Corona Virüs Vücudu Nasıl Etkiler?

Dünya üzerinde 2 milyona yakın insan Corona virüs hastalığına yakalandı. Bu süreci takip eden insanlar COVID-19’un vücudumuzu ve organlarımızı nasıl etkilediğini merak ediyor. Her şeyden önce Corona virüs bir solunum yolu enfeksiyonudur ve bu durumdan ilk etkilenen organ genelde akciğerler olur. Virüsün erken belirtileri; kuru öksürük, ateş ve nefes darlığıdır. Bu semptomlar virüse maruz kaldıktan 2 ve 14 gün içerisinde kendini belli etmeye başlar. Ancak bu süreçte elde ettiğimiz yeni veriler COVID-19’un sadece solunum sistemini etkilemediğini gösteriyor. Sindirim sistemi, dolaşım sistemi, bağışıklık sistemi ve boşaltım sistemimizde virüsten dolayı ciddi bir şekilde etkilenebiliyor.

Corona virüsün etkilediği organlar,

Corona Virüs Akciğerleri Nasıl Etkiliyor?

SARS, MERS veya mevsimsel gripte olduğu gibi COVID-19’da bir solunum yolu hastalığıdır ve bu durumdan ilk olarak akciğerler etkilenir. Erken belirtileri; kuru öksürük, ateş ve nefes darlığıdır. Çin’de bildirilen 17000 vakadan %81’i Corona virüs belirtilerini hafif atlattığını, tıbbi bakıma gerek duyulmadığını gösterir. Geri kalanlar ise bu süreci şiddetli ve kritik düzeyde atlatır.

COVID-19, zatürreyle beraber daha ağır hastalarda sıklıkla görülen Akut Solunum Sıkıntısı Sendromuna (ARDS) neden olur. Akciğerlerde ağır hasar bırakan bir durumdur. Akciğerlerde bulunan küçük kan damarlarından sızan sıvı, akciğerlerin hava keselerinde veya alveollerinde toplanır. Bu durum akciğerlerin havadaki oksijeni kana karıştırmasını zorlaştırır. Neticesinde akciğerlerde ortaya çıkan bu sıkıntı vücudun diğer organlarını da etkiler.

COVID-19’un, Akut Solunum Sıkıntısı Sendromuna neden olması SARS VE MERS hastalıklarında da görülmüştür. ARDS için kana oksijen desteği sağlamak dışında belirli bir özel tedavi yöntemi bulunmaz.

COVID-19 Tarafından Etkilenen Diğer Organlar

Akciğerler, Corona virüsten etkilenen ilk organdır ancak ciddi durumlarda vücudun geri kalanı da etkilenebilir. Ağır hastaların büyük bir kısmında organlardaki işlev bozukluğu olarak ortaya çıkar. Bununla birlikte organlarda ciddi enfeksiyonlara da neden olabilir. Ancak organlarda görülen her hasar enfeksiyon ile kaynaklanmaz, vücudun enfeksiyona verdiği tepkiden dolayı da kaynaklanabilir.

Mide ve Bağırsaklar

COVID-19’a maruz kalan bazı hastaların sindirim sistemi hastalıkları yaşadığı görülmüştür. Bu semptomlar ilk başta kendisini ishal ve mide bulantısı olarak göstermiştir. Daha önce elde edilen raporlarda SARS ve MERS’in sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olduğu bilinmektedir. Bunların harici yapılan başka bir araştırmada COVID-19 hastalarının bazılarının dışkı örneklerinde Corona virüs olduğu belirlenmiştir.

COVID-19 Kalp ve Kan Damarlarını Etkileyebilir

Corona virüs kalp ve kan damarlarını etkileyebilir. Kalpte ritim bozukluklarına neden olabilirken, kan basıncınızın düşmesine de sebebiyet verebilir.

Corona Virüs; Karaciğer ve Böbreklere Etkileri

Karaciğer hasar aldığında veya iltihaplandığında kan dolaşımına normal miktardan daha fazla enzim salgılayabilir. Yüksek miktarda salgılanan karaciğer enzimleri vücut için çok bir problem değildir ancak daha önce SARS ve MERS’de bu durum görülmüştür. Son yapılan bir araştırmada ise COVID-19 hastasında karaciğer hasarı olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak karaciğerdeki hasarın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hastanın kullandığı ilaçlarda hasara neden olmuş olabilir.

COVID-19 sebebiyle hastaneye kaldırılan bazı kişilerde akut böbrek hasarı tespit edilmiştir. Bu hastalık bazen böbrek nakli gerektiren ciddi bir durumdur.

Bağışıklık Sistemi

Herhangi bir enfeksiyonda, virüs ve bakterilere karşı bağışıklık sistemi saldırıya geçerek hemen yanıt verir. Bu bağışıklık sistemi vücudu tehlikeden kurtarabilirken bazende vücutta kollateral hasara neden olabilir. Bağışıklık sistemi ”sitokin fırtınası” olarak adlandırılan yoğun bir saldırı gerçekleştirir. Enfeksiyonla savaşmak için çok fazla sitokin salgılayan bağışıklık sistemi vücutta sorunlara neden olabilir.

İlgili Yazılar:

Muhammed Uyansız

Muhammed, Psikopatoloji Bilimi platformunun sürekli içerik üreticisidir. Bir Homo sapiens sapiensten daha fazlasıdır. 11 Ekim 1997 doğumlu olan Muhammed şuan Artuklu üniversitesi hemşirelik son sınıf öğrencisidir. Ve kendini tanımlarken şunu kullanır; "Bildiğim Tek Şey Hiçbir Şey Bilmediğimdir."

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir