Evde COVİD-19 Hastasına Nasıl Bakılır?

Yeni tip corona virüs (COVİD-19), Dünya üzerindeki enfekte sayısı 1 milyonu geçti. Peki evimizdeki bir kişi COVİD-19 taşıyıcısı ise neler yapmamız veya evde bakımını nasıl gerçekleştirmemiz gerekir? Evin içindeki kardeşiniz, anneniz, sevgiliniz veya arkadaşınız yeni tip corona virüse yakalanmışsa üzerinize çok fazla sorumluluk almanız gerekmektedir. Eğer kişi, vakaların %20’si gibi hastanede yoğun bakıma ihtiyaç duymuyorsa hastayı evde diğer hane üyelerinden uzakta tutmanız şarttır.

İlk olarak birlikte yaşadığınız birisi ateş, kuru öksürük, nefes darlığı, kas ağrıları ve ishal gibi COVİD-19 semptomları yaşıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna gidip hastalığı teşhis ettirmesi gerekmektedir. Hastalık teyit edildikten sonra uzman kişiler çoğu enfekte kişinin tıbbi yardım gerekmeden evde bakılabileceğini dile getirerek gözetim altına almayabilir. Bu tip vakalarda semptomlar hafiftir ve evde iyileşebilirler. Bu süreçten sonra hasta evine çekilmeli ve dışarıdan gelebilecek tüm ziyaretçiler engellenmeli, ayrıca evde bulunan kedi, köpek gibi evcil hayvanlarla da aynı ortamda bulunmamalıdır.

COVİD-19 ve Evde Bakım

Sadece Hastaya Ait Bir Oda Ayırın

Hasta kişiyi ayrı bir odada izole edin, mümkünse ona ayrı bir banyoda ayırın. Bol bol su içtiğinden emin olun. Odanın havalanmasına önem verin, pencerelerle veya bir klima yardımıyla sürekli havalandırma yapın. Kendi odalarıyla beraber hastaların kullandıkları havlu, fincan, yemek tabağı, kaşığı, çatalı ve diğer kişisel eşyaları da sadece o kullanılmalı. Bu eşyalar her kullanımdan sonra deterjan ile iyice yıkanmalıdır.

  • Giyisiler ve yatak takımları sık sık yıkanmalıdır. Hatta kendinizde hastayla her temas kurduğunuzda elbiselerinizi yenileriyle değiştirin.
  • Hastanın çamaşırlarına, nevresim takımına veya yemek çatalı, tabağı gibi eşyaları tek kullanımlık eldivenler ile temas gerçekleştirin.
  • Sadece deterjan ile çamaşırları yıkamak yeterli gelmeyebilir ayrıca yüksek ısıda ütüleme yapın.
  • Kapı kolları ve hastanın tutabileceği her alanı sürekli temizleyin. Diğer yandan evinizde bir hasta olmasına gerek yok dışarıdan eve her gelişinizde kapı kollarını dezenfekte edin.

COVİD-19’a Karşı Kendinizi Koruyun!

Hastayla iletişim kurduktan hemen sonra eller yıkanmalıdır ve eller kesinlikle yıkanmadan yüz bölgesine temas ettirilmemelidir. Ellerinizi en az 20 saniye ovarak yıkayın.

Hastayla aynı odada bulunduğunuz süre zarfında hastanın maske takmasına özen gösterin. Hasta olmayan bireyin maske takması pek etkili olmayacaktır. Tıbbi maskeler bu konuda virüse karşı korunmanızda sizlere katkı sağlamaz. N95 gibi maskeler belki biraz daha korunmanıza yardımcı olabilir ancak fiyat ve kullanışlılık bakımından uygun gelmeyebilir. Yüz maskelerinin yeni tip corona virüse karşı neden koruma sağlamadığını şu yazımızda anlattık. Okumanızı öneririz.

Bakıcı, hastayla veya eşyalarıyla temasın ardından ilk önce eldivenlerini çıkartıp ellerini yıkamalı, eğer maske kullanıyorsa sonra maskeyi çıkartmalıdır. Maskeyi çıkardıktan sonra tekrar ellerini yıkamalıdır.

Hastayı Takipte Tutun!

Çoğu vaka bu süreci hafif atlatır ancak işlerin karmakarışık bir hal aldığı anlarda olabilir. Hasta nefes darlığı, göğüste ağrı, şiddetli öksürük veya dudaklar mavimsi bir renge bürünüyorsa derhal tıbbi yardım alması gerekmektedir. COVİD-19 için halen bir tedavi yöntemi olmasa da hastaneler solunum cihazları ve diğer komplikasyonlara karşı sağladığı destekler ile bakım sağlayabilir.

Hastanın iyileşmesine yardımcı olmak için bol sıvı tüketmesine ve yeterince dinlenmesine olanak sağlayın. Hastanın ateşinde bir artış varsa Aspirin veya Tylenol gibi ateş düşürücüler alabilir. Hastanın moralini ve bağışıklık sistemini güçlü tutmaya bakın.

Muhammed Uyansız

Muhammed, Psikopatoloji Bilimi platformunun sürekli içerik üreticisidir. Bir Homo sapiens sapiensten daha fazlasıdır. 11 Ekim 1997 doğumlu olan Muhammed şuan Artuklu üniversitesi hemşirelik son sınıf öğrencisidir. Ve kendini tanımlarken şunu kullanır; "Bildiğim Tek Şey Hiçbir Şey Bilmediğimdir."

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir