En Hızlı Balık Hangisidir?

Yazı Özeti: Dünya’daki en hızlı balık saatte 130 km hıza ulaşabilen siyah marlin (Istiompax indica) balığıdır.

Dünya’nın enleri adlı kategorimizde sık sık bu tip konulara değiniyoruz. Dünya’nın en hızlı kuşunu tanıtırken dalış esnasında saatte 400 km hıza ulaşabilen gök doğandan bahsetmiştik. Karaların en hızlı hayvanı ise saatte 112 km hıza ulaşabilen çitalardır. Eğer denizlere inecek olursak en az karadaki hızlı hayvanlar gibi hareket edebilen nice canlılar olduğu sonucuna ulaşırız. Bu hızlı canlılardan biriside black marlin veya siyah marlindir.

Dünya’nın En Hızlı Balıkları

Siyah marlin balığından sonra en hızlı balıklar; yelken balığı, kılıç balığı, sarı yüzgeçli orkinos ve mako cinsi köpekbalığı bulunur.

1. Siyah Marlin

Dünya’daki en hızlı balık türüdür. Saatte 130 km hıza çıkabilirler. Türün çoğunluğu Pasifik ve Hint okyanuslarında bulunur. Kendinden küçük diğer balıklarla beslenen siyah marlin derin denizlerden ziyade kıyı şeritlerinde yaşamlarını geçirirler. Bu sebeple Avustralya gibi ülkelerde bu hızlı balığı yakalamak adına bir tür sporculuk faaliyetleri gerçekleştirilir.

2. Yelken Balığı

Dünya’nın en hızlı ikinci balığıdır. Saatte 109 km hıza ulaşabilmektedirler. Tür olarak 90 kilogramdan daha ağır değillerdir ve daha çok denizlerin soğuk bölgelerinde yaşamayı tercih ederler.

3. Kılıç Balığı

Kılıç balığı Dünya’nın en hızlı 3. balık türüdür ve saatte 97 km hıza ulaşabilmektedir. Kıyı şeritlerinde görülebildiği gibi derin sularda da bulunabilirler. Balıkçılıkta en çok avı yapılan balıklardan birisidir. Çevikliği, tehlikeli oluşu ve hızı çoğu balıkçıya kolay av olarak görünmediğinden kendine çekmektedir.

Bu balıklarından ardından sarı yüzgeçli orkinos ve mako cinsi köpekbalığı en hızlı balık türleri olarak bilinmektedir. Saatteki ortalama hızları 70-80 km arasında değişim göstermektedir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir