Afrika Kıtasının En Tehlikeli Hayvanları

Afrika kıtası, vahşi doğası ve biyoçeşitliliği ile ünlüdür. Kıtanın farklı bölgelerinde Dünya’nın en ölümcül canlılarının bulunmasının yanı sıra Dünya’nın başka bir yerine ait olmayan hayvanları da içinde barındırır. Şaşırtıcı bir şekilde çoğu kişi Afrika’nın en tehlikeli hayvanının su aygırları olduğunu iddia ediyor. Diğerleri ise Nil timsahı ve Bufalo şeklinde devam ediyor. Ancak kimse Afrika kıtasında en çok ölüme sebebiyet veren sivrisinekleri bir endişe kaynağı olarak görmüyor.

Engerek

Yazının başlığını ”Afrika’nın en tehlikeli hayvanları” şeklinde attığımıza aldanmayın. Aşağıda sıralayacağımız hayvanların çoğu habitat alanlarına girmediğiniz sürece insanlara saldırmazlar. İnsanlara yönelik hayvan saldırılarının temelinde yine insan yatıyor. Çünkü hayvanların yaşam alanlarını tarım arazilerine ve şehirlere dönüştürdük. Bu durumda insan ve vahşi hayvan karşılaşması kaçınılmaz oluyor. Tabii son söylediklerimiz sivrisinekler için pek geçerli değil. Onlar her yerdeler ve insan için potansiyel tehdit oluşturuyor. Örneğin ”Dünya’da En Çok İnsan Öldüren Hayvanlar” adlı yazımızda bunları anlatmıştık. Yine de ne olursa olsun, bir insanın diğer insana verdiği zararı başka verebilecek bir hayvan bulunmuyor. Eğer Afrika’ya yolunuz düşecek olursa sıralayacağımız hayvanlara karşı endişe duymak yerine insanlara karşı duyun.

1. Sivrisinekler

Sivrisinek kaynaklı hastalıklar Afrika’nın çoğunluğu oluşturuyor. Bu hastalıklardan birisi sıtma. Özellikle gelişmemiş ülkelerde ve sağlık sektörünün yeterli olmadığı bölgelerde kitlesel ölümlere neden oluyor. Bu nedenle tüm Dünya üzerinde yaşanan sıtma vakalarının %92’si Afrika ülkelerine ait. Sivrisinekler Afrika ülkelerinin ekonomisine 12 milyar dolarlık zarar verdiği söyleniyor. Sıtma için yapılan harcamalar tüm hastalıkların %40’ını oluşturuyor.

2. Su Aygırı

Hipopotam

Her zaman büyük kedileri bu tür olaylara etiketlemeye hemen hazır görünsek de veriler bizleri diğer canlıların yaptıkları ile şok ediyor. Su aygırları Afrika’da en tehlikeli memeli olarak kabul ediliyor ve diğer tüm kara memelilerinden daha çok insanın ölümüne neden oluyor. Dünya’nın üçüncü büyük kara memelisi olan su aygırlarının erkekleri bölgelerini savunmak amacıyla çok agresif davranış sergiliyor. Verilere göre su aygırları Afrika’da her yıl 500 insanı öldürüyor. Ayrıca su aygırları hakkında yazdığımız detaylı yazıyı okumak için şuraya tıklayabilirsiniz.

3. Nil Timsahı

Nil Timsahı

Afrika’da timsahlar her yıl yüzlerce kişinin ölmesinden sorumludur. Özellikle Nil timsahları doğalarında oldukça saldırgandır. Yine de her timsah saldırısından sadece 3’de 1’i ölümcül bitiyor.

4. Şişen Engerek

Engerek

Şişen engerek Afrika kıtasında bulunan en tehlikeli yılandır. Arabistan’ın Batısından Fas’a kadar yağmur ormanları hariç bu yılanı görmek mümkündür. Onları özel yapan kamuflaj yetenekleri, güçlü zehirleri, büyük dişleri ve uzun olmasıdır. Şişen engerek kıtada ki en fazla yılan ısırması sonucu ölümlerden sorumludur. Öldürdüğü insan sayısı kara mamba vakalarını aştı.

5. Afrika Mandası

Afrika mandası

Afrika mandası veya diğer adıyla bufalo, Afrika’nın en büyük beş hayvanı arasında yer alır. Her yıl 200 kişinin ölümünden Afrika mandaları sorumlu tutulur. Ayrıca peşine düşen avcıları tuzağa düşürüp öldürdüğü bilinmektedir ve Afrika mandasını aslan ve timsah dışında avlayabilecek bir hayvan yoktur.

6. Kara Mamba

Kara mamba

Kara mamba Sahra altı Afrika’ya özgü son derece zehirli bir yılandır. Kara mamba tek bir ısırıkta 10 insanı öldürebilecek zehir üretebilir. Ayrıca bir insanı öldürmek için 2 damla zehri yeterlidir. Bu yılanlara kara mamba denilmesinin sebebi dillerinin ve ağız içinin siyah renkte olmasından kaynaklanmaktadır. (Kara Mamba Yılanı)

7. Afrika Aslanı

Afrika Aslanı günümüzde yaşayan en uzman avcılardandır. Aynı zamanda güçlü oluşu onun Afrika mandası gibi büyük hayvanları bile avlamasını sağlıyor. Aslanlarda insanlar için tehlikeli türler arasında yer alıyor. Verilere göre her yıl 100 insan aslanlar tarafından öldürülüyor. Saldırların çoğu turistlerin ve tur şirketlerinin dikkatsizliğinden kaynaklanıyor.

8. Afrika Gergedanı

Afrika’da insanlar için tehlike oluşturan bir diğer canlı gergedan ancak gergedanlar için de en büyük tehlikeyi insanlar oluşturuyor. En başta dediğimiz gibi bu canlılardan uzak durduğumuz takdirde başlarına hiçbir şey gelmeyecek. Turizm ve diğer nedenlerden dolayı onları sürekli rahatsız ediyoruz. Bunun sonucunda birkaç insanı öldürmesi bizim için çok olağan görünüyor. Kısaca uzak durun!

9. Afrika Filleri

Afrika fili

Bu devler zekaları ve birbirleriyle kurduğu sosyal bağlar ile tanınırlar. Filler, Afrika’da her ne kadar insanlar için tehlikeli gösterilse de gergedanlar için söylediklerimiz filler için de geçerlidir.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir