Hayvanlarda Eşcinsellik Örnekleri

Eşcinsellik veya homoseksüelliğin sadece insanlara ait bir tanımlama olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Yapılan araştırmalar insanlarda dahil 450’den fazla türde eşcinselliğin yaygın olduğunu göstermektedir. Kanadalı bir biyolog olan Bruce Bagemihl, 1999 yılında yazdığı ”Biyolojik Coşku: Hayvanlarda Eşcinsellik ve Doğal Çeşitlilik” adlı kitabında çokça söz etmiştir. Aşağıda yer vereceğimiz hayvanların çoğu biseksüel davranış gösteriyor olsa da sadece homoseksüel davranış gösteren hayvanlarda mevcuttur. Vahşi doğada birbirlerine anal seks yapma girişiminde bulunanlardan, genital bölgelerini sürtüp zevk almaya çalışanına kadar birçok eşcinsel canlı türü vardır.

1. Koyunlar

Eşcinselliği fazla uzaklarda aramamak gerekir. Yapılan araştırmalara göre erkek koyunların veya koçların %8’inin eşcinsel olduğunu göstermektedir. Daha büyük çoğunluk ise koçların, hem erkeklere hemde dişilere yönelim gösterdiğini ortaya koymuştur. Escinsel ve biseksüel koyunlardaki bu davranışın nedeni genetik nedenlerle açıklanmakla beraber, beyinlerindeki hipotalamus adı verilen bölgede farklılıklar gözlemlendiği 2004 yılında yapılan bir çalışmayla netlik kazanmıştır.

Araştırmalar koçların %8’inin eşcinsel davranışlar gösterdiğini belirtiyor.

2. Bonobolar

İnsan DNA’sına, anatomisine ve fizyolojisine en yakın olan primat türlerinden biridir bonobolar. Bonobo dişilerinin %60’ı eşcinsel davranışlar sergiliyor. Ancak dişi bonobolar bunu üremekten ziyade sosyal statülerini artırmak için yapıyor. Örneğin gruba yeni katılmış bir dişi, grubun alfa dişisine çiftleşme çağrıları yapar. Alfa dişinin dikkatini çekip onunla sevişmeyi başaran düşük rütbeli dişinin bu birliktelik sonrası grup içinde statüsünün artmasına neden olur.

Tabii sadece bonobolara özgü bir durum değildir bu. Dişi gorillerinde genital yakınlık gösterip, sürtünme hareketleriyle çiftleşmeye çalıştıkları gözlemlenmiştir. (Orangutanlar Hakkında Bilgiler)

Bonobolarda cinsellik barışı ifade eder.

3. Laysan Albatrosu

Laysan albatroslarının %31’i aynı cinsten bir eşle birliktelik kurarlar. Bilim insanları hali hazırda 130’dan fazla kuş türünün bu şekilde davranışlar gösterdiğini biliyor. Ancak laysan albatroslarında da olduğu gibi bu birliktelikler çiftleşmekten ziyade çocuk bakıcılığı yapmakla ilgili. Laysan albatrosları dişisi, bir erkekle çiftleşme yaşadıktan sonra yumurtaların ve sonrasında yavruların bakımı için bir dişiyle yaşam sürmeye başlıyor.

Doğada eşcinsellik

4. Meyve Sinekleri

Meyve sinekleri (Drosophila melanogaster) esrarengiz canlılardır ve harika çiftleşme dansları bulunur. Bu sinekler çiftleşmek için karşı cinse kanatlarını çırparak çağrıda bulunur ve belirli frekansta bir çiftleşme uğultusu çıkartır. Bu süreç ortalama 15 dakika sürer ve dişi meyve sineği bunu algıladığında birleşme yaşanır.Genetikçiler 1960’larda başlayarak meyve sineklerinin belirli genlerini manipüle ederek cinsel yönelimlerini değiştirebileceğini fark etti. Genetiği değiştirilmiş olan erkek meyve sinekleri bir dişiye kur yapmak yerine tüm ilgisini erkek meyve sineğine gösterdi.

Cinsel yönelimler genetik müdahaleler ile de değiştirilebilir.

Vahşi doğada ve evcil hayvanlar arasında eşcinsel davranışlara daha pek çok örnek verebiliriz. Kuğular, zürafalar, akbabalar veya şişe burunlu yunuslar. Evet bu canlılar ve daha pek çoğu eşcinsel davranış gösteriyor. Hayvanlarda görülen homoseksüel yönelimlere örneklerimiz ve açıklamalarımız şimdilik bu kadar. İyi günler dileriz.

İlgili Yazılar:

https://www.psikopatolojibilimi.com/2019/10/15/partenogenez-nedir-8-partenogenetik-ureme-ornegi/

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir