar – şimdi astronot seçimi ile eşanlamlı bir terim.

Günümüzde, teknolojideki gelişmeler ve uzay uçuşunun gerekliliklerini daha iyi anlamak sayesinde, bilim adamları, doktorlar, mühendisler ve hatta gazeteciler dünyadaki (ve dışındaki) en seçkin kulübe katıldılar. Şimdiye kadar yaşamış olan tahmini 100 milyar insandan 600’den az kişi uzaya Seyahat etti. Bu nedenle benzersiz bir meslek ve hepimiz için uygun değildir.

Mevcut kriterler

Şu anda NASA, başvuru sahiplerinin belirli kriterleri karşılamaları gerektiğini öngörmektedir. Birincisi, ABD vatandaşı olmalısınız, ancak bazıları İngiltere doğumlu Michael Foale ve PiersSellars dahil olmak üzere bu şartı yerine getirmek için vatandaşlıklarını değiştirmiştir.

Ayrıca bilim, teknoloji, mühendislik veya matematik alanında yüksek lisans derecesine veya Tıp Doktoru derecesine sahip olmalısınız. Buna ek olarak, en az iki yıllık ilgili mesleki deneyime sahip olmalısınız. Alternatif olarak, bir jet uçağı üzerinde 1.000 saatlik komuta pilotluk süresi, pilot ve komutan rolleri için özellikle önemlidir. Son olarak, NASA’nın uzun süreli uçuş astronot fiziksel testini geçmelisiniz.

Benzer kriterler, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da dahil olmak üzere diğer ülkeler tarafından belirlenir. Esasen, adayların çeşitli özelliklerde yetenek göstermeleri gerekir. Bunlar genellikle dört ayrı alana bölünebilir ve ileride değişebilir.

Eğitim: Bir uzay görevi için pilot ve komutan rolleri her zaman bir askeri / test pilotu geçmişinden gelenleri tercih edecektir. Ancak modern uzay uçuşu ekipleri, öncü öncekilerden çok daha geniş bir yelpazede bilim ve mühendislikle ilgili görevleri üstlenmek zorundadır. ISS’deyken, mürettebat deneylerin bütünlüğünü sağlamak ve istasyonu verimli ve güvenli bir şekilde çalışmaya devam ettirmek zorundadır. Bu nedenle, bilimsel süreçler ve mühendislik prensipleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak şarttır ve olmaya devam edecektir.

Psikoloji: Duygusal istikrar, herhangi bir astronotun sahip olması için çok önemli bir özelliktir, ancak psikolojik gereksinimler, kişinin duygularını kontrol etmekten çok daha kapsamlıdır. İyi akıl yürütme, yüksek konsantrasyon ve hafıza seviyeleri, mekansal yönelim (özellikle uzayda yukarı veya aşağı olmadığında çok önemlidir) ve manuel beceri gösterme yeteneği de önemli faktörlerdir.

ISS’YE ve sonunda Mars’a uzun vadeli uçuşlar planlanırken, astronotların takımın bir üyesi olarak iyi çalışabilmeleri, sorunları çözme yaklaşımlarında esnek olmaları ve diğer mürettebatları için empati kurabilmeleri giderek daha önemli olacaktır.

Fiziksel: Fırlatma sırasındaki yüksek G kuvvetlerine veya Dünya yörüngesindeki mikrogravite ortamına bağlı olsun, insan vücudu bir uzay uçuşu görevi boyunca sınırına itilir. Bu nedenle, astronotların tıbbi ve fiziksel olarak bu kadar çeşitli ve zorlu koşullardan kurtulabilmeleri misyon başarısı için esastır.

Fiziksel uygunluk testlerinin bir barajını başarıyla sürdürmenin yanı sıra, astronotların da 20/20 görme (düzeltme izin verilir) ve 140/90 veya daha düşük bir oturmuş kan basıncına sahip olması gerekir. Teknik olarak yaş sınırlaması olmasa da, ortalama astronot adayı yaklaşık 34 yaşında. Yeterince uygun olduğunuz sürece, bunun sınırı yoktur John Glenn 77 yaşındaki uzay mekiğinde uçtu.

Eğitim: Astronotların uzaya gidebilmek için, onları görevlerinin çeşitli yönlerine hazırlamak için tasarlanmış çeşitli aktiviteleri tamamlamaları gerekiyor. Jet uçaklarında yüksek hızlı manevralara maruz kalma ve özel olarak inşa edilmiş santrifüjlerde artan G-kuvveti, astronotları fırlatma ve iniş prosedürleri sırasında karşılaşacakları bazı fiziksel zorluklar için hazırlar.

Ayrıca, dönüştürülmüş yolcu jetleri kullanarak simüle edilmiş “sıfır-G” uçuşlarının kısa dönemlerinde (~ 25s) yeme, içme ve lavabo kullanımı gibi uçuş içi prosedürleri de uygularlar.

NASA’nın nötr yüzdürme Laboratuvarı gibi geniş yüzme havuzlarında daha uzun ağırlıksızlık dönemleri oluşturulabilir. Tam uzay giysileriyle donatılan astronotlar, ISS modüllerinin tam boyutlu modelleriyle birlikte eğitebilirler. Bu, mürettebatın yaklaşmakta olan görevlerin yürütülmesini sağlar.

Uzay turizmi

Resmi uzay ajansı astronot olma rotası artık uzaya bilet almanın tek yolu değil. 2000’li yılların başından bu yana, ISS özel ödeme yapan konukları ağırladı. NASA’nın ticari mürettebat programının başarısı, ISS’ye, güvenilir ve uygun maliyetli erişimi kolaylaştırmaya devam edecektir. Bu muhtemelen özel astronotları ziyaret etmede bir artış içerecektir.

Bu misafirler, astronotlar kadar ” uygulamalı” olmayacaklarından, katı kriterleri yerine getirmek zorunda kalmayacaklar. Bu muhtemelen daha fazla insanın uzaya erişmesine izin verecektir. Ancak, bu özel seçenek ucuza gelmeyecek. NASA, lansman maliyetlerine ek olarak, bu uzay turistlerinin gecelik 35.000 ABD dolarına maliyet olucağını tahmin ediyor.

Bir astronot olmak, şaşırtıcı bir şekilde, izlenmesi en zor kariyer yollarından biridir. Bununla birlikte, astronot “teşvik” başaranlar bunu son derece ödüllendirici bir meslek olarak tanımlıyor. Yani, gerekli tutku ve ilgili özelliklere sahipseniz, belki de Doğru Şeyler’e sahipsiniz.

You may also like...

10 Responses

  1. Dee Murzycki dedi ki:

    What a sobering and beautifully written first-hand account, Jeff. Thank you so much for being there and for taking us with you. Dee Murzycki

  2. Leon Murff dedi ki:

    I am truly grateful to the owner of this web page who has shared this great paragraph at at this time. Leon Murff

  3. Harley Schwendemann dedi ki:

    A round of applause for your article. Thanks Again. Great. Harley Schwendemann

  4. Garland Bacarella dedi ki:

    Very neat blog post. Much thanks again. Really Great. Garland Bacarella

  5. Kurt Frayser dedi ki:

    My brother suggested I may like this blog. He was totally right. Kurt Frayser

  6. Walton Woodhouse dedi ki:

    This is a great blog. Thank you for the very informative post. Walton Woodhouse

  7. Bret Helger dedi ki:

    On this console, you will then PC is the way to go. Bret Helger

  8. Caleb tomlin dedi ki:

    Very good article! We are linking to this particularly great article on our website. Keep up the great writing. Caleb Tomlin

  9. Florencio Fyock dedi ki:

    Truly.. I really love dogs! And He is so cute. Very helpful dog. Thank you for sharing this blog. Florencio Fyock

  10. Gerard Rubeck dedi ki:

    There is certainly a great deal to find out about this issue. I really like all the points you made. Gerard Rubeck

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir