Pabuç Gagalı Leylek

Pabuç gagalı veya pabuç gagalı leylek olarak bilinen Balaeniceps rex isimlerine rağmen hiçte leylek değillerdir. İsimlerini asıl olarak pabuç şeklinde görülen yayvan gagalarından alırlar. Tarih öncesinden fırlayıp günümüze gelmiş izlenimi veren bu canlılar Afrika’ya özgüdür ve Orta ve Doğu Afrika’nın sığ sularında yaşarlar.

Haşin, dinamik, sert ve yakışıklı. 🙂

Boyutu ve Görünümleri

Sabit kaldıklarında heykel gibi duran bu kuşların erkekleri dişilerine nispeten daha büyüktür. Ayrıca diğer pelikan ve leylek türlerine göre kıyaslandığında daha büyük ve kalın boğaz yapıları bulunur. Görünüşleri itibari ile ”Benim atam dinozordur, akıllı olun” izlenimi veren bir canlıdır. Cinsiyetine göre 110-140 cm arasında değişen yükseklikleri ve 4 ila 7 kg arasında da ağırlıkları mevcuttur. Türün bazı üyeleri 152 cm yüksekliğe ulaşabildiği gibi bazıları da çok daha fazla ağır olabilir. Mavimsi ve grimsi renklere sahip tüyleri bulunur.

Kuş olamayan dinozorlar yok olmuştur.
CinsiyetBoyKilo
Dişi110-140 cm4.9 kg
Erkek110-140 cm5.7 kg

Pabuç Gagalı Leyleklerin Davranış Şekilleri

Pabuç gagalı oldukça yavaş hareket eden çekingen bir kuştur. Sığ sularda beslenir ve sürekli tetikte olan kuşlardır. Bu sebeple açık alanlara yuvalarını yaparlar. İnsanlara karşı oldukça hassastırlar. İnsanlarla yakın temas halinde olduklarında yuvalarını başka yerlere taşırlar.

Üreme ve Dağılım

Pabuç gagalı leylek Kongo ve Uganda olmak üzere Orta Afrika’nın Tropik bölgelerinde yaşarlar. Yaşadıkları bölgeler sığ sulardır ve kurbağa, balık, yılan, yavru kaplumbağa ve yavru timsahlarda dahil olmak üzere geniş bir diyet halkası bulunur.

Sanatçının elinden. Harika bir duvar kağıdı olabilir.

Yalnız yaşamayı severler ve çiftleşme dönemlerinde daha sık ikişer gruplar halinde görülürler. Özel alanları onlar için çok önemlidir bu sebeple yuvalarının çevresini itinayla temizlerler. Ayrıca kuş yuvaları birbirinden çok uzaktır. Kilometre başına 3 yuva bulunmaktadır. Çiftleşme ve kuluçka döneminden sonra Dünya’ya gelen yeni üyeler 2 ay içinde 1 metre boya ulaşırlar. Çok hızlı büyüyorlar ancak cinsel olgunluğa 3 yılın sonunda ulaşabilirler. Bazı üyeler için bu süre 4 yılı bulabilir. Pabuç gagalı uzun ömürlü bir kuştur. İnanılmaz gelse de 50 yıl kadar yaşayabilirler.

Nesillerinin Durumu

Vahşi doğada 5 ve 8 bin arasında pabuç gagalı leylek yaşadığı düşünülmektedir. Nüfusun büyük çoğunluğu Kongo, Uganda ve Sudan’da yaşamaktadır.

Kaynaklar ve İleri Okuma:

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir