Dünyanın Sonu Nasıl Gelecek?

Elbet bir gün Dünyanın sonu gelecek ve o gün için şimdiden hazırlanan ve ön görülen bazı kıyamet senaryoları mevcut. Kitle imha silahları, kozmik tehditler, doğal afetler ve uzaylılar. Evet bu yazımızda Dünya’nın sonunun nasıl geleceğine dair en tutarlı kıyamet senaryolarını sizler için sıraladık. Bazı senaryo tipleri sizler için uçuk kaçık gelebilir ama hiçbiri imkansız değil. Hatta en olası senaryolar bunlar diyebiliriz, tabii bir sürprizle karşılaşmadığımız sürece. Şimdi Dünyanın sonunu getirecek ihtimalleri hazırsanız sıralayalım.

1. Yabancılar

Dış mihraklar mı demeliydik?

İlk sıraya meşhur uzaylı istilasını koyalım dedik. Aslında bakarsanız bizler gelecekte dünya dışı zeki yaşamla karşılaşsak bile bizlere zarar vereceklerini düşünmüyoruz ancak bu konuda şüpheleri olan birçok insan bulunuyor. Bu sebeple bu ihtimali göz ardı etmek istemedik. Tabii ki ufocu komplo teorisyenlerinin ortaya attığı uçuk kaçık uzaylı senaryoları değil bahsetmek istediğimiz. Zaten onlara dair elimizde herhangi bir kanıt bulunduğu da yok. Eğer olur da binlerce hatta milyonlarca ışık yılı mesafelerden yıldız sistemlerini aşıp Dünyaya ulaşacak akıllı yaşam olursa kökümüzü kazımaları çok da zor olmaz. Yani Dünya dışı yaşamın bizi yok etmesi o kadar da absürt sayılmaz. Nitekim neden bunu yapma gereği duysunlar? Bize en yakın yıldız sistemi 4 bin ışık yılı mesafedeyken ve akıllı yaşamın bu mesafeden bize ulaşacak teknolojileri varsa Dünyamıza pek ihtiyaçları olmayabilir. Muhtemelen keşif ve bizleri tanımak için buraya geleceklerdir. En azından ben öyle düşünüyorum. Yıldızlar arası seyahat edebilen bir uygarlığın bizim Güneş sistemimize ihtiyaç duymalarını gerektiren hiçbir faktör bulunmuyor. Diğer yandan saldırmak isterlerse eğer yıldızlar arası seyahat edebilen bir medeniyete karşı hiç şansımız bulunmuyor.

Diğer yandan bu tespitle ufologların ”Uzaylılar var Amerikalılar bizden saklıyor” şaklabanlığını da çürütebiliriz. Yıldız sistemlerini aşıp Dünya’ya ulaşan bir uygarlığı Dünya’dan hiçbir millet saklayamaz. Ayrıca Uzaylı ve UFO vakalarına dair şu yazımızı okumanızı öneririz.

2. Karadelikler

Görüntü harika ancak daha fazla bakacak olursak gözlerimizi bozabilir.

Evet diğer tehditlerin bizi yok etmeyeceğini var sayarsak günün birinde bir karadelik tarafından yutulmamız kaçınılmaz olabilir. Özellikle Ay’ın Dünya’nın, Dünya’nın Güneşin, Güneş sistemininde bir karadeliğin etrafında turladığını düşünürsek o kadar da imkansız gelmiyor. Sadece bu da değil. Artık ”haydut karadeliklerin” olduğunu biliyoruz. Hatta bir araştırmada galaksimizin çevresinin başı boş dolanan karadeliklerle dolu olduğunu öğrenmiştik. Galaksimizin hareket ettiğini düşünürsek üstlerine gitmemiz pek de olanaksız değil. Küçük galaksiler çarpışarak büyük galaksiler meydana gelir. Samanyolu galaksisi de böyle bir çarpışmanın sonucudur. Bu çarpışmalarda karadeliklerde birbirleriyle çarpışıp daha büyük karadelikleri meydana getirir. Böylece Güneşten milyonlarla kat büyüklükte karadelikler oluşmuş olur. Bu tür çarpışmalarda bazı çekimsel dalgalar sonucunda karadelikler bulundukları sistemden uzaklaşarak galaksinin dışına itilirler. Bunlara haydut karadelikler deriz. Samanyolu çevresinde 70-200 arası haydut karadelik olduğu düşünülmektedir.

3. Kozmik Olaylar Dünyanın Sonu Olabilir

Bir göktaşı ile yok oluşumuz hiçte şaşırtıcı olmazdı.

Dünya daha önce bunu yaşadı. Dünya’da yaşanan en büyük kitlesel yok oluşların başında kuyruklu yıldız baskınları veya göktaşı yağmurları yer alıyor. Öyle ki dinozorları yok eden o felaket belki bizlerin yaşamasına mani olamadı ama onları çok farklı şeylere dönüştürdü. Yani kuşlara. Tabii biz insanlarında o dönemler faremsi bir hayvan olduğu düşünülüyor. Yine konumuza dönecek olursak ve 66 milyon yıl önce yaşanan çarpışmadan daha tahrip edici olanla tekrar karşılaşırsak pek bir şansımız bulunmuyor ama mikro anlamda yaşamın sonlanması için bu yeterli bir kıyamet senaryosu mudur bilemeyiz. Sonuçta insanın öldüğü gün kıyametidir derler. Bu açıdan düşünecek olursak evet bu kıyamet senaryoları arasında en muhtemel gerçekleşecek olandır. Belki de bir asteroid bize çarpana kadar onu durduracak teknolojiyi geliştirmiş oluruz.

4. Gama Işın Patlamaları

Şimdiye kadar görülen en parlak Gama ışın patlaması. X-ışını teleskobunu 21 Haziran 2010’da geçici olarak kör olmasına neden oldu.

Gama ışın patlamaları için uzaydan gelen ölüm demek daha açıklayıcı olur. Öyle ki bu patlamalar sonucunda ortaya çıkan bir saniyelik enerji Güneş’in 10 milyar yılda ürettiği enerjiye eşittir. Yani Güneş’in tüm ömrü boyunca ürettiği enerjinin bir saniyede açığa çıktığı patlamalardan söz ediyoruz. Eğer böyle bir patlama 6 bin ışık yılı çevremizde yaşanırsa kitlesel bir yok oluşa hazırlıksız yakalanmış oluruz. Eğer 1000 veya 100 ışık yılı çevremizde olursa Dünya’dan eser kalmaz diyebiliriz.

5. Enfeksiyon

Bulaşıcı hastalıklara büyük kayıplar verdik. Dünyanın sonu sence bulaşıcı hastalıklarla mı gerçekleşir?

Bulaşıcı hastalıklar tarih boyunca insanlığı harap etmiştir. Sadece 1347 ve 1351 yılları arasında Avrupa’da veba nedeniyle 25 milyon insan öldüğü düşünülmektedir. Yakın tarihe bakacak olursak 1918 yılında İspanyol gribi nedeniyle 50 ila 100 milyon arasında insanın öldüğü tahmin edilmektedir. Günümüzde ise kuş gribi, domuz gribi, ebola gibi çeşitli bulaşıcı hastalıklarla uğraşmaktayız ve sürekli önlemler almaktayız. Daha önce hiç tanımlanmamış olan bir patojenin neslimizi tehlikeye atması da çok olanaksız değildir. Bu sebeple en iyi kıyamet senaryolarımız arasında bulaşıcı hastalıklarda yer edinmeye aday.

6. Nükleer Savaş

7 Ağustos 1957’de Nevada’da gerçekleştirilen nükleer test fotoğrafı.

Nükleer bombalar bazı devletlerin elinde tutuluyor ve nükleer terörizm Dünya için büyük bir endişe kaynağı. Nükleer bombaların kullanılması sonucunda habitat kayıpları, iklim değişikliği, türlerin yok oluşu ve kötü yönde etkilenen bir Dünya’ya ulaşmış oluruz.

7. Robotlar

Yapay zeka destekli savaş robotları.

Bilim kurgu filmlerinden veya kitaplarından fırlama bir kıyamet senaryosu gibi gelebilir ama buna önem vermekte fayda var. Transformers serisindeki gibi akıllı savaş robotlarının insanlığı dize getirmesine imkansız diyemeyiz. Öyle ki günümüz biliminde yapay zekaya dair daha çok şey öğrendiğimizi aklımızda tutarsak sonumuzu kendi ellerimizle getirebiliriz.

8. Dünyanın Sonu: Güneş

Güneş ömrünün yarısında.

Güneş, gezegenimiz için hayati önem taşır ve olur da bir Güneş patlamasına kurban gitmezsek bir gün Güneş’in ömrü zaten tükeneceği için Dünya’nın ve tüm Güneş sisteminin sonu gelmiş olacak. O büyük gün er ya da geç gelecek. O güne kadar olur da başka bir sebeple yok olmazsak yıldız sistemimizden ayrılacak teknolojiye ulaşmamız gerekmektedir. Ayrıca Güneş’in nasıl öleceğine dair yazdığımız yazıyı okumak için şuraya tıklayabilirsiniz.

9. Süper Volkanlar

Yanardağların yapıcı etkileri olduğu gibi ciddi yıkıcı etkileri de bulunur.

Yanardağı patlamalarının Dünya’nın oluşumunda yapıcı etkileri olduğu gibi yıkıcı etkileri de olabilir. Ve gelecekte yıkıcı bir volkanın hatta birkaç volkanın Dünyada büyük bir kitlesel yok oluşa neden olacağı ön görülüyor. Diğer tehditler için bir şekilde önlemler alabiliriz ancak süper volkanları önlemek adına yapabilecek hiçbir şeyimiz yok.

10. Zombiler

Öncelikle şunu söylemek gerek; insanlık bir gün bir mantarın, virüsün, bakterinin etkisiyle yaşayan ölüye veya zombiye dönüşmeyecek. Geçen zombiler hakkında yazdığımız yazıda bundan bahsetmiştik. Şuraya tıklayıp yazımızı okuyabilirsiniz. Ancak bazı insanlar bir gün tüm insanlığın zombileşerek yok olacağını düşünüyor. Bu sebeple sıralamanın en sonunda yer vermeyi uygun gördük. Diğer yandan insanlar zombileşmeyecek ama zombileşen böcekler var. Bunlardan en meşhuru ise zombi karıncalar. Bir üst satıra bıraktığımız bağlantı üzerinden bu konuyu da okuyabilirsiniz.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir