Papağan Sahiplenmemek İçin 8 Neden!

Papağanlar parlak renkleri, zekaları ve taklit yetenekleriyle cezbedici kuşlardır. Çoğu insan bir papağana sahip olmanın hayalini kurar. Ancak bir papağan sahibi olmanın düpedüz acımasızlık, bencillik örneği olduğunu belirtmek isteriz. Bu sebeple bir papağan sahibi olmayı düşünüyorsanız bu yazıyı okumanızı öneririz. Çünkü bu yazı sizi ve papağanı büyük bir ıstıraptan kurtarabilir.

Onlar Yabani Kuşlar

Papağanların evcilleştirildiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kesinlikle evcil hayvanlar değillerdir. Örneğin köpeklerin atalarını yaklaşık 15.000 yıl önce evcilleştirdik, bir papağanın kafes hayatına alınması ise kendinden maksimum 2-3 kuşak önce gerçekleşmiştir. Ve halen çoğu papağan türünün üretim tesisi mevcut değildir, çünkü bu hayvanlar baskı altında sağlıklı döller veremezler. Bu sebeple Afrika gri papağanının nesli tükeniyor, günümüzde vahşi ortamında olandan daha çok evlerde Afrika gri papağanı bulunuyor.

Neden bir papağan almaktan vazgeçmelisin?

Yasa Dışı Hayvan Ticareti

Papağan sahibi olmak için çok büyük talep bulunuyor. Bu talebi karşılamak için evcil hayvan ticareti yapanlar, vahşi doğalarından aldıkları kuşların üretim tesislerini kuruyor. Bu tesislerin kurulması için kuşların vahşi doğadan alınması, yakalanması veya kaçırılması gerekiyor. Yani bir papağan sahibi olmak istiyorsanız yasadışı hayvan ticareti yapanların ekmeğine bal sürmüş, hatta onlarla ortaklık yapmış olacaksınız. Yukarıda verdiğimiz örnekte Afrika gri papağanının nesli tamda bu sebeple bitiyor. Hikayesini okumak için şuraya tıklayabilirsiniz. Hayvanların asıl olmaları gerektiği yerden koparılmasına karşı olmanız gerekiyor.

Ömrünüz Bir Papağana Yetecek mi?

Papağanlar inanılmaz derecede uzun ömürlüdür. Boyları ne kadar büyükse ömürleri de o kadar uzundur. Bazı türleri 75 yıl kadar yaşayabilirler. Bu yaşam süresi vahşi doğada ortalama yarısı kadardır. Çünkü vahşi doğa şartları ve diğer yırtıcılar nedeniyle gerektiği kadar yaşayamadan kurban giderler. Esaret altında olan papağan ise herhangi bir tehlikeyle karşılaşmadığı için çok daha uzun yaşayacaktır. Yani bu yaşam süresi siz ve aile bireylerinizden daha fazla olabilir. Eğer olur da bir gün bu zeki hayvanı terk etmek zorunda kalırsanız veya başınıza bir iş gelirse, veya evini, sahibi değiştirmek zorunda kalırsa yaşayacağı stres bozukluğunu siz düşün. En iyimser ihtimalle 30-40 yıl boyunca bir kuşa bakıcılık yapabileceğinizi düşünüyor musunuz?

Onların Aşklarına Mani Olmayın

Çoğu insan gibi, papağanlarda tek eşli bir hayat sürer. Vahşi doğada bir eş bulurlar ve kocaman ömürlerini onunla geçirirler. Eğer aldığınız papağanın bir eşi olmayacaksa sizinle kuracağı bağ daha kolay olacaktır ancak bu bir kedi veya köpekle kurduğunuz bağ gibi sevgi dolu olmayacaktır.

Kesinlikle söylüyoruz, ona yetmeyeceksiniz. Tüm vaktinizi ayırsanız bile, ki ayıramayacaksınız ona hiçbir zaman yetemeyeceksiniz. Çünkü papağan çiftlerinin birbirleri ile kurdukları bağ çok güçlüdür ve ömürleri boyunca birbirlerine ilgi gösterirler. Bu ilgiye erişemeyen vahşi kuşunuz çok büyük stres yaşayacak, saldırgan tavırlar sergileyecek dahası kendisine zarar verecektir.

Ayrıca ister inanın, ister inanmayın papağanların duyguları vardır. Aşk, mutluluk, üzüntü, hayal kırıklığı, öfke… Papağanın tüm bu duygu değişimlerine hiçbir zaman karşılık veremeyeceksiniz.

Çok Zekiler Onları Hafife Almayın

Çoğu papağan dört yaşındaki bir insanın zekasına sahiptir, bazı türler ise altı yaşındaki bir insanın zekasına sahiptir. Bu zekayı taklit yetenekleri ve diğer pek çok beceri ile zaten kanıtlarlar. Papağanların zeka seviyesinin kabaca maymunlar ve yunuslara eşit olduğunu unutmayın. Bir köpeğin zeka seviyesi ise 2 yaşındaki bir insana eşittir. Yani papağanlar köpeklerden çok daha zekidir. Eğer bu derece zekaya sahip bir hayvanı evinizde hatta bir kafesin içinde tutmaya çalışırsanız onu çok sıkarsınız. Çünkü vahşi doğada zekasını uçmaya, yem toplamaya, yuva kurmaya kullanan bir papağanın evinizde veya kafesinde yapacak hiçbir şeyi olmaz. Ha birde duygusal değişimlerinin 2 yaşındaki bir çocuğa eşit olduğunu unutmayın.

Çok Dağınık ve Gürültülüler

Dağınık olmaları kasıtlı olmasa da bu kuşlar gerçekten yemek yerken veya uçarken her şeyi birbirine katıyorlar. Ayrıca sürekli tüy döküyorlar. Evinizdeki toz ve tüy kirliliğini sürekli temiz tutabileceğinize inanıyor musunuz? Ayrıca bu hayvanlar çok fazla gürültü yapıyor, hatta çoğu insan bundan şikayetçi. Televizyon izlerken, müzik dinlerken veya yemek masasında ailenizle sohbet ederken ciyaklamaları hiç durmayacak.

Onlara Veteriner Bulmakta Güçlük Çekebilirsiniz

Her evcil hayvan sahibinin bir veterineri olması gerekmektedir ve kedi, köpek gibi hayvanlar çok popüler olduğundan bu hayvanların uzman veterinerleri daha fazladır. Ancak papağanlara aşina olan veteriner sayısı oldukça azdır, Türkiye de sertifikalı kaç tane kuş veterineri olduğunu bilmiyorum ancak 330 milyon nüfusu olan ABD’de sadece bu alanda uzman 200 veteriner bulunmaktadır. Kuşunuz hastalandığında veya başka bir sorun yaşadığınızda güvendiğiniz ellere teslim etmek zor olacak. Hem maliyet hemde bu alandaki nitelikli kişi bakımından.

Anlayın Artık, Onları Öylece Kafese Tıkamazsınız!

Çoğu kuş sahibi hayvanlarını kafeslerde beslemediklerini iddia ederler tabii onların sözlerine inanmıyoruz demiyoruz ancak hatırlatmakta fayda var. Bu hayvanlar yeterince evcil değil ve doğal ortamlarında oldukları gibi özgür yaşamak isteyecektir. Onların vahşi iç güdüleri uçmayı ve avlanmayı istiyor.

İlgili Yazı:

aslı güngör müzikleri
manga müzikleri
yıldız tilbe müzikleri
ferdi tayfur müzikleri
diyar müzikleri

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir