Tembel Hayvan: Dünyanın En Yavaş Memelisi

Tembel hayvan: Orta ve Güney Amerika’da yaşayan, 6 türü kapsayan memelilere verilen isimdir. 8-10 cm büyüklüğünde pençeleri bulunur ve ortalama ağırlıkları 8 kg kadardır. Kaplumbağalar gibi yavaş hareket etmelerine karşılık ortalama ömürleri 10 ila 16 yıl arasında değişim göstermektedir. Yani çok uzun yaşadıkları savunulamaz. Ancak vahşi doğa şartlarına göre çok uzun yaşıyor bile denilebilir. Tembel hayvanlar 2 parmaklı ve 3 parmaklı olmak üzere iki gruba ayrılır.

Yavaş bir yaşam..

Davranış Tarzları

Gördüğünüz tüm tembel hayvan fotoğraflarını gözünüzün önüne getirin. Hepsinin bir ortak noktası var fark edebildiniz mi? Evet hepsi ağaçlar üzerinde veya sarkık bir şekilde fotoğraflanıyor. Bu tesadüf değildir. Tembel hayvanlar vakitlerinin çoğunu ağaçlarda geçiren canlılardır. Sadece haftada bir kez dışkılamak veya idrar yapmak için ağaçlardan inerler. Günlerinin çoğunu yani 16-18 saatini uyuyarak geçirirler.

Tembel hayvanlar yalnız yaşar. Onları çiftleşme dönemleri haricinde pek ikili görmek pek olağan değildir. Oldukça yavaş hareket ederler. Dakika başına hızları 1-1.5 metredir. Tembel hayvanların doğal düşmanları, insanlar, jaguarlar ve harpia kartallarıdır. Ancak çoğu tür onlara karşı tırnaklarından dolayı çok çekingen olmasını sağlıyor. Yavaşlar ancak nesillerini devam ettirmede başarılılar. Çünkü bilinen 6 tür tembel hayvandan yalnızca birinin nesli kritik düzeyde. Bu kadar korumasız görünmelerine karşılık onlar kendilerini koruyabiliyorlar. Ancak insanların neden olduğu ormansızlaştırma çalışmaları neticesinde ortaya çıkan habitat kaybı nesillerini etkileyebilir.

Tembel Hayvanlarda Üreme

3 parmaklı tembel hayvanlar yaz ayının sonlarına doğru üreme sağlarken 2 parmaklı tembel hayvanların yıl içinde belirli bir üreme düzeni bulunmuyor. Türlere göre gebelik süresi değişim gösterse de bir tembel hayvan ortalama 171 günün sonunda yavrusunu Dünya’ya getirir. Doğduktan sonra yavru tembel hayvanlar annelerinin karınlarına yapışarak 6 ay boyunca onun bakımına muhtaç kalırlar.

İki parmaklı tembel hayvanlarda olgunluğa erişme süreleri dişilerde 3 yılı bulurken erkeklerde 4-5 yıl sürebilir.

Tembel Hayvan Nasıl Beslenir?

2 parmaklı tembel hayvanlar hepçildir. Meyve, yapral, karınca veya kertenkele yiyebilirler. Ancak 3 parmaklı tembel hayvanlar sadece otçuldur. Tembel hayvanlar yemeklerini yediklerinden daha uzun bir sürede sindirirler. Bir tembel hayvanın tek bir öğünü sindirmesi 1 ay sürebilir. Ayrıca genel olarak yaprak gibi besinler tüketirler ve yaprak besleyici bir gıda değildir. Bu yüzden çok yavaş olabilirler.

You may also like...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir