Uçamayan Kuş Türleri Hangileridir?

Bir kuş neden uçmayı bırakıp karada yaşamaya başlar epey kafaları karıştıran bir sorudur. Tabii evrimsel sürece baktığımızda bilim insanlarının bu sorunsala karşı bazı çıkarımları bulunuyor. Örneğin bazı kuşlar zamanla var olan enerjilerini ayaklarına vererek hızlarını ve gücünü artırma yoluna giderken bazı kuşlarında bulundukları adadan veya bölgeden seyahat etmesini gerektirecek bir durum oluşmadı. Hepsi bununla da sınırlı değil bazı kuş türleri de bulundukları bölgede doğal düşmanı olmadığı için uçmaya pek gerek duymadı. Ancak doğal düşmanları olmayan kuş türleri bile zamanla yok olmuştur, çünkü insan faktörünü hesap edememişlerdir. Denizlere açılmamız ve balina avcılığı gibi diğer ticari faktörler insanların daha önce hiç ayak basmadığı adalara seyahat etmesine neden olmuştur ve burada kendi hallerinde mutlu mesut bir şekilde yaşayan uçamayan kuşları gören insanlar onları tüyü veya eti için kolay bir av olarak görerek nesillerini tüketmiştir. Örneğin nesli tükenen 7 deniz kuşu adlı yazımızda bu tip kuşlara örnek vermiştik. Şimdi uçamayan kuş türlerinden bazılarını sıralayalım.

1. Cassowary

Uçamayan kuş türleri.

Papua Yeni Gine veya Avustralya gibi ülkelere özgü olan bu kuşlar çok tehlikeli olarak bilinir. Yukarıda da söz ettiğimiz gibi kanatları körelen kuşlar daha farklı yeteneklerini geliştirme yoluna gitmiştir süreçte. Cassowary çoğu insanın ölümüyle ilişkilendirilmiştir. Ayakları çok güçlüdür ve ok gibi insanlara saplayabilir ayrıca gagaları da çok güçlüdür. Gagaları ile de insanları öldürdükleri tespit edilmiştir. Bu kuşlar üç türe ayrılmaktadır ve Güney Cassowary olarak bilinen tür nesli tükenmekte olan türler arasında yer alır.

2. Baykuş Papağanı

Tek uçamayan papağan türü kakapo

Diğer adıyla kakapo olarak da bilinen tür uçamayan tek papağan olma özelliğiyle benzersiz bir kuştur. Bu kuşlar zamanla uçma yeteneğini kaybetmiştir ve nesli kritik düzeydedir. kakapolar Yeni Zelanda’ya özgü endemik türlerdir. Ayrıca papağanlar arasında en ağırı olarak bilinir. Bu canlılar hantal ve uçamaz olduklarından dolayı yerli kabileler nedeniyle tüyleri ve etleri için sürekli avlanılmaktadır. Bu sebeple nesilleri tükenmenin eşiğine gelmiştir.

3. Kivi Kuşu

Kivi kuşunun benzersiz özellikleri mevcuttur.

Kivi kuşları Yeni Zelanda’ya özgüdür ve oranın bir simgesi haline gelmiştir. Kivi kuşları da uçamayan türler arasında yer alır. Günümüzde yaşayan 5 türü bulunur. Bu kuş türlerinden ikisi kritik üçü savunmasız konumundadır. Zamanla uçma yetisini kaybeden kivi kuşları koku alma duyularını geliştirmiştir. Hatta kivi kuşları için tüm kuşlar arasında en iyi koku alan kuş türleridir diyebiliriz.

4. Devekuşu

Devekuşları

Deve kuşları Dünya üzerinde karada hareket edebilen en hızlı kuşlardır ve genelde bu hızlarını bir savunma aracı olarak kullanırlar. Saatte ortalama 70 km hıza çıkabilirler. En başta dediğimiz gibi uçmayı bırakan kuşlar zamanla farklı özelliklerini geliştirmiştir. Geliştiremeyenler veya evrimsel oyunu kazanamayanlar elenmiştir. Deve kuşları aynı zamanda en büyük kuş türüdür. Tabii en büyük dediğimize bakmayın boyları ve kiloları son derece ideal. örneğin deve kuşlarından daha ağır ve büyük olan moaların hantal oluşlarından ötürü nesilleri tükenmiştir. Her zaman büyüklük ve güç evrimsel oyunu kazanmanızda işinize yaramaz. Devekuşlarına gelecek olursak oldukça sosyal canlılardır ve gruplar halinde dolaşırlar. Ayrıca en büyük kuş yumurtası devekuşlarına aittir.

5. Uçamayan Kuş Türleri: Penguenler

Bu paytak canlıları tüm insanlık olarak seviyoruz. 🙂

Herkes tarafından sevilen penguenler son derece sosyal becerilere, yeteneklere ve davranışlara sahiptir. Adeta su dünyasının krallarıdır. Penguenler Güney Yarımküre’de, Antarktika’da ve Galapagos gibi kıyı bölgelerinde bulunurlar. En büyük penguen türleri yaklaşık 35 kg ağırlığa kadar çıkabilmektedir. Ne yazık ki bu sevimli canlılar da küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi sebeplerden dolayı nesilleri tehlike altındadır.

6. Porphyrio hochstetteri

Porphyrio hochstetteri

Porphyrio hochstetteri nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Yeni Zelanda’ya özgü endemik bir kuş türüdür. Bu kuşlarda uçamaz ve Yeni Zelanda hükümeti tarafından türün son üyeleri yırtıcıların bulunmadığı doğal ortamda gözetim altındadır.

7. Weka

Gallirallus australis

Weka veya bilimsel ismiyle Gallirallus australis, Yeni Zelanda’ya özgü kuş türleridir. Neredeyse bir tavuk büyüklüğündedir. Bitkilerle beslendiği gibi omurgasız canlılarla da beslenebilir. Bu kuş türlerinin nesli savunmasız olarak gösterilse de popülasyonları, diğer türlerin popülasyonlarını tehlikeye atmaktadır.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir