Dışkı Gibi Görünen Garip Canlılar

Dışkı veya diğer bir deyişle bok gibi görünmenin bazı canlıların yaşamlarında hayati öneme sahip olduğunu, hatta nesillerini bir sonraki kuşaklara aktarmalarını dışkılara bakarak öğrendiklerini söylesek ne düşünürdünüz? Dışkı insanların günlük hayatlarında gübre harici pek kullanmayı tercih etmedikleri maddelerdir. Ancak bazı canlılar gerçekten dışkı sayesinde hayatta kalabiliyor. Aslında başlıkta dediğimiz gibi her ne kadar bizlere garip gelse de aslında o kadar da garip değildir. Çünkü evrimsel sürece baktığımızda canlıların yapacaklarını hiçbir sınırı bulunmuyor. Bu yazımızda hayatta kalabilmek için dışkı görünümü alabilen 5 türü sıralayacağız.

1. Kaka Kurbağası (Theloderma asperum)

Kaka kurbağası veya bilimsel adıyla Theloderma asperum, Kuzeydoğu Asya’da bulunan 3 cm boyutunda küçük kurbağalardır. Bu kurbağalar Hindistan, Çin, Endonezya, Vietnam, Sumatra ve Tayland’ın ormanlık alanlarında görülebilir. Küçük boyutları nedeniyle yaprak üstlerinde yaşarlar ve görünümleri fotoğraftan da göreceğiniz üzere kuş dışkısı şekline benzerdir. Bulunduğu bölgelerde yapraklar üzerinde çok fazla kuş dışkısı olduğundan dolayı vücudu kamuflaj görevi görerek biyolojik düşmanlarına karşı korunmasını sağlar.

Theloderma asperum

2. Her Zaman Hayvanlar Bir Dışkıyı Taklit Etmez: Ceratocaryum argenteum

Bir dışkıyı taklit etmede hayvanlar kadar bazı bitki türleri de iyi iş çıkarır. Bitkilerin evrimsel süreçlerine baktığımızda nesillerini devam ettirebilmek adına birçok hayret ettirici metot geliştirmişlerdir. Bu bitkilerden birisi de Ceratocaryum argenteum. Bu bitki tohumlarını antilop dışkılarına benzetmeye çalışıyor. Bunu yapmasındaki amaç gübre böceklerini veya diğer ismiyle bok böceklerinin dikkatini çekme amacı güdüyor. Çünkü gübre böcekleri dışkıları toprağın altına gömerler. Ceratocaryum argenteum tohumlarını bir dışkıya benzeterek toprağın altına gömülmesini sağlar. Ayrıca tohumlarının kokusu da tıpkı dışkı gibi. Yani gübre böcekleri bu hileyi kolaylıkla anlayamaz.

Ceratocaryum argenteum
Sol taraftaki tohum, sağ taraftaki ise antilop dışkısı.

3. Her şey Neslin Devamı İçin!

Tırtıllar son derece protein yüklü canlılardır. Öyle ki protein oranları bir tavuktan çok daha fazladır. Bu sebeple kuşların ve diğer avcıların onların delisi olması çok doğal. Tabii bir kuş yüksek proteinli olduğu için mi bir tırtılı avlar bilemeyiz. Tırtıllar da bu tehlikeyi bildiği için yırtıcılardan korunmak adına çeşitli kamuflaj yöntemi geliştirmiştir. Bazıları kuru ağaç kabuğuna benzerken, kimileri de yapraklar arasında hiç fark edilmez. Ancak Asya swallowtail ve Papilio xuthus tırtılları yeşil bir yaprağa kamufle olmak yerine evrimsel süreçlerinde kuş dışkısına benzemek üzere gelişmişler.

Asya swallowtail vePapilio xuthus
Yapraklar üzerinde bir dışkı görünümlü tırtıl.

Asya swallowtail ve Papilio xuthus dışkıya benzer özellik taşıyan birkaç tırtıldan birisidir sadece. Fotoğrafta da gördüğünüz üzere bunu çok başarılı bir şekilde yapıyorlar. Tabii tırtılın pupa evresinden sonra ortaya çıkacak genç kelebekler aynı özelliği taşımayacak. Fakat tırtıl bir kelebeğe dönüşüne kadar görevini layıkıyla yerine getirmiş olacaktır. Geri kalan hayatta kalma savaşı tamamen kelebeğin becerilerine bağlı.

4. Strateji Ustası

Bir savunma ustası mı yoksa mükemmel bir avcı mı? Bilimsel ismi Cyclosa ginnaga olan bu örümcek her ikisini de yapıyor. Öncelikle ağında aldığı dışkı görünümü sayesinde bir numaralı biyolojik düşmanı olan eşekarılarının radarlarından kurtulmayı başarıyor. Ayrıca görüntüsüyle birlikte tıpkı bir kuş dışkısı gibi koktuğu için sinek gibi avlarını da fazla enerji harcamadan üstüne çekmeyi başarıyor. Bence bu sıralamada bir numaralı canlı kesinlikle Cyclosa ginnaga örümceği.

Cyclosa ginnaga

5. İşler Çok Daha Karmaşıklaşıyor

Hemen aşağıda gördüğünüz güvenin türü Macrocilix maia. Güney Asya’ya özgü türlerdir. Diğerleri gibi dışkının gücünden yararlandığını düşünüyoruz ancak bundan pek emin değiliz. Gördüğünüz üzere kanat desenleri üzerinde iki sineğin dışkıdan beslendiği bir görüntü sunuyor. Ancak üstündeki bu desenler farklı bir görev içinde gelişmiş olabilir evrimsel süreçte. Tür hakkında çok fazla araştırma yapılmadığından dolayı bunu net olarak bilemiyoruz. Yine de bu sıralamada yer vermek istedik.

Macrocilix maia

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir