Another Life Nasıl Bir Dizi?

Another Life, Dünya dışı yaşam tarafından gezegenimize gönderilen bir cisim üzerine olayları tetikleyen ve insanlığın bu cismin kaynağını araştırmak üzere bir ekip ile uzay aracı göndermesini konu alan dizidir. Dizinin ilk bölümü her ne kadar Arrival filmiyle benzerlik gösteriyor olsa da dizide gerçekleşen diğer olaylar yeteri kadar özgün diyebiliriz. Diğer yandan Passengers filmiyle de bazı benzerlikler taşıyor. Filmin yönetmeni uzun uzay seyahatlerinde yaşlanma problemini uyku kapsülleri harici çözecek bir şey geliştirememiş. Neticesinde kendi yorumumu katacak olursam; on bölümden oluşan diziyi bir haftada keyifle ve sıkılmadan izledim. Ancak dizinin bazı saç baş yolduracak sahneleri bulunuyor ve birazdan bunlara değineceğim.

Another Life Dizisi

Another Life Nasıl Bir Dizi?

Dizi olaylar bütünüyle oldukça özgün ancak bu tutarlı olduğu anlamına gelmiyor ve bana bazı tutarsızlıklar keyif vermedi. Tabii ki bir bilimkurgu yapımından bilimle tam özdeşen bir yapıtın ortaya konmasını beklemiyorum ama senin yıldızlar arası seyahat edecek teknolojin var bilmediğin gezene bakkala ekmek almaya girer gibi neden dalıyorsun? Örnek vereyim:

Kaptan Niko Breckinridge’in önderliğinde yapılan uzay seyahati sırasında oksijenleri biten uzay gemisi mürettebatı, soluğu madenlerinden oksijen elde etmek üzere başıboş bir gezegende alıyor. Gezegene inmeden önce uzay gemisinde, gezegende herhangi bir tehlike olup olmadığına baktıkları halde gezegenin çok yakınında olan uydusunu fark edemiyorlar. Bu öyle bir uydu ki gezegenin yörüngesinde turlarken oluşturduğu yerçekimi etkisiyle dağı taşı havaya kaldırıp, ortalığı yıkıp geçiyor. Bu uyduyu gezegene iniş yapmadan fark edemeyen mürettebat, iniş yaptıktan sonra böyle bir uydunun varlığından haberdar oluyor ve aceleyle uzay gemilerine dönüyor. Aynı sahne içinde diğer mantıksız olay gezegenin etrafında sürekli bu şekilde turlayan bir uydunun varlığı olmasına rağmen, o gezegenin yüzeyine iniş yapılmayacak kadar lav topuna dönüşmemesi… Bilim kurgu severlere dizi hazırlarken bu ayrıntılara dikkat etmeleri gerektiğini düşünüyorum.

Another Life Dizisinden Diğer Saçmalıklar

Saç baş yolduran sahneler var dedik ya şimdi onlara bir iki örnek daha verip geçeceğim. Bunları size anlatıyorum ki büyük bir hevesle başlayıp hüsrana kapılmayın. Anlamadığım nokta şu; hayatlarını uzay yolculukları için binbir türlü eğitimden geçirmiş olan bu insanlar neden izleyiciyi çıldırtacak şekilde ergen ergen tavırlar sergiliyor? Bu soruyu diziyi izlerken en az 3-4 kez kendime sordum. Geminin kaptanından astrobiyoloğuna kadar hepsi çocukça hareketler ve davranışlar sergiliyor. Seni anlıyorum uzay seyahatinde ve bir tenekenin içindesin, psikolojinin bozuk olduğunu da biliyorum ama bu kadar ergence davranışları da yok sayamam. Geminin yapay zekası bile ayrı bir cins. Anlam veremedim.

Gezegenimize yabancılar tarafından gönderilen cisim.

Diğer bir husus uzay gemisinin hızı. Işıktan hızlı gittiğini biliyoruz ancak dahası yok. Işığın iki katı hızına çıksan yine de yıldızlar arası seyahat süresi en az 3 yılın altına düşmemeli. Bunlar dizi içinde iki üç ayda bir yıldız sistemi değiştiriyor. Ayrıca o geminin tasarımında da hiç özgünlük bulunmuyor. Benzeri çoğu uzay filminde mevcut.

Hep Yerdik Birazda Yüceltelim. 🙂

Dizi içinde anlattığım ve anlatmadığım tüm saçmalıklara rağmen en başta dediğim gibi güzel ve keyif verici bir diziydi. O hatalar olmasa tabii daha güzel olurdu ama yapacak bir şey yok. Diğer yandan dizinin grafikleri, olay örgüsü ve sürükleyici olması da ayrı bir tat veriyor. Genel olarak görüşüm izlenesi bir dizi olduğu yönünde. Dizinin ikinci sezonu başladığında eğer izlersem aşağıya bir alt başlık açıp talebe göre yorumumu tekrardan yaparım. Şimdilik sağlıcakla kalın…

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir