Zombi Arılar Gerçek Mi?

Son dönemlerde ”Zombi Arılar” adında bir kavramla karşılaşmaya başladık. Genelde zombileri ilk aklımıza getirdiğimizde insanlarla ilişkilendiriyoruz ancak insandan ziyade doğada diğer canlılar üzerinde zombi örneklerini daha çok görüyoruz. Eğer zombiden kastınız ölüp sonradan zombi olarak dirilmek ise tabii ki hiçbir canlı için bu durum söz konusu olamaz. Burada bahsettiğimiz zombi kavramı daha çok kurbanlarının davranışlarını etkileyerek onları nihai amaçları uğruna hunharca kullanan parazitlerden bahsediyoruz. Bu parazitler bazen karşımıza bir mantar veya bir sinek olarak farklı şekillerde çıkıyor.

Apocephalus borealis (arıları zombileştiren sinek)

Daha önceki yıllarda zombileşen karıncalar çok popüler bir şekilde karşımıza çıkmıştı ve geçtiğimiz yıllarda zombi geyikler adlı yeni bir fenomenle tanıştık. Tabii biz bu tür konuları ve insanlar zombileşebilir mi sorunsalını daha önceki yazımızda ele almıştık. Okumak için şuraya tıklayabilirsiniz. Zombi arıların ne olduğuna gelecek olursak bu mesele çok daha ciddiyet kazanıyor insanlar açısından. Çünkü ekosistemdeki yaşamın sürdürülebilirliğinin daha olağan olması, insanların para kazanması ve besin sağlaması için arılara ihtiyacı var.

Zombi Arılar Nedir?

Arıları zombileştiren şey Apocephalus borealis adında bir sinek türüdür. Sinek arının karın kısmına yumurtalarını bırakarak, yumurtalarının arının içinde beslenmesine ve gelişmesine olanak sağlar. Bu tür durumla karşılaşılan arılarda düzgün uçamama (Yuvarlak çizerek uçuyorlar), ayakları üzerinde duramama ve geceleri ışık kaynakları (sokak lambaları gibi) etrafında bulunma gibi davranışlar görülür. Arıların geceleri ışık kaynaklarına niçin akın ettikleri bir muammadır ama gerçek olan bir şey var ki; yumurtaların enfekte olduğu arılar birkaç gün içinde ölüyor.

İşin tehlikeli ve korkutan yanı ise zombi arıların karnından, sinek türünün bıraktığı yumurtalardan ortalama 10-13 adet yeni sinek çıkıyor. Çıkan her sinek direkt yeni arıları hedef alıyor. Bu döngü neticesinde büyük bir arı kovanı kısa sürede telef oluyor. Diğer önemli sorun insanlara bulaşıp bulaşmadığıdır. Eminim akıllarınızdan bu geçiyor. Zombi arı vakaları ilk olarak 2006 yılında ABD’de tanımlandı ve o günden bu yana hiçbir insandan bu tip vakaya rastlanmadı. Kısaca şimdilik güvendeyiz.

Zombi Arılar Nerede?

Zombileşen arılar şimdilik San Francisco ve Kaliforniya eyaletlerinde görüldü. Ayrıca bölgede enfekte olduğu kovanların 31 tanesinden %77’sini telef etti. Ayrıca bu arılar Pensilvanya ve Güney Dakota’da görüldü. Apocephalus borealis nedeniyle ABD’de arı nüfusunda büyük bir düşüş yaşandı. Yetkililer arıların doğadaki ve ekonomideki önemini bildiklerinden önlemler almaya başladı.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir