Evcil Kediler Yılda Kaç Hayvan Öldürüyor?

Kediler, insanların üstlerinde yeteri kadar baskı kuramadığı ve istedikleri şekillere sokamadığı gizemli hayvanlardır. Kediler, kucağınızda mırıldayan, sizlere sevgisini gösteren pofuduk hayvanlardan çok daha fazlasıdır. Vahşi doğanın elinden çıkmış tam donanımlı avcılardır ve kedi besleyenler bilir ki, kedilerinin karınları ne kadar tok olsa da onlar hala kuşların, böceklerin ve kemirgenlerin peşlerinde koşmaya devam ederler. İşte onlar üzerinde yeteri kadar hüküm süremeyişimizin nedenlerinden birisi de budur. Çünkü onların bizlere yeteri kadar ihtiyacı yoktur. Yıllar boyunca onları evcilleştiriyor, rahata alıştırıyor ve isteklerimiz doğrultusunda yeni cinslerini meydana getiriyor olsak da genlerine kazınmış olan muhteşem avcılık yeteneklerini asimile edemiyoruz.

Kediler son derece usta avcılardır.

Bugün biliyoruz ki insanlar bir anda yok olacak olsa tüm evcil hayvanlar arasında hayata en başarılı şekilde tutunacak olanlar kedilerdir. Bildiğiniz köpek türlerinden bazıları hariç en hırçın ve yetenekli olanları bile insanlar olmadan vahşi doğaya karşı yenik düşecektir. Kediler, köpekler gibi zaman içinde tüm becerilerini sahiplerinin insafına bırakmamış, her daim var olan avcılık özelliklerini korumaya ve nesillerce aktarmaya devam etmiştir.

Kediler Yılda Kaç Hayvan Öldürüyor?

Peki evcil ve yabani kedilerin her yıl kaç hayvanı öldürdüğünü hiç merak ettiniz mi? Yapılan bir araştırmaya göre Dünya üzerindeki tüm kediler her yıl 1.4 ila 3.7 milyar arasında kuş avlıyor. Fareler veya sincaplar gibi kemirgen olarak sınıflandırdığımız canlılarda ise kedilerin avlama oranları çok daha yüksek. Dünya üzerindeki tüm kediler her yıl 7 ila 20 milyar arasında kemirgen avlandığı tahmin edilmektedir. Kedilerin yıl içinde avladığı kuş oranı ABD’de bulunan tüm kuşların %15’ine karşılık geliyor.

Evcil kediler yıl içinde 18 kuşun ve 21 kemirgenin ölümünden sorumlu tutuluyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu veriler evcil kedilere ek olarak vahşi kedileri de kapsıyor. Peki sadece evcil kedilerin yıllık avladığı canlı sayısı kaçtır? Sonuçlar yine şaşırtıcı. Bir evcil kedi veya sizin kediniz yıl içinde ortalama 18 kuş ve 21 küçük kemirgenin ölümüne neden oluyor. Yabani kedilerde bu oran dahada fazladır. Bir yabani kedi her yıl 46 kuş ve 338 küçük kemirgenin ölümünden sorumlu tutuluyor.

Veriler bizlere kedilerin durdurulamaz süper avcılar olduğunu gösteriyor. Kedinizin karnının tok olması onun avlanmayacağı anlamına gelmez aksine tok olması avlanma başarısını daha da arttırır. Şöyle ki bir kedinin karnı ne kadar toksa avına saldıracağı en uygun vakti bekleme süresi de o kadar artmış olur.

Kediler bazı coğrafyalarda ekolojik felaket olarak gösteriliyor. Aslında bu pek yanlış sayılmaz kediler her yıl birçok türün neslinin yok oluşundan sorumludur ancak hayvanların içgüdülerine insan müdahalesi ile dahil olmak ne kadar etik bir davranıştır tartışılır. Örneğin Avustralya 2015 yılında kedileri biyoçeşitlilik için tehdit olarak tanımladığından 2 milyon kediyi telef etme kararı aldıklarını açıklamıştı. Avustralya da bulunan 10 milyon civarında kendinin yerli kediler olmadığını, ülkeye turistler tarafından 100 yıl önce getirilip bırakılmaya başlandıklarını dile getirmişlerdir. Avustralya hükümeti kediler tarafından ”120” başka türün neslinin yok olacağını açıklaması ardından, hayvan hakları savunucuları bunun ”kedi soykırımı” olduğunu vurgulayarak 2 milyon kedinin telef edilmesinin iptal edilmesi için imza kampanyası başlatmıştır. Peki siz Avustralya hükümetinin bu kararını nasıl bulunuyorsunuz? Yorumlarda belirtebilirsiniz.

Türkiye’de bilimsel öğretiyi destekleyen ve insanlara kazandırmaya çalışan Psikopatoloji Bilimi platformuna yardımda bulunmak için Youtube kanalını takip edebilirsiniz.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir